Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
18. 2. 2017,
8.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Natisni članek

Kirsty Bertarelli Ernesto Bertarelli Dona Bertarelli

Sobota, 18. 2. 2017, 8.17

6 let, 6 mesecev

Lepotica, ki lahko dobi vse, kar ji srce poželi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Kirsty Bertarelli | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kirsty Bertarelli velja za najbogatejšo Britanko, in sicer po zaslugi svojega moža Ernesta, ki je najbogatejši Švicar. Njeno življenje je podobno pravljici.

Kirsty Bertarelli se je rodila leta 1971 kot Kirsty Roper. Njen oče je skupaj z brati lastnik družbe Churchill China, ki je eno od največjih keramičnih podjetij na svetu.



Njeno življenje je viselo na nitki

Ko je mlada Kirsty končala srednjo šolo, je zbolela za bakterijskim meningitisom in njeno življenje je viselo na nitki. Kot so pozneje dejali zdravniki, bi umrla, če bi jo v bolnišnico pripeljali uro pozneje.

Prav to bližnje srečanje s smrtjo jo je po njenih besedah spodbudilo k odločitvi, da ne bo odšla na univerzo, ampak poskušala uresničiti svoj veliki cilj – uspeti v glasbeni industriji. Medtem ko se je preizkušala kot pevka, je začela sodelovati z agencijo za fotomodele. 

"Toliko deklet si je želelo biti z njim, on pa je izbral mene," je ponosna Kirsty. Leta 1965 v Rimu rojeni poslovnež Ernesto Bertarelli, ki od leta 1977 živi v Švici, je leta 1996 prevzel vodenje družinskega farmacevtskega podjetja Serono. Podjetje, ki se je preusmerilo v biotehnologijo, je v desetih letih po zaslugi novih zdravil za zdravljenje ženske neplodnosti, multiple skleroze in pomanjkanja rastnega hormona več kot podvojilo svoje prihodke. Leta 2007 je družina Bertarelli podjetje prodala korporaciji Merck za več kot deset milijard evrov. | Foto: Reuters "Toliko deklet si je želelo biti z njim, on pa je izbral mene," je ponosna Kirsty. Leta 1965 v Rimu rojeni poslovnež Ernesto Bertarelli, ki od leta 1977 živi v Švici, je leta 1996 prevzel vodenje družinskega farmacevtskega podjetja Serono. Podjetje, ki se je preusmerilo v biotehnologijo, je v desetih letih po zaslugi novih zdravil za zdravljenje ženske neplodnosti, multiple skleroze in pomanjkanja rastnega hormona več kot podvojilo svoje prihodke. Leta 2007 je družina Bertarelli podjetje prodala korporaciji Merck za več kot deset milijard evrov. Foto: Reuters

Druga spremljevalka mis sveta leta 1988

Agencija jo je leta 1988 poslala na tekmovanje za mis Velike Britanije, kjer je zmagala in se tako na izboru mis sveta potegovala za naslov najlepše na svetu. Ni ji uspelo zmagati, a je bila druga spremljevalka.

Medtem ko se je skušala prebiti v glasbenem poslu, je še naprej delala kot fotomodel in igrala v oglasih. Živela je v londonskem stanovanju, ki ga je kupil družinski sklad. Dve leti je tudi prijateljevala z milijonarjem Damianom Aspinallom.

Ernesto Bertarelli denarno podpira glasbene poskuse svoje žene Kirsty. Fotografija je nastala pred leti, ko sta bila skupaj v škotski prestolnici Edinburg, kjer je Kirsty nastopila kot gostja pred koncertom skupine Simply Red. | Foto: Getty Images Ernesto Bertarelli denarno podpira glasbene poskuse svoje žene Kirsty. Fotografija je nastala pred leti, ko sta bila skupaj v škotski prestolnici Edinburg, kjer je Kirsty nastopila kot gostja pred koncertom skupine Simply Red. Foto: Getty Images

Napisala uspešnico skupine All Saints

Leta 2000, ko je napisala pesem Black Coffee, je bila še najbližje uspehu. Glasbeni producent je nasprotoval temu, da bi jo odpela ona, in pesem dal takrat priljubljeni dekliški skupini All Saints.

Kot je dejala Kirsty za britanski časnik The Telegraph, je bila navdih za pesem njena ljubezen do Ernesta Bertarellija. Švicarja italijanskih korenin, ki je ravno takrat s svojo sestro Dono podedoval družinsko farmacevtsko podjetje Serono, je spoznala leta 1997 na večerji v vili na Sardiniji. 

Več kot sto milijonov evrov vredna jahta Vava II., ki jo je Ernesto Bertarelli podarili Kirsty za njen 40. rojstni dan:

Življenje kot v pravljici

Zaradi ljubezni je glasbeno kariero postavila na stranski tir. Leta 2000 se je poročila in posvetila družini (ima hčerko in sinova) ter začela živeti življenje kot v pravljici. 

Z možem imata posestvo s poniji in lamami v Gstaadu v Švici, dvorec ob Ženevskem jezeru in hišo v prestižni londonski soseski Belgravia.

Potovanja po svetu

Veliko potuje po svetu. Tako včasih igra golf na Havajih, nekaj dni pozneje pa že smuča v švicarskih Alpah. Z možem se potaplja v globine morja in skače s padalom iz helikopterja.

Ker je Ernesto strasten jadralec, ki je s svojo jadrnico Alinghi med drugim v letih 2003 in 2007 zmagal na America's Cupu oziroma jadralskem pokalu Amerike, je z njim po različnih koncih sveta potovala tudi njegova družina.

Kirsty Bertarelli in Dona Bertarelli (levo), sestra Ernesta Bertarellija, proslavljata eno od zmag jadrnice Alinghi. | Foto: Reuters Kirsty Bertarelli in Dona Bertarelli (levo), sestra Ernesta Bertarellija, proslavljata eno od zmag jadrnice Alinghi. Foto: Reuters

Znova zajadra v glasbene vode

Leta 2009 se je Kirsty odločila za vrnitev v svet glasbe. Pri tem ji je pomagal tudi mož, ki je leta 2014 zagotovil denar za snemanje njenega drugega CD-ja Love Is. Na tem je Kirsty zapela tudi v duetu s slavnim pevcem Ronanom Keatingom.

Pravega glasbenega uspeha Kirsty (še) ni doživela. Ima sicer nekaj zvestih poslušalcev v svoji drugi domovini Švici, a to je še daleč od preboja. Finančnega glasbenega uspeha glede na svoje bogastvo in življenje kot v pravljici sicer ne potrebuje.

Ne spreglejte