Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
4. 8. 2017,
16.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Geoffrey Kamworor Mo Farah London 2017

Petek, 4. 8. 2017, 16.14

6 let, 6 mesecev

Pred prvim vrhuncem prvenstva, finalom na 10.000 metrov

Farah za zgodovino na stezi, ki mu je spremenila življenje #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Mo Farah London 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Tukaj se mi je spremenilo življenje. Tukaj sem si naredil ime. Če ne bi storil tega, kar sem na tej stezi, ne bi nič pomenil," so besede britanskega tekača Mohameda Faraha, ki bo danes na svetovnem prvenstvu v Londonu branil naslov v teku na 10.000 metrov.

Njegove besede se nanašajo na atletsko stezo na olimpijskem štadionu v Londonu. Tu je namreč leta 2012 pred 80.000-glavo množico, ki je v veliki večini navijala zanj, osvojil prvo olimpijsko medaljo v teku na 10.000 metrov. Nekaj dni pozneje je pred domačimi navijači slavil še v teku na 5000 metrov.

Takrat je prvič osvojil dvojno krono, od tedaj pa na največjih tekmovanjih ne pozna več poraza. Dvojna zmaga je sledila na svetovnem prvenstvi v Moskvi leta 2013, na svetovnem prvenstvu v Pekingu leta 2015 ter na lanskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Danes po 10. zaporedno zmago na največjih tekmovanjih

Mo Farah je v teku na 5000 metrov zmagal tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011, tako da je zmagal že devetkrat zapored na velikih tekmovanjih. Danes bo torej lovil že 10. zaporedno zmago.

Ne pozabimo, da bodo danes na njegovi strani tudi navijači. | Foto: Getty Images Ne pozabimo, da bodo danes na njegovi strani tudi navijači. Foto: Getty Images

Za primerjavo naj dodamo, da je legendarni etiopski tekač Haile Gebrselassie osvojil šest zaporednih naslovov v teku na 10.000 metrov, njegov mlajši rojak Kenenisa Bekele pa je osvojil štiri zaporedne zmage na največjih tekmovanjih (dvojni kroni v Pekingu 2008 in Berlinu 2009), skupaj pa ima osem zlatih medalj s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Farah, ki je rojen v Somaliji, je do prvega naslova prišel šele pri 29 letih, tudi danes pri 34 letih pa je še vedno neverjetno hiter v zaključkih, po katerih tudi slovi. Kdor se ob njem znajde v zadnjem krogu običajno nima možnosti za zmago.

Kamworor verjame, da ga lahko premaga

Trije kenijski mušketirji (Kamworor, Muchiri in Tanui) so poskušali že v Pekingu. | Foto: Getty Images Trije kenijski mušketirji (Kamworor, Muchiri in Tanui) so poskušali že v Pekingu. Foto: Getty Images Na štartu današnjega teka, ki se bo začel ob 22.20 po slovenskem času, bodo številni odlični tekači in Farahova zmaga je vse prej kot samoumevna.

Kot vedno bodo najbolj nevarni kenijski in etiopski tekači. Bedan Muchiri, Paul Tanui in Geoffrey Kamworor tvorijo izkušeno kenijski trojko, ki bi lahko ustavila Britanca. Kamworor je dvakratni svetovni prvak v polmaratonu in dvakratni svetovni prvak v krosu, pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Pekingu pa je v tej disciplini osvojil srebro. V cilj je pritekel le nekaj korakov za Britancem.

"Priprave sem dobro opravil in občutek imam, da sem precej bolje pripravljen kot zadnji dve leti. Na zadnjem prvenstvu sem osvojil srebro, a letos se s tem ne bom zadovoljil. Želim zlato in vse bom naredil, da zmagam," je odločen Kamworor.

V etiopski ekipi je prišlo do menjave generacije, saj je njihova trojka izjemno mlada: sestavljajo jo 20-letni Jemal Yimer, 19-letni Abadi Hadis in 18-letni Andamlak Belihu.

