Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Petrač atletika

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 17.19

8 let

Atletski up, ki želi postati olimpijski zmagovalec

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Ne verjamem, da bil moral biti temne polti, da bi bil med najboljšimi na svetu," pravi Jan Petrač, ki je bil na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v teku na 1500 metrov najboljši Evropejec.

Že po nekaj stavkih pogovora je bilo jasno, da gre za atleta, ki ve, kaj hoče. Polovičarstva pri njem in njegovi ekipi ni. Že dejstvo, da ima pri 19 letih za seboj širšo ekipo strokovnjakov, ki skrbi zanj, in da trenira tudi po 13-krat na teden, pove, da je Jan Petrač stoodstotno predan atletiki.

S kraljico športa se je spoznal že pri devetih letih, takrat ga je dedek Franc Petrač, ki je danes njegov trener, pripeljal v atletsko društvo Mass, njegov član je še danes. Prvega trenerja je zamenjal po dveh letih, ko ga je v roke vzel Svjetlan Vujasin, pri katerem je tek na srednje proge treniral sedem let, rezultati pa so šli strmo navzgor v zadnjih dveh letih, ko nad njegovimi treningi bedi dedek.

"Na začetku svoje atletske poti na šolskih tekmah nisem zmagoval, šele ko sem začel resneje trenirati, so prišle tudi prve zmage. Spomnim se, ko sem prvi državni rekord postavil v teku na 600 metrov v kategoriji U12," pove Ljubljančan, ki je danes lastnik šestih državnih rekordov v kategorijah od U16 do U20.

Najhitrejši Evropejec, a ne tudi belec

Njegova paradna disciplina je tek na 1500 metrov, v kateri je na letošnjem svetovnem mladinskem prvenstvu v ameriškem Eugenu osvojil šesto mesto.

"To je bila moja največja in najboljša tekma do zdaj. V kvalifikacijah sem tekel osebni rekord, v finalu pa osvojil šesto mesto. Bil sem prvi Evropejec, a na žalost ne prvi belec. Za 18 stotink sekunde me je prehitel avstralski tekmovalec. Vzdušje v finalu, tek na 1500 metrov je bila zadnja disciplina večera, je bilo noro. Pred nami so tekla dekleta na 3000 metrov, kjer je zmagala domačinka Mary Cane. Štadion je bil nabito poln, nepozabna izkušnja," se dogodkov izpred dveh mesecev spominja Petrač.

Čim prej želi podreti tudi članski državni rekord

Absolutni državni rekord v teku na 1500 metrov je star že več kot 12 let. Leta 2002 ga je na mitingu v Zagrebu postavil Aleš Tomič, znaša pa 3:39,29: "Že letos sem imel željo teči pod 3:40, a se ni izšlo na nobeni tekmi. Nekaj sem poskušal, a na silo ne gre. Cilj je prihodnjo sezono teči pod 3:40 in popraviti državni rekord. Vem, da je rekord dosegljiv, a se morajo združiti vsi dejavniki."

Letos končuje mladinsko kategorijo, decembra ga čaka še evropsko prvenstvo v krosu, nato pa se seli med člane. "Evropskega prvenstva v krosu se bom udeležil prvič, tako da ne vem, kaj lahko pričakujem. Rezultati s steze s krosom niso primerljivi, a mislim, da imam dobre možnosti. Cilj bo seveda čim boljša uvrstitev," pravi mladi atlet, ki bo sezono 2015 podredil evropskemu prvenstvu za mlajše člane.

V Rio po izkušnje, v Tokio po vrhunski rezultat

Zaveda se, da njegov čas šele prihaja, a hkrati ve, da v športu ni bližnjic, zato želi iti korak za korakom. Olimpijske igre so seveda želja vsakega športnika, a sam se le z udeležbo ne bo zadovoljil.

"Mislim, da bi lahko nastopil že na olimpijskih igrah v Riu. Cilj je, da izpolnim normo in sem del spektakla, zavedam se, da tam še ne bi blestel. Štiri leta pozneje v Tokiu bo zgodba drugačna. Star bom 25 let, to so najboljša leta. Vsak si želi zmagati, to si želim tudi sam," ne skriva visokih ambicij in doda, da bi nekoč rad tekel pod 3:30,00, kar je do zdaj uspelo 29 tekačem. Svetovni rekord s 3:26,00 ima Hicham El Guerrouj, ki je tudi njegov največji idol.

Ne spreglejte