Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
19.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Amsterdam 2016 Rio de Janeiro Rio 2016 atletika

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 19.01

6 let, 7 mesecev

Atletska olimpijska reprezentanca v Riu ne izključuje presenečenja

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Atletska reprezentanca RIO | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Letošnja atletska sezona bo nadvse pestra. V začetku julija bo na sporedu evropsko prvenstvo v Amsterdamu, mesec dni pozneje pa še vrhunec z olimpijskimi igrami v Riu. Kako so trenutno pripravljeni naši atleti, kdo ima normo in kdo jo mora še potrditi?

Robert Renner, Maja Mihalinec, Martina Ratej, Luka Janežič, Žan Rudolf, Maruša Mišmaš, Sabina Veit, Daneja Grandovec in Anton Kosmač so slovenski atleti, ki so že izpolnili mednarodne norme za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, med kandidati pa je skupaj 14 atletov.

 

Enajst med njimi se je danes predstavilo sedmi sili ter predstavilo načrte pred začetkom sezone. Trije kandidati so zaradi upravičljivih razlogov manjkali, Jan Petrač je na pripravah v Sierri Nevadi, Matija Muhar je na študiju v ZDA, Barbara Špiler, ki jo trenira najuspešnejši slovenski atlet Primož Kozmus, pa je imela druge obveznosti.

 

Predsednik Dobnikar ne izključuje presenečenja Roman Dobnikar je pred letošnjo sezono optimistično razpoložen. | Foto: Vid Ponikvar Roman Dobnikar je pred letošnjo sezono optimistično razpoložen. Foto: Vid Ponikvar

"To je pomlajena generacija, s katero bomo skupaj še nekaj let in olimpijskih iger, kar je dobro za slovensko atletiko. Atletika bo v Riu najmnožičneje zastopana med individualnimi panogami. Do 10. maja je norme izpolnilo devet atletov in atletinj, verjamem pa, da se jim bo pridružilo še nekaj kandidatov. V času priprav sem med njimi prebil kar nekaj časa in sem prepričan, da so dobri rezultati in izjemni uspehi pred vrati. Presenečenje v Amsterdamu in v Riu ni izključeno," je v optimističnemu nagovoru dejal predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar.

Ni vse tako rožnato

Nekateri atleti so sezono že začeli, nekateri jo bodo že konec tega tedna, dva od deveterice pa se ubadata s poškodbo. Tri mesece se z bolečinami v predelu pete oziroma Ahilove tetive bori Maruša Mišmaš. "Tečem lahko, a me po nekaj treningih spet zaboli in se moram ustaviti. Vsak drug trening lahko naredim, a je to premalo. Nekaj upanja še imamo, tako da upam, da se bo čim prej popravilo in se bom lahko v miru pripravila na največje tekmovanje," je dejala slovenska rekorderka v teku na 3.000 metrov z zaprekami, ki je imela težave že lani, ko ji je nagajal gleženj.

Ena izmed najbolj obetavnih slovenskih atletinj Maruša Mišmaš se bojuje s poškodbo Ahilove tetive. | Foto: Vid Ponikvar Ena izmed najbolj obetavnih slovenskih atletinj Maruša Mišmaš se bojuje s poškodbo Ahilove tetive. Foto: Vid Ponikvar

Še vedno posledice poškodbe čuti tudi maratonec Tone Kosmač, ki mora normo še potrditi v polmaratonu. To je načrtoval konec tedna v Radencih, a je moral nastop odpovedati. "Poškodba stegenskih mišic se mi je obnovila. V Radencih ne bom tekel, ampak bom kar začel s pripravami na olimpijski nastop, v sklopu priprav pa bom poskusil nastopiti še na enem od polmaratonov in potrditi normo," je dejal Kosmač, ki je normo postavil lani na maratonu v Zagrebu. Bo pa Slovenija v vsakem primeru imela maratonskega predstavnika, saj je normo uspela potrditi Daneja Grandovec.

