Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
9. 10. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Joshua Cheptegei

Petek, 9. 10. 2020, 4.00

3 leta, 6 mesecev

Joshua Cheptegei

Knjižni molj, ki je postal tekaški kralj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Joshua Cheptegei | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Joshua Cheptegei je po svetovnih rekordih v cestnih tekih na pet in deset kilometrov, ki sta mu uspela konec lanskega leta in februarja letos, v zadnjih dveh mesecih poskrbel še za mnogo bolj odmevna svetovna rekorda na stezi. Avgusta v teku na 5.000 in potem v sredo še na 10.000 metrov. Ta 24-letni tekač iz Ugande, ki je ob teku zaljubljen v knjige, znan pa je tudi kot borec za pravice afriških žensk, je v zgodovino pahnil enega in edinega Keneniso Bekeleja.

Joshua Cheptegei | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Marca 2017 je Uganda gostila zanjo velik športni dogodek, svetovno prvenstvo v krosu, in ves dogodek načrtovala v znamenju svojega takrat velikega upa, ki je leto pred tem opozoril nase na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, še pred tem pa se skorajda spustil pod mejo 13 minut v teku na 5.000 metrov.

Joshua Cheptegei, danes nesporno številka ena tekačev z atletskih stez, ki namerava v naslednjih letih ta status, pa ne samo na rdeči tartanski stezi, le še utrditi, se je pred domačimi navijači v lov na zlato medaljo podal tako, kot so ti od njega pričakovali. Silovito.

Postavil se je na čelo skupine, narekoval tempo skoraj do konca, potem pa na poti do prve zlate medalje Ugande na svetovnih prvenstvih v krosih v zadnjem krogu popolnoma popustil. Ne popustil, takrat 20-letni atlet je skorajda izpustil. Dušo na zeleni trasi.

Video Joshue Cheptegeija na svetovnem prvenstvu v krosu 2017, ki je postal viralen:

Cheptegei je povsem omagal, v zadnjih metrih pa uprizoril šov, zaradi katerega ga je marsikdo spoznal, še preden je začel podpirati svetovne rekorde. Opotekajoč se, kot da bi bil pijan ali pa na pol paraliziran, je namreč poskrbel za spletno senzacijo, ki je v dneh za tem ekspresno zaokrožila po spletu. Tekmo, na kateri je bil glavni favorit, je končal povsem potolčen. S prvega je v nekaj sto metrih zdrsnil na 30. mesto.

"Marsikdo se me spomne predvsem po tem, kar se mi je zgodilo takrat. Vedno, ko je tako, mi je težko," je o najbolj neposrečenem teku svojega življenja dve leti za tem govoril Cheptegei in si verjeno obljubil, da bo tudi zaradi tega poskušal poskrbeti, da ga bo atletski svet pomnil po čem drugem. Po norih zadnjih desetih mesecih lahko zadovoljno ugotovi, da mu je uspelo.

Že nekaj mesecev po polomu je stal na stopničkah SP

Že pred tistim usodnim domačim prvenstvom pred tremi leti je bilo jasno, da je odličen tekač. Leta 2014 je bil v Oregonu v ZDA namreč mladinski svetovni prvak v teku na 10.000 metrov in četrti na enkrat krajši razdalji.

Z zlato medaljo z mladinskega svetovnega prvenstva 2014 | Foto: Getty Images Z zlato medaljo z mladinskega svetovnega prvenstva 2014 Foto: Getty Images

Leta 2014 je v teku na 10.000 metrov postal še mladinski afriški prvak in istega leta prvič tekel na velikem članskem tekmovanju. Na svetovnem prvenstvu v Pekingu je bil v isti disciplini 9. z odličnim časom 27:48,89. Leto pozneje je bil na daljši razdalji na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru šesti (27:10,06), na krajši pa osmi (13:09,17).

Polom v Ugandi 2017 ga je potem zelo motiviral, v naslednjih tednih je treniral še bolj zavzeto in že nekaj mesecev pozneje, avgusta v Londonu, je prvič stal na stopničkah na velikem tekmovanju. Na svetovnem prvenstvu je bil srebrn v teku na 10.000 metrov v svojem edinem nastopu v tej disciplini v tisti sezoni (26:49,94). Na enkrat krajši razdalji je tekel dvakrat in se prvič spustil pod 13 minutami (12:59,83).

Po srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Londonu 2017 | Foto: Reuters Po srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Londonu 2017 Foto: Reuters

Dva svetovna rekorda, eden neuraden, v letu 2018

Leto 2018 je prineslo naslova v obeh disciplinah na igrah dobre volje v Avstraliji in neuraden svetovni rekord v cestnem teku na razdalji 15 kilometrov. V Nigmegenu na Nizozemskem, kjer trenira, ko je Evropi, jih je pretekel v 41 minutah in petih sekundah.

Leto za tem je začel z zmago na svetovnem prvenstvu v krosu v Aarhusu na Danskem in poravnal račune iz dveh let poprej. Potem je na prostem najprej navdušil z zmago na znamenitem mitingu v Zürichu na 5.000 metrov z odličnim osebnim rekordom 12:58,41, oktobra pa je na svetovnem prvenstvu v Dohi prišel do svoje prve zlate medalje z največjih tekmovanjih. S časom 26:48,36 je zmagal na 10.000 metrov.

