Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
16.58

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

doping maraton Kenija

Petek, 3. 11. 2023, 16.58

5 mesecev, 3 tedne

Michael Njenga Kunyuga

Kar osemletna prepoved nastopanja za kenijskega grešnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Michael Njenga Kunyuga | Michael Njenga Kunyuga je leta 2018 zasedel drugio mesto na maratonu v Hannovru (2;10:16), takole se je spotaknil, ko je prišel v cilj. | Foto Guliverimage

Michael Njenga Kunyuga je leta 2018 zasedel drugio mesto na maratonu v Hannovru (2;10:16), takole se je spotaknil, ko je prišel v cilj.

Foto: Guliverimage

Kenijski atlet Michael Njenga Kunyuga je zaradi dopinških kršitev dobil osemletno prepoved nastopanja, je danes sporočila Komisija za integriteto atletike (AIU) pri krovni zvezi Svetovni atletiki. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je to že druga dolgoletna prepoved za kenijske tekače v nekaj tednih.

Vzorec Kunyuge je pokazal, da je 36-letni maratonec jemal sredstvo za izboljšanje vzdržljivosti norandrosteron, poleg tega je skušal ovirati dopiški postopek, je pojasnila agencija.

Za datum začetka kazni velja 1. avgust 2022, ko so ga zaradi dopinške kršitve začasno suspendirali. Po podatkih AIU je maja lani posredoval napačne zdravstvene podatke o pozitivnem testu po maratonu v Rigi. Črtali so vse njegove dosežke po 1. maju lani, vrniti bo moral tudi denarne nagrade.

Podobno, a še dve leti daljšo prepoved nastopanja je sredi oktobra dobil tudi njegov rojak Titus Ekiru. Ta je sicer maraton doslej najhitreje pretekel v času 2:02:57, kar ga na lestvici vseh časov uvršča na sedmo mesto. A leta 2021 je bil dvakrat pozitiven na dopinškem testu. Prvič v Milanu, kjer je tudi postavil ta osebni rekord, ter nato v Abu Dabiju.

AIU je pri njem ugotovila, da je sodeloval pri prevari in komisiji ni predstavil vseh dokumentov, v navezi z zdravniki lokalne bolnišnice v Keniji pa je celo želel uničiti dokaze. Tudi vse njegove dosežke od maja 2021 so izbrisali, prav tako bo moral vrniti vse denarne nagrade.

Preberite še:

Gabrijel Ambrožič
Sportal "Na vsak način je temeljna naloga povečati številko maratoncev"
Ljubljanski maraton 2023
Sportal Dan, ki je polnil družbena omrežja, spet poskrbel za rekord #foto #video
Vid Botolin Dino Bošnjak
Sportal Bol in Ingebrigtsen spet najboljša, nagrada Bošnjaku povezana s Slovenijo
Ne spreglejte