Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
29. 6. 2013,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mo Farah diamantna liga

Sobota, 29. 6. 2013, 18.30

8 let

S kar 30 dobitniki olimpijskih medalj iz Londona

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sedmi od štirinajstih mitingov atletske diamantne lige bo v nedeljo v Birminghamu. Obetajo se številni odlični rezultati, zasedba bo namreč vrhunska.

Skupaj kar 30 dobitnikov medalj z lanskoletnih olimpijskih iger v Londonu je prijavljenih za nedeljski miting, med njimi je enajst olimpijskih prvakov. Ni skrivnost, kdo bo prvi zvezdnik dogajanja na objektu Alexander Stadium, ki prejme 12.700 gledalcev in naj bi bil nabito poln. Domači matador Mo Farah, ki je z dvema zlatima medaljama na lanskoletnih OI pred domačimi navijači britansko javnost navdušil do te mere, da na Otoku sodi med najbolj priljubljene športnike. ''Lansko leto je bilo zame nepozabno. Pred domačimi navijači sem prišel do uspeha, ki me je zaznamoval. Tudi zato zelo rad nastopam pred britanskim občinstvom in potrudil se bom, da jih tudi tokrat ne bom razočaral,'' pred nastopom pravi atlet, ki bo tekel na 5000 metrov, glavna konkurenta pa bo imel v Etiopijcih Hagosu Gebrhiwetu in Yenewu Alemirewu, ki si lastita najboljša izida sezone na svetu ta hip, ter njunemu rojak Ibrahimu Jeilanu, svetovnemu prvaku v teku na 10.000 metrov.

Vrhunska zasedba v skokih

Ta disciplina seveda še zdaleč ne bo edina, ki bo zanimiva. Moški skok v daljino bo ponudil obračun olimpijskega prvaka, Britanca Grega Rutherforda, s štirikratnim svetovnim in nekdanjim olimpijskim prvakom, Američanom Dwightom Phillipsom, in dvoranskim evropskim prvakom iz Rusije Aleksandrom Menkovim. Svetovna prvakinja in letos z naskokom najboljša tekačica na 400 metrov, Amantle Montsho iz Bocvane se bo pomerila s srebrno z olimpijskih iger, Britanko Christine Ohuruogu. V moškem skoku v višino naj bi se za zmago udarila bronasti najboljši na svetu ta hip, Katarec Mutaz Essa Barshim, ki je na začetku meseca preskočil kar 240 centimetrov, in svetovni prvak Jesse Williams iz ZDA.

Jamajška proti ameriški zvezdnici

Morda največji obračun se obeta v ženskem šprintu na 200 metrov. Udarili se bosta veliki rivalki, Shelly-Ann Fraser-Pryce in Carmelita Jeter. Jamajčanka, ki je dvakratna olimpijska prvakinja in Američanka, svetovna prvakinja na 100 metrov. Zanimivo bo videti, katera bo boljša v disciplini, ki ni njuna paradna.

''V Birminghamu vedno rada nastopam. Ne bom pozabila, kako me je tukajšnje občinstvo sprejelo lani, tik pred olimpijskimi igrami. Naredila bom vse, da se res odličnim navijačem oddolžim z zmago. Lani mi ni uspelo, saj sem bila druga, letos verjamem, da mi bo,'' pred nastopom pravi Fraser-Pryce. Tudi na visokih ovirah se pri ženskah obeta zanimiva tekma. Olimpijska in svetovna prvakinja, Avstralka Sally Pearson proti bronasti z OI, Američanki Dawn Harper-Nelson. Na nizkih ovirah pri moških bodo gledalci na delu lahko spremljali najboljše tri z lanskoletnih OI - Felixa Sancheza iz Dominikanske republike, Michaela Tinsleyja iz ZDA in Javierja Culsona s Portorika. Zvezdnikov v Birminghamu zagotovo ne bo manjkalo. Obeta se spektakel. Žal tokrat ne bo zraven nobene slovenske atletinje ali atleta. Razumljivo. Pravkar so zaključili z nastopi na sredozemskih igrah v Turčiji, kjer so bili uspešni. Zlato, dve srebrni in bron je njihov izkupiček.

Ne spreglejte