Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
4. 2. 2017,
14.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

3

Natisni članek

Enrique Peña Nieto ZDA Mehika Angelica Rivera Donald Trump Melania Trump

Sobota, 4. 2. 2017, 14.59

6 let, 7 mesecev

Lepa Melanijina tekmica, ki jo Donald Trump želi zazidati

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

3

Angelica Rivera | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

ZDA in Mehiko bo po novem ločeval zid. Kljub sporom imata državi eno skupno značilnost – prvi dami sta nekdanja fotomodela.

Medtem ko je prva dama ZDA naša rojakinja Melania Trump (nekdaj Sevničanka Melanija Knavs), je od leta 2012 prva dama Mehike Angelica Rivera, ki je pred tem v svoji domovini zaslovela kot fotomodel, pevka in igralka v mehiških telenovelah. 

Rojena v veliko družino

47-letna Angelica Rivera Hurtado, kot je njeno uradno ime, je slabo leto starejša od Melanie. Na svet je prijokala avgusta 1969 v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico. 



Če ima Melania samo sestro Ines in polbrata Denisa, ima njena mehiška tekmica v boju za najlepšo prvo damo kar pet sester in enega brata. 

Angelica Rivera je prva dama Mehike postala leta 2012. Na fotografiji: Angelica Rivera v družbi svojega moža, mehiškega predsednika Enriqueja Pene Nieta, britanske kraljice Elizabete II. in princa Filipa. | Foto: Getty Images Angelica Rivera je prva dama Mehike postala leta 2012. Na fotografiji: Angelica Rivera v družbi svojega moža, mehiškega predsednika Enriqueja Pene Nieta, britanske kraljice Elizabete II. in princa Filipa. Foto: Getty Images

Fotomodel in igralka

Svojo kariero je Angelica začela pri 17 letih, ko se je preizkusila kot model v glasbenih videoposnetkih in televizijskih oglasih. Ko je bila stara 20 let, je prvič zaigrala tudi v telenovelah.

Njena najuspešnejša telenovela je Destillando Amor (sl. Čista ljubezen), ki jo je pred leti predvajala tudi ena od slovenskih televizij. V tej telenoveli je Angelica igrala glavno junakinjo, ki se s podeželja v upanju na boljše življenje preseli v velemesto.

Angelica ima v Mehiki vzdevek La gaviota (sl. galeb). Ta vzdevek se je je oprijel zato, ker ima tak vzdevek tudi glavna junakinja v Čisti ljubezni.  | Foto: Getty Images Angelica ima v Mehiki vzdevek La gaviota (sl. galeb). Ta vzdevek se je je oprijel zato, ker ima tak vzdevek tudi glavna junakinja v Čisti ljubezni.  Foto: Getty Images

Iz prvega zakona ima tri hčerke

Leta 1994 se je Angelica prvič poročila, in sicer s televizijskim producentom Josejem Albertom Castrom. Z njim ima tri hčerke – Angelico Sofio, Fernando in Regino.

Najstarejša, zdaj 20-letna Angelica Sofia, je že šla po maminih stopinjah in pod imenom Sofia Castro igra v telenovelah.

Poroka stoletja

Angelicin zakon s Castrom je razpadel leta 2008, a je kmalu našla tolažbo. Leta 2010 je pred oltar stopila s politikom Enriquejem Peno Nietom, takrat priljubljenim guvernerjem mehiške zvezne države Mexico, v kateri leži tudi prestolnica Ciudad de Mexico.

Mehiški mediji so Angelicino poroko s tri leta starejšim Enriquejem razglasili za mehiško poroko stoletja. | Foto: Reuters Mehiški mediji so Angelicino poroko s tri leta starejšim Enriquejem razglasili za mehiško poroko stoletja. Foto: Reuters

Prva dama Mehike

Leta 2012 je Pena Nieto postal predsednik države in Angelica je postala prva dama Mehike. Ker je bila včasih fotomodel in pevka, so jo primerjali z nekdanjo prvo damo Francije Carlo Bruni.

A na Angelico v mehiški javnosti leti tudi veliko kritik. Očitajo ji, da zapravlja preveč denarja za draga oblačila, za nameček pa ne pojasni, od kod prihaja denar za te obleke.

Nehala je nositi oblačila tujih znamk

Malce je ponosne mehiške državljane pomirila s tem, da je nehala nositi oblačila tujih modnih znamk, kot sta Gucci in Dior, ter postala zvesta domačim modnim oblikovalcem. Poleg dragih oblek je tarča kritik tudi zaradi svojih pogostih potovanj v Kalifornijo in Evropo.

