Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 9. 2023,
20.48

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Anita Horvat Neja Filipič Tina Šutej atletika Matic Ian Guček

Nedelja, 3. 9. 2023, 20.48

7 mesecev, 3 tedne

Atletika

Ian Guček peti na olimpijskem stadionu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Matic Ian Guček | Matic Ian Guček | Foto Peter Kastelic/AZS

Matic Ian Guček

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenski rekorder Matic Ian Guček je na atletskem mitingu v Berlinu, kjer je bil edini slovenski predstavnik, v teku na 400 metrov ovire zasedel peto mesto (49,59). Zmagal je Nemec ganskih korenin Joshua Abuaku (48,12). Slovenska rekorderka Tina Šutej pa je bila peta v skoku s palico na atletskem mitingu v Bellinzoni v Švici.

Matic Ian Guček je bil lani na tem znamenitem mitingu na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici šesti. "Glede na to, da sem tekel na neugodni prvi stezi, sem z doseženim časom zelo zadovoljen. Tekmo sem odtekel korektno, kot sva se dogovorila s trenerjem. Le na zadnji oviri sem imel nekaj težav. Malce sem se je dotaknil in to je bilo dovolj, da me je vrglo iz ritma. Imel sem namreč tedaj že zelo 'težke' noge in sem se komaj obdržal, skoraj sem padel, ampak sem se tokrat dobro rešil," je dejal 19-letni Guček.

V Budimpešti je na svetovnem prvenstvu 20. avgusta letos v prvem krogu v prvi skupini zasedel peto mesto. Z izidom sezone 49,40 in drugim časom kariere je na skupnem 27. mestu polfinale v skupini zgrešil za 15 stotink, za 35 pa napredovanje po času.

Devetnajstletni Guček je bil četrti letos na evropskem prvenstvu za mlajše člane in tudi na evropskih igrah na Poljskem. Član celjskega Kladivarja je z državnim rekordom 48,91 sekunde lani v Kolumbiji osvojil naslov mladinskega svetovnega podprvaka.

Tina Šutej peta v Švici

Tina Šutej | Foto: Reuters Tina Šutej Foto: Reuters Tina Šutej je preskočila je 4,38 metra. S 4,73 metra je zmagala Sandi Morris iz ZDA, zlata na dvoranskem SP lani ter trikrat srebrna na SP na prostem in srebrna na olimpijskih igra v Riu de Janeiru. Druga je bila Švicarka Angelica Moser (4,58 m), ki je 2021 v poljskem Torunu na dvoranskem EP edina premagala Tino Šutej.

Ta je tokrat preskočila v prvem skoku višino na 4,38 m, nato je na 4,48 m letvico trikrat podrla. Na letošnjem SP v Budimpešti je bila četrta, ko je s 4,80 metra popravila svoj prejšnji slovenski rekord na prostem.

Osrednji del tekmovanjav Švici bo v ponedeljek, ko bo v metu diska nastopil tudi svetovni podprvak Kristjan Čeh.

Filipič druga, Horvat tretja v Italiji

Neja Filipič | Foto: Reuters Neja Filipič Foto: Reuters Neja Filipič je na mitingu v italijanski Padovi v skoku v daljino zasedla drugo mesto, četudi je s 6,18 m precej zaostala za svojimi najboljšimi dosežki. Prepričljivo najboljša je bila Nigerijka Ruth Usoro s 6,75 m.

Anita Horvat je bila tretja na 800 m in se je z 2:00,40 zelo približala meji dveh minut. Zmagala je Američanka Sinclaire Johnson, edina je tekla pod dvema minutama (1:59,76). "Tek je bil od začetka zelo počasen, zato je bil ritem konstanten oba kroga. Imela sem dober občutek med tekom in sem zadovoljna z današnjim nastopom. Naslednji teden pa me čaka še tekma v Zagrebu," je sporočila Horvatova.

Ne spreglejte