Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
20.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

Red Bull Sebastian Vettel Kimi Raikkonen Mercedes Ferrari

Petek, 10. 3. 2017, 20.22

6 let, 6 mesecev

"Bleferski" Ferrari v novo sezono z najboljšo popotnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

F1 testiranja Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Ferrari nam je blizu, prepričan pa sem, da blefira in je veliko hitrejši, kot je pokazal na testiranjih," je po drugem zimskem testiranju formule ena povedal prvi voznik Mercedesa Lewis Hamilton.

Čeprav je trikratni vetovni prvak Hamilton prepričan, da Ferrari še skriva svoje adute, pa so prav rdeči iz Maranella "zmagovalci" zimskih testiranj. Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel sta postavila najboljše rezultate z prav vsemi različicami Pirellijevih pnevmatik in Ferrari je edini, ki se je na stezi Circuit de Catalunya spustil pod mejo minute in 18 sekund.



Ferrari edini pod minuto in 18 sekundami

To je uspelo finskemu veteranu Räikkönenu v petek dopoldne, ko je z letošnjim ferrarijevim bolidom SF70H krog na stezi v Barceloni odpeljal v minuti 18 sekundah in 634 tisočinkah.

Zadnji, skupno osmi, dan zimskih testiranj, preden se 26. marca v Avstraliji začne letošnje svetovno prvenstvo formule ena, sta se Räikkönenovemu času najbolj približala Max Verstappen z Red Bullom (1:19,438) in Carlos Sainz mlajši s Toro Rossom (1:19,837).

Brazilski veteran Massa hiter kot blisk

V obeh štiridnevnih testiranjih sta bila ferrarija najhitrejša, tretji in četrti čas skupno pa sta postavila Mercedesova asa Valtteri Bottas in Hamilton. Peti najboljši čas v osmih testnih dneh je postavil brazilski superveteran Felipe Massa z williamsom, sledijo pa Red Bull, Toro Rosso, Renault, Force India …

Najhitrejši časi v osmih testnih dneh:

1. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:18,634

2. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:19,024

3. Valtteri Bottas (Mercedes)  1:19,310

4. Lewis Hamilton (Mercedes)  1:19,352

5. Felipe Massa (Williams)  1:19,420

6. Max Verstappen (Red Bull)  1:19,438

7. Carlo Sainz (Toro Rosso)  1:19,837

8. Nico Hulkenberg (Renault)  1:19,885

9. Daniel Ricciardo (Red Bull)  1:19,900

10. Sergio Perez (Force India) 1:20,116
...

Hitrost prinaša tudi težave

Testiranja so nakazala razmerja moči med moštvi, ki so letos zelo različno izkoristila nova aerodinamična pravila. Vsi dirkalniki so veliko hitrejši in težje obvladljivi, hitrost pa je prinesla nekaj težav s pogonskimi sklopi.

Zaradi boljšega aerodinamičnega oprijema in tudi mehaničnega zaradi širših pnevmatik so letošnji dirkalniki za sedem, osem sekund na krog hitrejši kot lanski, dirkači več časa vozijo s polnim plinom in motorji, ki so glede na lani ostali nespremenjeni – dirkalniki imajo lahko le pet kilogramov goriva več v rezervoarju – trpijo.

Räikkönen je zadnji dan testiranj končal ob stezi z okvarjenim dirkalnikom. | Foto: Reuters Räikkönen je zadnji dan testiranj končal ob stezi z okvarjenim dirkalnikom. Foto: Reuters

Tehnična okvara je tako v petek popoldne ustavila tudi Kimija Räikkönena, v Red Bullu so se spopadali s težavami s turbo pogonom, pravo kalvarijo pa so doživljali v McLarnu, pri katerem je zatajil novi japonski dobavitelj motorjev Honda. McLarnov dirkalnik je bil te dni več v garaži kot na stezi, če pa sta Fernando Alonso in belgijski novinec Stoffel Vandoorne že dobila priložnost, pa sta bila počasna.

Honda zatajila

"Imamo samo eno težavo in ta je motor. Nima moči in nima zanesljivosti. Na vsaki ravnini smo za 30 kilometrov na uro počasnejši od tekmecev," se je pritoževal Alonso in dodal, da sicer uživa v novi, bolj dinamični in do voznika zahtevnejši formuli ena: "Ampak to je vprašanje za Hondo, sam imam časa na pretek, v dirkalniku uživam."

Najhitrejši časi na različnih pnevmatikah:

Super mehke: Kimi Räikkönen 1:18.634

Ultra mehke: Sebastian Vettel 1:19.024

Mehke: Kimi Räikkönen 1:19.267

Medium: Sebastian Vettel 1:21.609

Bo sezona zanimivejša kot lanska?

Čeprav so z novimi pravili v Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) zadovoljili želje dirkačev in novega vodstva formule ena, ki si želi temu športu spet vrniti ugled, ki ga je nekoč imel, pa strokovnjaki opozarjajo, da tudi hitrejši dirkalniki in večja vloga dirkačev še ne zagotavljajo tudi zanimivejšega dirkanja.

Prehitevanje bo težavno in zato bržčas redko, saj dirkalniki ob vožnji za drugimi postanejo nestabilni, kot je opozoril Hamilton, za nameček pa se je izjemno izkazal še italijanski opremljevalec s pnevmatikami Pirelli, ki je pripravil domala neuničljive gume, zato je pričakovati manj postankov in manj napak dirkačev pri vožnji na obrabljenih gumah.

Ne spreglejte