Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
18.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

maraton Amsterdam 2016 Toronto tek

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 18.09

6 let, 6 mesecev

Pregled maratonskega konca tedna

Pred štartom krvav in nezavesten, nato je zmagal; rekord v Amsterdamu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Jesen je prežeta z maratonskimi teki. Slovenski vrhunec z maratonom v Ljubljani še prihaja, vsak konec tedna pa je na sporedu vsaj kakšen od večjih svetovnih maratonov.

Za nami sta že letošnja jesenska maratonska spektakla v Berlinu in Chicagu, od šesterice največjih bo 6. novembra na sporedu še maraton v New Yorku, teden pred tem pa bo tekaški praznik potekal v Ljubljani. Pretekli konec tedna je bilo najbolj pestro v Amsterdamu in Torontu.

Nesreča med ogrevanjem ga je skoraj stala nastopa

Kenijec Philemon Rono je v nedeljo zmagal v Torontu, čeprav je bil pred štartom njegov nastop vprašljiv. Na ogrevanju je med raztezanjem namreč nanj padla varnostna ograja in ga zadela naravnost v glavo. Krvaveči Kenijec je za nekaj sekund celo izgubil zavest.

"Sesedel se je in zelo se mu je vrtelo. Ko sem ga pogledal v oči in se želel z njim govoriti, ni bil pri sebi. Govoril sem s kolegom, ki dejal, da lahko štarta, a naj bomo pozorni v prvih kilometrih. Če bi se počutil slabo, bi ga ustavili," je razlagal njegov menedžer Mark Derks.

Rono je štartal, prehitel vse favorite in nepričakovano zmagal s časom 2;08:27. "Nisem pričakoval zmage. To je bilo presenečenje. Po nesreči sem mislil, da sploh ne bom tekel," je po zmagi z rano pod desnim očesom razlagal Kenijec: "Moj trening partner je Eliud Kipchoge. Potem ko je zmagal na olimpijskih igrah, sem si rekel, da moram sam dobiti to tekmo. Tudi on je bil enakega mnenja, kar mi je dalo dodaten motiv."

Med dekleti je zmagala Etiopijka Shure Demise, s časom 2;25:19 je ubranila lansko zmago.

V Amsterdamu padel rekord proge

Odlični časi pa so bili doseženi na maratonu v Amsterdamu, kjer je padel tudi rekord proge. S časom 2;05:21 ga je postavil presenetljivi zmagovalec Daniel Wanjiru. Kenijec je osebni rekord izboljšal za skoraj tri minute.

Njegov veliko bolj izkušeni rojak Sammy Kitwara, ki je leta 2014 v Chicagu tekel 2;04:28 in osvojil drugo mesto, je bil tudi tokrat drugi s časom 2;05:45, tretji pa je bil še en Kenijec Marius Kimutai (2;05:47).

Med dekleti je s časom 2;23:40 zmagala Etiopijka Meselech Melkamu, ki je letos slavila že v Hamburgu, v Dubaju pa je bila tretja. Melkamujeva je bila leta 2009 srebrna na svetovnem atletskem prvenstvu v teku na 10.000 metrov.

Ne spreglejte