Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
17.31

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Sifan Hassan Chicago Kelvin Kiptum svetovni rekord maraton

Nedelja, 8. 10. 2023, 17.31

6 mesecev, 3 tedne

maraton, chicago

V Chicagu je padel nov svetovni rekord v maratonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Kelvin Kiptum | Kelvin Kiptum je novi svetovni rekorder v maratonu. | Foto Reuters

Kelvin Kiptum je novi svetovni rekorder v maratonu.

Foto: Reuters

Triindvajsetletni kenijski tekač Kelvin Kiptum je na svojem tretjem uradnem maratonu postavil nov svetovni rekord s časom 2:00:35. Do zgodovinskega dosežka je prišel na ulicah Chicaga.

Amanal Petros
Sportal Senzacionalni svetovni rekord Etiopijke v Berlinu!

Kiptum je svoj potencial prvič pokazal lani v Valencii, kjer je z 2:01:53 postal tretji najhitrejši tekač na 42.195 km. Letos v Londonu je tekel 2:01:25, kar je bilo le 16 sekund počasneje od svetovnega rekorda rojaka Eliuda Kipchogeja, ki že vrsto let velja za najboljšega maratonskega tekača.

Danes v Chicagu je imel idealne pogoje za rekordno znamko. Tekači, ki so mu pomagali držati ritem, mu niso mogli slediti že po petih kilometrih, ki jih je pretekel v času 14:26. Na desetih kilometrih je bil pri 28:42 in že v času novega svetovnega rekorda.

Eliud Kipchoge ni več svetovni rekorder. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eliud Kipchoge ni več svetovni rekorder. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prišel po rekord proge Chicaga, odšel z najboljšo znamko vseh časov

Čeprav je bil cilj Kiptuma izboljšati le rekord maratona po Chicagu (2:03:45), je nadaljeval v ritmu, ki ga je uspel slediti le rojak Daniel Mateiko. Polmaraton sta pretekla v 1:00:48, na 33 kilometru pa je Kiptum pospešil in s hitrejšim tekom v drugi polovici - za drugih 21 kilometrov je potreboval 59:47 - sam prišel skozi cilj.

"Prišel sem po rekord proge, a na srečo sem bil dovolj hiter tudi za svetovni rekord. Zelo sem srečen," je povedal nov svetovni rekorder.

"Prišel sem po rekord proge, a na srečo sem bil dovolj hiter tudi za svetovni rekord. Zelo sem srečen." | Foto: Reuters "Prišel sem po rekord proge, a na srečo sem bil dovolj hiter tudi za svetovni rekord. Zelo sem srečen." Foto: Reuters

To je prvi svetovni rekord v maratonu, ki v zadnjih 21 letih ni bil postavljen v Berlinu.

Drugo mesto je z zaostankom 3:27 minute zasedel njegov rojak Benson Kipruto, tretji pa je bil Belgijec Bashir Abdi, ki je potreboval še pol minute več.

Sifan Hassan z drugim najhitrejšim tekom v zgodovini

Žensko preizkušnjo je dobila Nizozemka Sifan Hassan, ki je s časom 2:13:44 postavila drugi najhitrejši čas v zgodovini. Boljša je bila pred dvema tednoma le Etiopijka Tigst Assefa, ki je bila še slabi dve minuti hitrejša (2:11:53).

Sifan Hassan | Foto: Reuters Sifan Hassan Foto: Reuters

Za 30-letno Nizozemko, sicer dvakratno olimpijsko in dvakratno svetovno prvakinjo na stadionu, je bil to drugi nastop na maratonih, prvega konec aprila v Londonu je prav tako dobila.

"Ne vem, ali bo šest tednov dovolj, da si opomorem od tega maratona. Enostavno obožujem bolečino," je Nizozemka dejala po koncu preizkušnje. Rekord proge, sicer nekdanji svetovni rekord Kenijke Brigid Kosgei, je izboljšala za 20 sekund.

Drugo mesto je pripadlo Kenijki Ruth Chepngetich, ki je zaostala 1:57 minute, tretje pa Etiopijki Megertu Alemu (+3:25).

Na maraton je bilo prijavljenih 32 Slovencev.

Eliud Kipchoge
Sportal Svetovni rekorder v maratonu še ni rekel zadnje
Ne spreglejte