Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
16. 4. 2017,
10.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

4

Natisni članek

Marlon Brando Kirk Douglas Burt Lancaster Michael Jackson Frank Sinatra Bruce Willis Brad Pitt Quentin Tarantino Frank Gorshin

Nedelja, 16. 4. 2017, 10.17

6 let, 7 mesecev

Je to najbolj prezrt slovenski genij vseh časov?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

4

Frank Gorshin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vplival je na zvezdnike, kot so Frank Sinatra, Jim Carrey, Michael Jackson, Quentin Tarantino in Brad Pitt. To je bil ameriški Slovenec Frank Gorshin.

Igralec in komik Frank John Gorshin mlajši (1933-2005) se je rodil staršema slovenskega rodu v pensilvanskem jeklarskem mestu Pittsburgh, ki je poleg Clevelanda eno od najbolj znanih središč ameriških Slovencev. 



Rodil se je v slovensko govoreči družini v jeklarskem Pittsburghu

V Pittsburghu, ki je okoli leta 1758 dobilo ime po takratnem britanskem premierju Williamu Pittu starejšemu (pred tem je bilo mesto v rokah Francozov in se je imenovalo Fort Duquesne), se na primer dogaja zgodba filma Bil sem komunist za FBI, ki opisuje tudi slovensko skupnost v mestu.

Gorshinov oče Frank Gorshin starejši se je že rodil v ZDA, njegova mama Frances oziroma Fanny pa je v državo prišla kot mlado dekle. Doma so se več ali manj pogovarjali po slovensko. 

Kaj povezuje Gorshina in Franceta Prešerna

Gorshinova starša sta bila zavedna Slovenca in sta bila med drugim zelo dejavna v slovenski skupnosti v mestu. Med drugim sta prepevala v pevskem društvo France Prešeren. 

Kot zanimivost: Prešeren je tudi dekliški priimek Gorshinove mame (torej je bila pred poroko Frances Prešeren oziroma verjetno slovensko Frančiška Prešeren), ki pa naj ne bi bila v sorodstvu z najbolj znanim slovenskim pesnikom, saj njen rod izvira iz Dolenjske. 

Zabaval kolege v vojski, nato odšel v Hollywood

Frank Gorshin je bil med letoma 1953 in 1956 pripadnik ameriških vojaških sil v Zahodni Nemčiji, od tega je dve leti delal kot zabavljač, ki je spravljal v dobro voljo ameriške vojake.

Ko se je vrnil v ZDA, je začel igralsko kariero v Hollywoodu. Takoj na začetku, leta 1957, se mu je ponudila izvrstna priložnost, saj bi lahko zaigral v filmu Pluj tiho, pluj globoko (Run silent run deep), v katerem sta igrala tudi zvezdnika Clark Gable in Burt Lancaster.

Skoraj bi umrl, ker je hitel na avdicijo

A ko je bila avdicija za vlogo, je bil ravno na obisku v domačem Pittsburghu. Ko ga je poklical agent iz Hollywooda, se je, namesto da bi se vrnil z letalom, odločil za 39-urno pot z avtomobilom. 

Zaradi utrujenosti je med vožno zaspal in se zaletel. Zbudil se je nekaj dni pozneje v bolnišnici. Zaradi hude poškodbe – utrpel je zlom lobanje - so nekateri časopisi že poročali, da je umrl. Vloga v filmu, ki so ga začeli snemati leta 1958, mu je seveda spolzela iz rok. 

Vloga, ki Gorshinu prinese slavo

Gorshin je zaslovel v 60. letih kot zlobnež Riddler (sl. Ugankar) v televizijski nanizanki o Batmanu. Za vlogo Batmanovega nasprotnika je bil celo nominiran za nagrado emmy. 

Mojster posnemanja

Ugankarskega zlobneža je zaigral samo v desetih epizodah, saj je nanizanko zapustil zaradi premajhne plače. Gorshin je tako služil denar zlasti s svojim oponašanjem, med drugim je imitiral zvezdnike Burta Lancasterja, Kirka Douglasa in Marlona Branda.