Številni Mehičani menijo, da se njihova prva dama premalo zanima za pereča družbena vprašanja, ki tarejo navadne ljudi. Seveda ne manjkajo bolj pikolovski kritiki, ki Angelici očitajo, da so njeni intervjuji plitki in da daje le prazne odgovore, s katerimi ne pove nič.  | Foto: Getty Images Številni Mehičani menijo, da se njihova prva dama premalo zanima za pereča družbena vprašanja, ki tarejo navadne ljudi. Seveda ne manjkajo bolj pikolovski kritiki, ki Angelici očitajo, da so njeni intervjuji plitki in da daje le prazne odgovore, s katerimi ne pove nič.  Foto: Getty Images

Angelica ostala brez Bele hiše

Leta 2014 je izbruhnila odmevna afera, ko se je izvedelo, da je Angelica za sedem milijonov dolarjev (6,5 milijona evrov) v mehiški prestolnici kupila vilo Casa blanca (sl. Bela hiša), in to od podjetja, ki je z državo v času Pena Nietovega predsednikovanja sklenilo ugoden posel.

Zakonca sta trdila, da ni nič narobe. Pena Nieto je pojasnjeval, da ni vplival na sklenitev pogodbe in da je Angelica vilo kupila, še preden je postal predsednik. Kljub temu sta zakonca, da bi pomirila jezo državljanov, vilo vrnila podjetju.

Tako kot za Angelico je tudi za Pena Nieta to drugi zakon. Njegova prva žena Monica Pretelini je umrla leta 2007 zaradi epileptičnega napada. Monica mu je rodila tri otroke - dve hčerki in sina. Poleg tega je Pena Nieto med skoki čez plot zaplodil še dva nezakonska otroka. Eden od dveh nezakonskih otrok je umrl v otroštvu. Če gre verjeti mehiškim družabnim omrežjem, ima težave tudi v zakonu z Angelico. | Foto: Reuters Tako kot za Angelico je tudi za Pena Nieta to drugi zakon. Njegova prva žena Monica Pretelini je umrla leta 2007 zaradi epileptičnega napada. Monica mu je rodila tri otroke - dve hčerki in sina. Poleg tega je Pena Nieto med skoki čez plot zaplodil še dva nezakonska otroka. Eden od dveh nezakonskih otrok je umrl v otroštvu. Če gre verjeti mehiškim družabnim omrežjem, ima težave tudi v zakonu z Angelico. Foto: Reuters

Bogata Angelica

Angelica ni več revno dekle, saj je precej bogata. Pod palcem naj bi imela od 20 do celo 145 milijonov dolarjev (od 18,6 do 135 milijonov evrov). Po podatkih spletnega medija MediaMass ima poslovno spretna Angelica v lasti delnice številnih podjetij, nepremičnine, restavracije in nogometno moštvo Mexico City Angels, donosno pogodbo s kozmetičnim podjetjem, lastno blagovno znamko oblačil in parfumov, izdeluje pa tudi lastno vodko.

Kot je razkrila ameriška poslovna revija Forbes, ima prva dama Mehike tudi 3,3 milijona dolarjev (3,1 milijona evrov) vredno vilo na Key Biscaynu na Floridi. Njena vila leži malce več kot 120 kilometrov južno od znanega Trumpovega floridskega posestva Mar-a-Lago, kjer se je newyorški milijarder leta 2005 poročil z Melanio.

Najstarejša hčerka Angelica Sofia Castro (oziroma Sofia Castro) je šla po maminih stopinjah. 20-letnica je že znana igralka. | Foto: Getty Images Najstarejša hčerka Angelica Sofia Castro (oziroma Sofia Castro) je šla po maminih stopinjah. 20-letnica je že znana igralka. Foto: Getty Images

Kdaj se bosta srečali prvi dami ZDA in Mehike?

Vprašanje je, kdaj se bosta Melania in Angelica srečali v vlogah prvih dam, saj so se odnosi med sosedami zaradi Trumpovih načrtov, da tako rekoč zazida Angelicino domovino, precej zapletli.

Je pa Sevničanka Melania na neki način že "vdrla" na Angelicino ozemlje, saj je pred dnevi zablestela na naslovnici mehiške izdaje revije Vanity Fair.

Ne spreglejte