Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boštjan Buč

Četrtek, 4. 10. 2012, 13.15

8 let

Odločitev v primeru Buč uradno objavljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oddelek za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez je objavil odločbo z obrazložitvijo v zadevi slovenskega atleta Boštjana Buča.

Oddelek za boj proti dopingu (OBPD) pri Olimpijskem komiteju Slovenije - združenju športnih zvez (OKS-ZŠZ) sporoča, da je senat disciplinske komisije NAK na osnovi zaslišanja športnika, ki ga je opravil 11. septembra, odločil, da je športnik Boštjan Buč kršil predpise proti dopingu in mu je izrečena izločitev iz športa za obdobje enega leta. V tem času izločitve pa ne bo smel sodelovati na kakršenkoli način ali v katerikoli vlogi na tekmovanju ali drugih športnih dejavnostih.

Buč je član Nacionalne skupine za testiranje (NRTP), ki je oblikovana na podlagi nacionalnih kriterijev in Kodeksa Svetovne protidopinške agencije (WADA), ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Kot član NRTP je športnik dolžan izpolnjevati zahteve programa posredovanja lokacij (Whereabouts program) z namenom izvajanja programa nenapovedanih testiranj. Ker Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, so mu bile zabeležene tri napake v obdobju zadnjih 18 mesecev.

Na podlagi Protidopinškega pravilnika NAK in Mednarodnih standardov za testiranje je kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajstmesečnem obdobju, kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60-minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS, pojasnjuje NAK.

Buču je začela enoletna izločitev teči z 21. septembrom, z dnem izdaje odločbe. Senat disciplinske komisije je pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku 10 dni. Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza, WADA in OKS-ZŠZ, ki se, v kolikor niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.

Ne spreglejte