Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2022,
21.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

enduro Erzberg Rodeo Erzberg Marcel Hirscher Marcel Hirscher motokros alpsko smučanje

Torek, 14. 6. 2022, 21.00

1 leto, 10 mesecev

Erzberg Rodeo prvič po pandemiji

Hirscher gre na "čisto norost". S ciljem: "Da preživim!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Marcel Hirscher Erzberg | Marcel Hirscher bo konec tedna poskušal priti v cilj Erzberg Rodea. | Foto Red Bull Content Pool

Marcel Hirscher bo konec tedna poskušal priti v cilj Erzberg Rodea.

Foto: Red Bull Content Pool

Pozimi je njegov šport smučanje, poleti motokros. Marcel Hirscher. A dokler je bil profesionalni smučar, na motor ni smel prav pogosto. Še posebej pa ne na dirke, kot je Erzberg Rodeo. Letos gre! "Erzberg je odbit. Res je čista norost."

Odprti kop železove rude Erzberg v bližini kraja Eisenerz, 100 kilometrov severno od avstrijskega Gradca | Foto: Red Bull Content Pool Odprti kop železove rude Erzberg v bližini kraja Eisenerz, 100 kilometrov severno od avstrijskega Gradca Foto: Red Bull Content Pool Osemkratni zmagovalec svetovnega pokala in dobitnik številnih medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah Marcel Hirscher po koncu aktivne kariere alpskega smučanja lahko počne tudi tako nevarne reči, kot je najbolj nora oblika motokrosa: ekstremni enduro. Najtežja dirka endura je Erzberg Rodeo. Štiriurna dirka 500 motoristov v kamnolomu Erzberg na avstrijskem Štajerskem, kjer vozijo v skoraj navpične klance, prek velikih skal in po okoliških gozdnih brezpotjih. 

Pravzaprav z besedami težko opišemo, kaj vse čaka voznike endura ta konec tedna, ko se bo Erzberg Rodeo zgodil šestindvajsetič oziroma prvič po letu 2019. Lani in predlanskim je odpadel zaradi pandemije. Oglejte si naslednji video s posnetki s prejšnjih dirk. Na dogodku se zbere več tisoč ljudi, samo tekmovalcev je običajno okoli 1.800, 500 pa se jih uvrsti na osrednjo nedeljsko preizkušnjo. Samo peščica jih pride skozi cilj. 

Pri dvanajstih letih dobil prvi motor

"Obstajata dve plati mene. Zimska in poletna. Zimska je jasna. Poletna pa je motošport na dveh kolesih," je predstavitev svojega novega izziva začel 33-letni Hirscher. "Kot deček sem delal v gorski koči svojih staršev in sem privarčeval nekaj denarja. Pri 12 letih sem se moral odločiti, ali kupim konja ali motor." In je izbral motor za trial. Po okoliških vozovih se je vozil prek velikih skal in čez potoke.

Erzberg Rodeo | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool Pozneje se je preizkusil tudi v spidveju, ki je bil hobi njegovega očeta. Pred leti se je preizkusil tudi na motociklu razreda motoGP, a to ni bilo zanj, pravi. Ga je pa za enduro navdušil rojak Matthias Walkner, nekdanji zmagovalec Dakarja. "Poznal sem motokros in trial, ampak ekstremni enduro je res nekaj posebnega." Na treningih za Erzberg Rodeo, kot pričajo posnetki, je izkusil, za kako zahtevno disciplino gre. Mu je pa dal nekaj lekcij eden od najboljših voznikov endura Michael Walkner.

Hirscher se nadeja, da mu bosta pomagali vsaj dve stvari: "Glava. Psihološko sem močan. Imam trdo voljo. Če mi bo motor padel po tleh, pa imam še vedno močne noge, da ga lahko dvignem. Kar pa zadeva vožnjo ... Se opravičujem. Tukaj pa nimam veliko pokazati," pove z nasmehom. Na vprašanje, kako težka bo zanj ta dirka, pa odgovarja po nekajsekundnem premisleku: "Zelo." Si je pa od 15. leta želel enkrat nastopiti na Erzbergu. Zastavil si je jasen cilj: "Da preživim."

Ne spreglejte