Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
8.23

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

doping atletika

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 8.23

4 leta, 8 mesecev

Doping, atletika

ZDF: Doping v kenijski atletski reprezentanci tik pred SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
doping | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška televizija ZDF je pretekli konec tedna poročala, da sta dva kenijska atleta tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Dohi, to se bo začelo v petek, jemala prepovedano dopinško sredstvo epo. S skrito kamero je bil narejen posnetek, ki kaže, kako so športnikoma neposredno v žilo vbrizgali eritropoetin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nihče si s prepovedanimi sredstvi ne pomaga neposredno pred tekmovanjem. Epo se uporablja za trening," je za ZDF povedal zdravnik, ki je želel ostali anonimen, a dodal, da se je pri njem že zglasilo osem kenijskih reprezentantov.

Predstavnik kenijske atletske zveze Barnabas Korir pa poudarja: "Naša reprezentanca se v svoji pripravi na tekmovanja drži pravilnikov. Prav s temi reprezentanti smo se še bolj intenzivno ukvarjali, jim predstavili mednarodne pravilnike, jih večkrat testirali in imeli zanje pripravljene seminarje."

Rafaela Silva
Sportal Na OI spisala eno najlepših zgodb, zdaj je na njeno kariero padel črn madež

"Gre za hude obtožbe"

Korir dodaja, da imajo zelo stroge pravilnike tudi v Keniji in da se športnik, ki si je pomagal s prepovedanimi sredstvi, nikoli več ne more vrniti v reprezentanco.

"Gre za hude obtožbe, a nismo tako neumni, da bi trdili, da tovrstnih težav in korupcije v Keniji ni. Vedno smo odprti za vse novice in poskušamo ugotoviti dejansko stanje," pa je dejal Brett Clothier, ki se pri Mednarodni atletski zvezi ukvarja s tovrstnimi primeri.

Kot še pravi Clothier, Kenija spada med peterico držav z največjo dopinško problematiko v svetovni atletiki in v skrajnem primeru lahko suspenz doleti tudi celotno reprezentanco, če se izkaže, da gre za širšo in organizirano zlorabo prepovedanih sredstev.

Tina Šutej varaždin
Sportal Tina Šutej teden dni pred SP preskočila 4,52 m
Ne spreglejte