Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2017,
11.53

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Kimi Raikkonen Sebastian Vettel Ferrari Mercedes formula ena

Petek, 3. 3. 2017, 11.53

7 let, 1 mesec

Po prvem testu formule ena: "Nova pravila so kot aspirin, odpravila so vse težave"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
F1 testiranje Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na dirkališču v Barceloni so dirkači formule ena opravili s prvimi zimskimi testiranji. Novi dirkalniki, ki so zaradi spremembe aerodinamičnih pravil precej drugačni in veliko hitrejši kot lanski, so navdušili dirkače. Najhitrejša sta bila Mercedes in Ferrari.

"Nova pravila so kot aspirin, odpravila so vse težave," je prve občutke v novem spremenjenem dirkalniku Ferarrija komentiral štirikratni svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel in dodal, da je z vidika dirkača zdaj bolje v prav vseh pogledih.

Z novimi aerodinamičnimi pravili so dirkalniki formule ena doživeli kar nekaj sprememb. So širši, spremenjena sta sprednje in zadnje krilce, izrazitejši je difuzor, širši so aerodinamični elementi na dnu dirkalnika, za boljši mehanični oprijem pa skrbijo tudi širše pnevmatike.

Vse spremembe dirkalnikov F1:

Letošnji bolidi so že zdaj tudi do sedem sekund hitrejši od lanskih, pa čeprav časi, ki so jih dosegali na prvem predsezonskem testiranju v Barceloni, še niso tisto, kar bodo pokazali v sezoni, ki se bo začela 26. marca z dirko za veliko nagrado Avstralije v Melbournu. Vsa moštva namreč čaka še nekaj dela, popravkov in izboljšav.

"Tako hitro skozi ovinke nisem letel še nikoli"

Na prvih preizkusih je najboljšo formo prikazalo moštvo Mercedes, ki je v formuli ena prevladovalo zadnje tri sezone. Lewis Hamilton je postavil najboljši čas prvega testnega dne in bil na splošno nad novim dirkalnikom srebrnih puščic navdušen.

"Tako hitro skozi ovinke nisem letel še nikoli, odkar sem v formuli ena," je razlagal britanskim novinarjem, a ob tem opozoril, da čeprav so novi dirkalniki za dirkače pravi izziv, ki bo zahteval tudi izjemno fizično pripravljenost in pogum, na dirkah ne pričakuje večjih sprememb.

Bo v sezoni 2017 več prehitevanj?

"Ko voziš za drugim avtomobilom, se izgubi oprijem. Poleg tega so dirkalniki večji. Prepričan sem, da bo prehitevanje zelo težko," je dejal trikratni svetovni prvak, ki ima v tej sezoni novega moštvenega kolega, Finca Valtterija Bottasa, ki je pri Mercedesu zamenjal upokojenega svetovnega prvaka Nica Rosberga.

Odlično so se odrezale tudi Pirellijeve pnevmatike, zato bo v novi sezoni bržčas manj postankov v boksih. "Manjša obraba pomeni manj postankov, ob tem pa tudi manj napak konkurentov, kar zagotovo ne bo pripomoglo večji dinamiki na stezi," je še ocenil Hamilton.

"Občutki za volanom so veliko boljši"

Drugi dan testiranj je bil najhitrejši Finec Kimi Räikkönen s Ferrarijem, tretji dan spet Mercedes, le da je takrat najboljši čas postavil Valtteri Bottas, ki se je prvi spustil pod minuto in 20 sekund. Sledil mu je Sebastian Vettel s Ferrarijem. V četrtek so na zahtevo Pirellija testirali na mokrem (stezo so polivali) in v takšnih razmerah se je najbolje odrezal Räikkönen.

Tudi redkobesedni Finec je bil zadovoljen: "Občutki za volanom so veliko boljši, a to smo od sprememb pravil tudi pričakovali. Veliko smo se naučili v zadnjih letih in med zimo naredili velik korak naprej. Če bo to dovolj, da se vmešamo v boj za naslov, pa bomo videli med sezono."

Po prvih štirih testnih dnevih sta se torej izkazala predvsem Mercedes in Ferrari. Vseeno to še ne pomeni veliko, več o razmerjih moči v karavani bo mogoče videti prihodnji teden, ko bo v Barceloni drugo štiridnevno testiranje. 

Najhitrejši časi prvega predsezonskega testiranja v Barceloni:

1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:19,705 (na ultra mehkih gumah) – skupaj 324 krogov
2. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:19,952 (mehke) – 267 krogov
3. Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:20,872 (mehke) – 234 krogov
4. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:20,983 (super mehke) – 201 krogov
5. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1:21,153 (mehke) – 198 krogov
6. Jolyon Palmer (Renault) 1:21,396 (mehke) – 174 krogov
7. Max Verstappen (Red Bull) 1:21.769 (mehke) – 174 krogov
8. Nico Hulkenberg (Renault) 1:21,791 (mehke) – 169 krogov
9. Marcus Ericsson (Sauber) 1:21,824  (super mehke) – 151 krogov
10. Felipe Massa (Williams) 1:22,076 (mehke) – 150 krogov

Ne spreglejte