 

Ratejeva ima visoke cilje

Martina Ratej upa, da je prišel tudi njen čas na velikih tekmovanjih. | Foto: Vid Ponikvar Martina Ratej upa, da je prišel tudi njen čas na velikih tekmovanjih. Foto: Vid Ponikvar

Martina Ratej je med tistimi, ki so že začeli sezono. Edina slovenska tekmovalka v diamantni ligi je nastopila v Dohi in presegla mejo 60 metrov, naslednji nastop pa jo čaka na mitingu diamantne lige v Rabatu konec tedna. "Letošnjo zimsko sezono sem izpustila, da bi čim boljše rezultate dosegla v poletni sezoni, ko me čakata dva vrhunca. Glavni cilj je EP. Če bom v Amsterdamu dobro pripravljena, potem bo dobro tudi v Riu. Napovedi ne bi dajala, imam pa visoke cilje – višje od sedmega mesta v Londonu," je dejala slovenska rekorderka v metu kopja.

 

V fazi priprav sta tudi obe šprinterki na 200 metrov. "V lanski sezoni sem naredila velik napredek, če bi letos napredovala le pol toliko, bi bilo super. Na evropskem prvenstvu si želim med 12 najboljših," je dejala najboljša slovenska atletinja pretekle sezone Maja Mihalinec, njena konkurentka Sabina Veit pa je povedala: "Treningi kažejo, da sem dobro pripravljena. Prvi cilj je evropsko prvenstvo. Želim se približati osebnemu rekordu."

 

Rudolf že v izjemni formi, Janežič štarta konec maja

Žan Rudolf je sezono začel z novim državnim rekordom na 600 metrov, kar je odličen obet pred nadaljevanjem. "Začetek je bil res dober, upam, da bom tako nadaljeval. Ciljam na dobro uvrstitev na evropskem prvenstvu, kjer mislim, da imam veliko možnosti. Želim si finala, na olimpijskih igrah pa polfinala," je dejal Ljubljančan, ki se je pred dnevi zelo razveselil tudi naslova državnih prvakov nogometne Olimpije. Na tekme ljubljanskega kluba pogosto hodi skupaj z Luko Janežičem, ki bo sezono začel konec maja: "Začel bom na mitingu v Slovenski Bistrici, kjer bom tekel na 300 metrov. Na tej razdalji še nimam rezultata, zato si želim hitrega teka. Tudi meni je glavni cilj Amsterdam, saj je tam bolj realno razmišljati o dobrem dosežku kot na olimpijskih igrah."

Če se po jutru dan pozna, je pred Žanom Rudolfom izjemna sezona. Začel jo je namreč z državnim rekordom. | Foto: Vid Ponikvar Če se po jutru dan pozna, je pred Žanom Rudolfom izjemna sezona. Začel jo je namreč z državnim rekordom. Foto: Vid Ponikvar

Šutejeva in Tomičeva še brez norme

Med kandidati sta tudi izkušeni Marina Tomič in Tina Šutej, ki pa morata olimpijski normi še ujeti. "Z normo za EP ne bi smelo biti težav, olimpijska norma pa je malo bolj začinjena. A zadnje štiri leta vztrajam ravno zaradi Ria, tako da mi ciljev ne manjka," je dejala Tomičeva, sezone pa se veseli tudi Šutejeva: "Pozimi sem imela nekaj težav z motivacijo, ker je bila norma za dvoransko SP zelo visoka, zdaj pa sem že v zelo dobri formi, tudi psihično napredujem, tako da sem vesela, da se sezona začenja.

 

Renner v močni konkurenci že v petek

Slovenski atlet leta 2015 Robert Renner se bo v izjemno močni konkurenci preizkusil že v petek v Ostravi. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski atlet leta 2015 Robert Renner se bo v izjemno močni konkurenci preizkusil že v petek v Ostravi. Foto: Vid Ponikvar

Že v petek pa nastop na močnem mitingu v Ostravi, kjer bo tekel tudi Usain Bolt, čaka slovenskega rekorderja v skoku ob palici.

"Dobro sem pripravljen, ravno pred začetkom sezone sem prišel tudi na maksimalni zalet, kar upam, da se bo izkazalo za dobro," pravi Robert Renner, ki bo v petek na Češkem tekmoval v izjemni konkurenci. Na štartni listi je tudi svetovni rekorder Francoz Renaud Lavillenie.

 

Daljše pogovore z našimi atleti si boste lahko prebrali v naslednjih dneh.

Ne spreglejte