Liverpoolski kuštravci, Gorshin in histerična dekleta

Nastopal je v televizijskih šovih in tudi v Las Vegasu. Leta 1964 je prvič nastopil v znani televizijski zabavni oddaji The Ed Sullivan Show, in to v isti oddaji, v kateri so se ameriškim gledalcem predstavili vzpenjajoči se The Beatles.

Iz tistega časa je zgodba, da je Gorshin z okna televizijske stavbe zagledal veliko gručo kričečih in histeričnih deklet, ki so seveda prišle zaradi liverpoolskih kuštravcev. Potem se je Gorshin obrnil in spraševal naokoli: "Le kako so izvedele, da danes nastopam v oddaji?"

Navduševal je Franka Sinatro 

Gorshinu se nikoli ni uspelo prebiti v prvo ligo hollywoodskih igralcev, a kljub temu je imel velik vpliv in je vtisnil pečat Hollywoodu. Družil se je tako imenovani ratpackovci – klanom igralcev, ki jih je vodil slavni Frank Sinatra.

Ta je bil navdušen nad Gorshinom, enega od članov Rat Packa, temnopoltega Sammyja Davisa mlajšega, je Gorshin tudi učil imitiranja. Skrivnosti mojstrstva oponašanja je nekaj desetletij pozneje razkrival tudi slavnemu Michaelu Jacksonu na njegovem ranču Neverland.

Gorshin se je spoprijateljil tudi z zvezdniki, kot sta bila Frank Sinatra (levo) in Dean Martin. | Foto: Getty Images Gorshin se je spoprijateljil tudi z zvezdniki, kot sta bila Frank Sinatra (levo) in Dean Martin. Foto: Getty Images

Uganka: Kaj povezuje Carreya in Gorshina?

Ko je Gorshin blestel na televiziji v Batmanu in Zvezdnih stezah, je navduševal gledalce, ki so pozneje postali sami zvezdniki. Eden od največjih občudovalcev Gorshina je Kanadčan Jim Carrey. Ta je pred leti v neki restavraciji v Malibuju pristopil k Gorshinu in mu govoril, kako ga občuduje in ima rad.

Vsekakor so velike podobnosti med Gorshinovo mimiko in Carreyjevo mimiko, s katero je ta Kanadčan postal superzvezdnik. Verjetno ni naključje, da je Carrey leta 1995 zaigral  zlobneža Riddlerja v filmu Batman za vedno (Batman forever).

Brad Pitt in Bruce Willis sta Gorshinova občudovalca

Navdušena nad Gorshinom sta bila kot otroka tudi Bruce Willis in Brad Pitt. Skupaj z Gorshinom sta ta zvezdnika leta 1995 zaigrala v znanstvenofantastičnem filmu 12 opic (Twelve monkeys). 

Gorshin igra vlogo glavnega zdravnika v psihiatrični bolnišnici.



Quentin Tarantino in Batmanov ples

Gorshin ima še enega velikega oboževalca – kultnega režiserja Quentina Tarantina, ki je kot mladenič požiral nanizanke o Batmanu. Se spomnite prizora iz filma Šund (Pulp fiction) iz leta 1994, v katerem John Travolta in Uma Thurman plešeta?

Ta prizor je posvetilo nanizanki Batman, kjer je Adam West, ki je igral Moža netopirja, plesal tudi tako imenovani Bat-toosie, to je Batmanov ples.

Tarantino epizodo posvetil Gorshinu

Tarantino se je na Gorshina spomnil tudi leta 2005 in ga povabil, da je zaigral v epizodi znane nanizanke Na kraju zločina: Las Vegas (CSI: Las Vegas), ki jo je režiral. Ta epizoda z naslovom Grave danger je bila tudi posvetilo Gorshinu, ki je v tej epizodi tako kot Tony Curtis igral samega sebe.

Nastop Na kraju zločina je bila tudi Gorshinova zadnja vloga, saj je zaradi raka na pljučih (bil je strasten kadilec) umrl maja 2005. Pokopan je v rodnem Pittsburghu. 

Vir: Larry Carrol, The influential 'Batman' Riddler Frank Gorshin dies at 72, spletna stran MTV news
Ne spreglejte