Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
5. 10. 2012,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boštjan Buč prepoved

Petek, 5. 10. 2012, 13.56

8 let

Buč: Vzeli so mi London, zdaj me preganjajo še tukaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Boštjan Buč se je z daljšo izjavo za naš medij odzval na dokončno odločitev nacionalne protidopinške komisije (NAK) o enoletni prepovedi nastopanja. Prepričan je, da gre za gonjo proti njemu.

Spomnimo, že pred desetimi dnevi je slovensko atletsko javnost razburkala novica, da je bil naš najboljši tekač na 3000 metrov z zaprekami, večkratni udeleženec največjih tekmovanj, kaznovan z enoletno prepovedjo tekmovanja zaradi izogibanja doping kontroli. Odločitev in podrobno obrazložitev je slovenskim medijem v četrtek poslal oddelek za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Dan po tem je vse skupaj pokomentiral glavni akter zgodbe. ''Najprej so mi vzeli olimpijske igre v Londonu, zdaj gre za gonjo Janija Dvoršaka (vodja področja v boju proti dopingu na OKS, op.p.) proti meni,'' je za Sportal najprej povedal Boštjan Buč, ki je brez nastopa v Londonu ostal kljub temu, da je imel izpolnjeno normo. ''Komisija za boj proti dopingu ima na voljo 200, 300 tisoč davkoplačevalskega denarja in smešno je, da se ob vsem tem denarju ubada zgolj z mano,'' je še povedal in nadaljeval: ''Komisija je bila pristranska. Vsa moja dokazila je zavrnila, medtem ko je tista, ki jih je ponudil Dvoršak, upoštevala. V normalni pravni državi kaj takega ne bi bilo mogoče. Tudi odločitev je sprejela brez vednosti preostalih članov. Komisija bi morala biti nepristranska, pri nas pa so njeni člani povezani z OKS.''

V nadaljevanju je nekaj besed namenil Dvoršaku in njegovim domnevnim lažem, s katerimi naj bi pripomogel k temu, da je bil kaznovan. ''Že od samega začetka mi je lagal. Njegove trditve niso v skladu z mednarodnim pravilnikom. Mednarodna organizacija pravi, da je potrebno lokacije dokazovati s pomočjo e-maila, spletne aplikacije ali telefona. Pred komisijo se je Dvoršak zlagal, da sem imel vse to na voljo. Pri sebi imam dokument, ki dokazuje, da je lagal. Meni je govoril, da moja javljanja niso v skladu s pravilnikom. Da bi se moral javljati prek spletne aplikacije,'' je še povedal Buč, ki naj bi imel nekajkrat težave z vnosom podatkov, zato javljanja ni mogel opraviti prek spletne aplikacije. Zato naj bi se vse skupaj zapletlo. Izkušeni Velenjčan še vedno trdi, da ni ravnal narobe in ima čisto vest.

O pritožbi razmišlja, tekel bo zagotovo še

''Od leta 2003 sem mednarodni organizaciji vseskozi javljal, kje sem. Nisem imel nobenih težav, pa sem opravil prek 50 nenapovedanih testov. Le leta 2009 jih je bilo 12. Vsi so bili negativni. Če je takšen način javljanja zadosten za IAAF, potem ne vem, zakaj ne bi bil tudi za slovensko organizacijo,'' se čudi Buč, ki še ne ve, ali se bo na odločitev pritožil.

''Imam še 14 dni časa, dobro bom premislil. Glede na to, da vem, kako je komisija sestavljena in kako je delovala, se sprašujem, ali se ima smisel pritožiti na isti organ. Bomo videli,'' pravi slovenski rekorder. Bolj odločen je, ko vprašanje nanese na nadaljnjo atletsko pot. Star je 32 let, marsikdo bi pomislil, da enoletna kazen pomeni tudi konec aktivne atletske poti. ''Ne, o tem pa ni dvoma. Normalno treniram, delam po planu, ki sem si ga zastavil. Če mi bo zdravje dopuščalo, bom še naprej tekmoval. Treniram tako ali tako zaradi tega, ker imam atletiko rad,'' je sklenil izkušeni atlet.

Ne spreglejte