Leta še ni bilo konec. Decembra je na cestnem teku v Valencii 10 kilometrov pretekel v času 26:38 in postavil svetovni rekord, ki ga je medtem že izgubil. Dober mesec pozneje je namreč Kenijec Rhonex Kipruto na istem prizorišču tekel še kar 14 sekund hitreje.

Cheptegeija to ni zmotilo. Že februarja letos je bil namreč v zadnjem nastopu pred pandemijo Covid-19 vnovič svetovni rekorder. Spet na cesti, a tokrat na 5 kilometrov. Pretekel jih je v času 12 minut in 51 sekund.

Treniral je na travi ...

Joshua Cheptegei | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Čas karantene je preživel doma, v vasici Kwoti v regiji Kapchorwa, kjer je treniral na travi.

"V Kapchorwi nimamo tartanske steze, zato sem imel kar nekaj težav. Tudi z motivacijo, a so me moji trening partnerji in trener vseskozi spodbujali in mi, ko mi je bilo težko, govorili, da po nevihti vedno posije sonce," je povedal Cheptegei, ki je kot otrok najprej igral nogomet in k atletiki pristopil pozneje, pa ji tudi potem ni bil zapisan povsem zares.

Čeprav je na atletskih stezah blestel, je bil namreč zaljubljen tudi v knjige in šolo. Toda ko je pred leti izrazil željo po študiju, naj bi ga v to, naj se najprej posveti predvsem športu, potem pa bo na vrsto prišla izobrazba, prepričal kar sam predsednik Ugande Yoweri Museveni, ki to vlogo opravlja že od leta 1986.

In mu ob tem obljubil tudi izgradnjo prvega stadiona z atletsko stezo v njegovi pokrajini. Nekaj, kar je leta 2010 po dvojni zmagi igrah dobre volje Museveni obljubil tudi Mosesu Kipronu in mu napovedal optimalne pogoje za priprave na olimpijske igre v Londonu 2012.

Obljube do danes še ni izpolnil, tako da je moral Cheptegei, tako kot vsi njegovi sotrpini iz regije Kapchorwa, od koder prihaja tudi Stephen Kiprotich, olimpijski maratonski zmagovalec iz Londona, v času karantene trenirati po travi in makadamu.

Ko so se razmere ob epidemiji umirile, se je vozil na 300 kilometrov oddaljeni nacionalni stadion v Kampalo.

... potem pa v treh nastopih postavil tri svetovne rekorde

Tam je Cheptegei, ki je zaradi pandemije ostal tudi brez tako želene zlate olimpijske medalje, ki bi jo moral letos poleti napadati v Tokiu, treniral vse od konca karantene pa do prihoda v Evropo in potem takoj zablestel. Po 40 urah potovanja iz Afrike v Evropo, ki si jih je ta sijajni atlet, med prijatelji znan tudi kot knjižni molj, zagotovo krajšal z branjem knjig, je prišel sredi avgusta takoj na miting v Monako in osupnil svet.

Poziranje ob svetovnem rekordu na 5.000 metrov v Monaku 14. avgusta letos | Foto: Reuters Poziranje ob svetovnem rekordu na 5.000 metrov v Monaku 14. avgusta letos Foto: Reuters

Postavil je svetovni rekord v teku na 5.000 metrov, ki ga je po 16 letih vzel iz rok svojega velikega vzora Kenenise Bekeleja. Tekel je 12:35,36 in Etiopijčev mejnik popravil za 1,99 sekunde. To je bil njegov drugi nastop v čudnem letu 2020 in drugi svetovni rekord.

Tretjega je postavil tretjič, ko je letos tekmoval. V sredo, na mitingu v Valencii, kjer je 10.000 metrov pretekel v času 26:11,00 in za več kot šest sekund še enkrat rekord vzel Bekeleju. Pa čeprav je bilo za njim nekaj zelo nestanovitnih mesecev, v katerih je imel vse prej kot optimalne pogoje za pripravo.

Joshua Cheptegei v "nekoliko" boljši podobi:

Svetovna rekorda je napovedal tudi v maratonu in polmaratonu

Star je 24 let, zato se lahko upravičeno sprašujemo, kaj vse še sledi. Če gre verjeti njegovim besedam, veliko.

"Verjamem, da lahko tečem še veliko bolje. Na 5.000 metrov pod 12:30, na 10.000 metrov pa tudi precej hitreje. Želim si osvajati medalje na velikih tekmovanjih. Za začetek zlato na olimpijskih. Potem pa hočem v poznejših letih svetovna rekorda postaviti tudi v polmaratonu in maratonu," je povedal in zagrozil tudi Kenijcu Eliudu Kipchogeju. Maratonskemu svetovnemu rekorderju, s katerim sta člana iste tekaške skupine. Prvemu človeku, ki je 42 kilometrov in 195 metrov pretekel po dvema urama. 

Če mu bo uspelo, bo Cheptegei to zagotovo objavil tudi na družabnih omrežjih, na katerih je zelo dejaven in vsem svojim sledilcem daje nenehen vpogled v življenje vrhunskega atleta. Pa ne samo tega. Tudi borca za pravice žensk, ki so marsikje v Afriki, tudi v Ugandi, še vedno v marsičem diskriminirane. Tudi na to s takšnimi in drugačnimi sporočili nemalokrat opozori.

Joshua  Cheptegei je takole na Instagramu zabeležil tudi zadnji svetovni rekord:

Joshua Cheptegei
Sportal Nor tekaški večer v Valencii, padla sta kar dva svetovna rekorda
Ne spreglejte