Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2016,
20.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nedelja, 6. 3. 2016, 20.49

6 let, 7 mesecev

Tudi olimpijska (pod)prvakinja pozitivna na dopinškem testu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dopinškim prekrškom v atletiki v zadnjem času ni videti konca. Naslednja na črnem seznamu je aktualna olimpijska (pod)prvakinja v teku na 1500 metrov, Turkinja Gamze Bulut.

Gamze Bulut je v cilj olimpijskega finala v teku na 1500 metrov pritekla kot druga, pred njo je bila rojakinja Aslı Çakır Alptekin, ki pa je bila po dolgem sodnem procesu diskvalificirana 17. avgusta 2015 in zdaj služi osemletno prepoved nastopanja.

Danes turški mediji poročajo, da je na dopinškem testu padla tudi Bulutova, kar pa za marsikoga ni presenetljivo. Londonski uspeh obeh Turkinj je bil prvovrstno presenečenje in že tedaj so se začeli pojavljati dvomi o njuni poštenosti. Omenimo naj, da gre za zdaj le za poročanje medijev, medtem ko je IAAF sporočila, da primerov v postopku ne komentira.

"Aslı Çakır je bila že kot mladinka kaznovana zaradi dopinga. Osebni rekord je letos popravila za sedem sekund, pred olimpijskimi igrami pa se še na nobenem prvenstvu ni prebila v finale. Bulutova, ki je pravkar dopolnila 20 let, se je pojavila od nikoder. V enem letu je osebni rekord popravila za 17 sekund. Še nikoli ni nastopila na večji tekmi, v Londonu pa se je znašla na stopničkah," so leta 2012 po finalu zapisali novinarji spletnega portala FloTrack.

Srebrna Turkinja je po olimpijskem uspehu zelo malo tekmovala, niti približno pa se ni približala formi iz olimpijskega finala.

Šokantno je dejstvo, da je že šest finalistk londonskega teka na 1500 metrov povezanih z dopingom. Poleg Turkinj se je pred dnevi v past ujela Švedinja, ki je v Londonu še tekla za Etiopijo, Abeba Aregawi, ki je končala na petem mestu. Njej rezultata iz Londona ne bodo brisali, saj je substanca, na katero je bila pozitivna, na prepovedani listi šele od začetka letošnjega leta. Ironično je, da bo Aregawija morda celo prejela olimpijski bron po diskvalifikaciji obeh Turkinj, vendar to še zdaleč ni uradno.

Četrtouvrščena Rusinja Tatjana Tomaševa, ki bi ji zdaj moralo pripasti srebro, je svojo kazen prestala že pred Londonom. Suspendirana je bila med letoma 2008 in 2010. Zaradi nenormalnih odstopanj v biološkem potnem listu pa sta bili leta 2014 suspendirani tudi Belorusinja Natalija Kareiva in Rusinja Jekaterina Kosteckaja.

Ne spreglejte