Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
26. 5. 2011,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Martina Ratej Usain Bolt

Četrtek, 26. 5. 2011, 19.29

8 let

Bolt se je moral potruditi, Ratejeva peta

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Rimu je potekal tretji miting letošnje diamantne lige. Martina Ratej je bila v metu kopja peta (60,84 m), vrhunec večera, moški šprint na 100 m, pa je dobil Jamajčan Usain Bolt.

Martina Ratej je najdaljši dosežek dosegla v drugi seriji, ko je njeno kopje poletelo 60,84 metra daleč. V prvi je vrgla 59,81 metra, njeni zadnji štirje poizkusi pa so bili neveljavni. Zmagala je Rusinja Marija Abakumova, ki je z metom 65,40 metra postavila tudi najboljši izid sezone na svetu. Nemka Christina Obergföll je bila druga (63,97 m), tretja pa olimpijska prvakinja, Čehinja Barbora Špotakova (63,32 m).

Usain Bolt je nastopil prvič po lanskem porazu v Stockholmu, tudi sam pa je pred štartom priznal, da ima malo treme. Izkazalo se je, da upravičeno, saj ni bil tako suveren, kot v svojih najboljših časih. Po slabem štartu si je njegov rojak Asafa Powell že pritekel dober korak prednosti in vse je kazalo, da bo najhitrejši človek na svetu spet poražen. A je Bolt na koncu le prestavil v peto prestavo in v zadnjih metrih prehitel Powlla ter zmagal s časom 9,91. Powell na drugem mestu je tekel 9,93, tretje mesto pa je osvojil evropski prvak, Francoz Christophe Lemaitre (10,00). V teku na 200 metrov, ki ni štel za točkovanje diamantne lige, je zmagal domačin Andrew Howe (20,31).

V moškem teku na 800 metrov je manjše presenečenje pripravil Američan Khadevis Robinson (1:45,09), razočarali pa so predvsem kenijski tekači, ki niso posegli po vrhu. Še najboljši je bil zmagovalec iz Dohe, Asbel Kiprop, ki je bil četrti. V prvem pravem letošnjem obračunu v teku na 5000 metrov je bil pričakovano postavljen najboljši izid sezone. Primat v tej disciplini je potrdil Etiopijec Imane Merga. Svetovni prvak v krosu in lanski zmagovalec skupnega seštevka diamantne lige je zmagal s časom 12:54,21.

Južnoafričan Louis Van Zyl je še enkrat dokazal, da je letos odlično pripravljen. V teku na 400 metrov z ovirami je zmagal s časom 47,91 in ima že osem točk v skupnem seštevku discipline.

Kroglo je najdlje sunil Kanadčan Dylan Armstrong (21,60), v skoku ob palici pa je z najboljši izidom sezone zmagal Francoz Renaud Lavillenie (582 cm). V tretji tehnični disciplini za moške – troskoku, je najdaljši dosežek sezone na svetu uspel Britancu Phillipsu Idowuju (17,59 m).

Polovičen uspeh Felixove

Američanka Allyson Felix je z najboljšim izidom sezone na svetu zmagala v teku na 400 metrov. En štadionski krog je pretekla v času 49,81. Nato je štartala še na pol krajši razdalji, a so ji pošle moči, tako da je končala na četrtem mestu. Zmagala je njena rojakinja Bianca Knight (22,64).

V ženskem teku na 1500 metrov je zmagala dvakratna svetovna prvakinja Maryam Jusuf Jamal iz Bahrajna. S časom 4:01,61 je postavila najboljši izid sezone na svetu, zmagovalka iz Dohe, Ukrajinka Ana Miščenko, pa se je dobrih 500 metrov pred ciljem zapletla s sotekmovalko, kar ji je vzelo nekaj dragocenih sekund. Do cilja se ji je uspelo prebiti do četrtega mesta.

Najboljši izid sezone je postavila tudi v zadnjem času nepremagljiva Kenijka Chemos Cheiywa. V teku na 3000 metrov z ovirami je zmagala v času 9:12,89. Druga je bila Etiopijka Sofia Assefa, ki je s časom 9:15,04 popravila državni rekord, njena rojakinja Birtukan Adamu, ki je bila četrta, pa je postavila svetovni mladinski rekord (9:20,37).

Znova dve hrvaški zmagi

Hrvatici Sandra Perković in Blanka Vlašić sta znova dosegli zmagi.

Perkovića je blestela v metu diska (65,56 m), Vlašićeva pa nadaljuje lansko serijo zmag na mitingih diamantne lige v skoku v višino. Tokrat je preskočila 195 cm in izenačila najboljši izid sezone na svetu. Američanka Brittney Reese je zmagala v skoku v daljino (694 cm).

Skupaj je bilo na mitingu Golden Gala postavljenih sedem najboljših izidov sezone, en pa je bil izenačen. Naslednji miting diamantne lige bo 4. junija v ameriškem Eugenu.

Ne spreglejte