Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
13.34

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Bernie Ecclestone Formula 1

Četrtek, 12. 10. 2023, 13.34

6 mesecev, 2 tedna

Bernie Ecclestone po preobratu priznal davčno utajo, znana kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Bernie Ecclestone | Bernie Ecclestone ni prvič na sodišču. | Foto Getty Images

Bernie Ecclestone ni prvič na sodišču.

Foto: Getty Images

Nekdanji šef formule 1 Bernie Ecclestone je v Londonu priznal krivdo v primeru goljufije. Tožilstvo mu očita, da je za davčne namene nepravilno prijavil tuje premoženje v vrednosti več kot 400 milijonov funtov (okoli 463 milijonov evrov). Sodišče mu je danes naložilo 17 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Bernie Ecclestone
Sportal Bernie Ecclestone trdi, da ni kriv goljufije

Dvaindevetdesetletnik je pred tem obtožbe zavračal, na današnjem zaslišanju pa je naredil obrat. Novembra naj bi se pravzaprav začelo večtedensko sojenje, zaradi današnjega priznanja krivde pa je sodišče Ecclestonu izreklo kazen brez obravnave. Jasno je, da Ecclestonu ne bo treba v zapor, če v dveh letih ne bo ponovil goljufanja. Teoretično je bila možna kazen do deset let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po obtožnici je Bernie Ecclestone navedel, da je v tujini ustanovil le en sklad, katerega upravičenke so bile njegove tri hčere Deborah, Tamara in Petra. Britanska finančna in davčna uprava pa meni, da se je Ecclestone sam želel okoristiti z neprijavljenim premoženjem v tujini. Teoretično je možna kazen do deset let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ecclestone je formulo 1 popeljal do neslutenih višav, odkar je ob koncu sedemdesetih let prevzel oglaševalske in televizijske pravice. Slabih 1,60 metra visoki Britanec je kot močan generalni direktor tekmovanje spremenil v globalno, milijardno podjetje.

Britanska finančna in davčna uprava meni, da se je Ecclestone želel okoristiti z neprijavljenim premoženjem v tujini. | Foto: Reuters Britanska finančna in davčna uprava meni, da se je Ecclestone želel okoristiti z neprijavljenim premoženjem v tujini. Foto: Reuters

Ecclestone je nenehno odpiral nove trge in se ni izogibal politično kontroverznim državam in vladarjem. S svojim mnenjem o diktaturah in z drugimi eksplozivnimi izjavami je vedno znova povzročal nerazumevanje in škandale, še piše dpa.

Ni prvič na sodišču. Zaradi prodaje formule 1 investicijski družbi CVC leta 2006 se je moral Ecclestone aprila 2013 v Münchnu zagovarjati kot obtoženec in se soočiti z obtožbami o podkupovanju. Avgusta istega leta je bil postopek ustavljen zaradi kazni v višini 100 milijonov ameriških dolarjev (94 milijonov evrov). Januarja 2017 so novi lastniki F1, Liberty Media, Ecclestona odstranili z mesta generalnega direktorja.

Fabiana Ecclestone
Avtomoto Ecclestonova žena v Ljubljani, 91-letni Bernie ostal doma
Bernie Ecclestone
Sportal Legendarni voznik formule 1 "pozabil" na ogromno premoženje
Ne spreglejte