Letos se še ni nihče ni spustil pod mejo 27 minut, sicer pa je na štartni listi pet atletov, ki ji je to v karieri že uspelo. Vse smo že omenili, saj gre za vse tri Kenijce, Faraha in Hadisa.

Tek na 10.000 metrov je sicer precej nepredvidljiva disciplina, saj je skoraj ni več na sporedu največjih mitingov. Tako je večina tekmovalcev to razdaljo pretekla le enkrat letos (nekateri s štartne liste je sploh še niso), pa še to ne na vso moč. Tako so rezultati letošnje sezone praktično povsem nerelevantni. To pa daje še poseben čar disciplini, ki bo predstavljala vrhunec današnjega dne in enega vrhuncev celotnega prvenstva.


SP 2015, finale teka na 10.000 metrov:

Kdo bo zmagal v teku na 10.000 metrov?

  • Mo Farah (VBr)
    72,73 %
    16 glasov
  • Geoffrey Kamworor (Ken)
    13,64 %
    3 glasov
  • Bedan Muchiri (Ken)
    0,00 %
    0 glasov
  • Paul Tanui (Ken)
    0,00 %
    0 glasov
  • Abadi Hadis (Eti)
    9,09 %
    2 glasov
  • Nihče od naštetih.
    4,55 %
    1 glasov
Oddanih 22 glasov
Avtorjev komentar:

Kenijcem bi Faraha lahko uspelo streti s skupno taktiko, to pa pomeni močan tempo od štarta do cilja. Pri tem bi morali vsaj enega od trojice žrtvovati za narekovanje tempa, ali pa se usklajeno menjavati v vodstvu vsakih nekaj krogov. Ciljan končni rezultat bi se v pogojih, ki se obetajo in bodo kar dobri, moral gibati nekje med 26:40 in 26:45. Vsi trije bi morali biti v tem primeru v izjemno dobri formi in enemu morda uspe. V kolikor je tudi Farah v življenjski formi, bi znal tudi temu tempu slediti, a vsekakor ne bi bil tako suveren v zadnjem krogu, kjer bi bilo vse odprto.

Izjemno težko ga bo premagati pred domačimi navijači. | Foto: Getty Images Izjemno težko ga bo premagati pred domačimi navijači. Foto: Getty Images V teku nad 27 minutami, v kolikor bi bil tempo enakomeren in to ne bi pomenilo izjemno počasnih nekaj prvih kilometrov, bo Britanca izjemno težko, če ne kar nemogoče premagati.

Podobne taktike kot Kenijci bi se lahko lotili tudi Etiopijci, a je njihova trojka precej manj izkušena od kenijske. Njihov prvi adut Hadis je star komaj 19 let, kar pa je včasih lahko tudi prednost, saj nima takšnega strahospoštovanja do zvezdnikov okoli sebe. To je leta 2003 na svetovnem prvenstvu v Parizu v teku na 5000 metrov dokazal Eliud Kipchoge, ki je prehitel tako Bekeleja kot Hichama El Guerrouja, čeprav ga ni nihče poznal.

Hkrati je treba vedeti, da ne gre za ekipno, temveč posamično tekmovanje, kjer ima vsak tekmovalec svoj načrt in svoj cilj, zato v zadnjih letih zelo redko vidimo ekipne taktike. Hiter tempo hkrati predstavlja veliko tveganje, saj je veliko težje narekovati tempo, kot mu slediti. Izkaže se lahko, da celotna trojka omaga, tekmeci pa se v zaključku le sprehodijo mimo. Zato je odločitev, ali ciljati na srebro in bron ter čakati v zasedi, ali iti na vse ali nič, kjer je verjetnost, da boš dobil nič precej večja, vedno izjemno težka. Odgovor na vse dileme, bomo dobili že čez nekaj ur …

Napoved: 1. Geoffrey Kamworor (Ken), 2. Mo Farah (VBr), 3. Paul Tanui (Ken)

Vašo napoved zapišite spodaj v komentar.

 

Ne spreglejte