Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
4. 10. 2016,
3.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Torek, 4. 10. 2016, 3.11

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

To je filmski zvezdnik, ki ima slavne slovenske prednike

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Christoph Waltz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1956 se je rodil avstrijsko-nemški igralec Christoph Waltz. Dvakratni dobitnik oskarja za stransko vlogo ima po materini strani slovenske korenine.

Poglejmo igralčevo rodbinsko drevo (vir: članek Rodbina Urbančič med Preddvorom in širnim svetom, spletna stran Rodna gruda). Waltz se je rodil na Dunaju nemškemu očetu Johannesu Waltzu in materi Elisabeth Urbancic, dunajski gledališki kostumografinji in scenografinji. Elisabethin oče je bil Rudolf von Urbantschitsch

Spolnost in srečen zakon

Rudolf von Urbantschitsch je bil rojen leta 1875 na Dunaju. Po poklicu je bil psihiater in psiholog ter je osebno poznal Sigmunda Freuda in nekaj let spadal v njegov krog. Pozneje se je preselil v ZDA in si tam spremenil priimek v von Urban. V ZDA je zaslovel kot zakonski svetovalec in leta 1952 napisal uspešnico Spolna popolnost in zakonska sreča (izvirno: Sex Perfection and Marital Happiness). 

Odlomek iz filma Neslavne barabe:

Njegova žena Maria ni odšla z njim čez veliko lužo, ostala je na Dunaju skupaj s hčerko Elisabeth in se še drugič poročila, tokrat z enim od svojih igralskih kolegov. Elisabeth je kljub ločitvi staršev in novi materini poroki ohranila očetov priimek, a v spremenjeni obliki – Urbancic. Verjetno po zgledu svojega strica Victorja, ki si je prav tako spremenil priimek v Urbancic.

Christoph Waltz je dobil svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. | Foto: Reuters Christoph Waltz je dobil svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Foto: Reuters

Gorenjski Urbančiči

Korenine dunajske družine Urbancic oziroma Urbantschitsch pa segajo v Slovenijo, na Gorenjsko. Začetnik slavne rodbine Urbančič je bil Martin Urbančič, veleposestnik na Brdu pri Kranju. Leta 1783 se je poročil s hčerko takratnega lastnika gradu Strmol, leta 1793 pa je kupil tudi grad Turn, ki leži nedaleč od Preddvora. Urbančiči so bili lastniki gradu Strmol do leta 1899. Kot vemo, je ta grad najbolj znan po zadnjih lastnikih, kruto umorjenih zakoncih Radu in Kseniji Hribar.

Rodbina Urbančič je bila lastnica gradu Strmol od leta 1783, ko se je Martin Urbančič poročil s hčerko takratnega lastnika, do leta 1899. Zadnja lastnika gradu iz vrst rodbine sta bila brata Edvard Urbančič (1855-datum smrti ni znan) in Viktor Urbančič oziroma Viktor von Urbantschitsch (1847-1921). Viktor von Urbantschitsch se je rodil na Dunaju in je oče Rudolfa von Urbantschitscha oziroma pradedek igralca Christopha Waltza. Viktor von Urbantschitsch je bil znan otorinolaringolog. Je tudi prvi iz rodbine Urbančič, ki si je v priimek dodal plemiški "von".  | Foto: Bor Slana Rodbina Urbančič je bila lastnica gradu Strmol od leta 1783, ko se je Martin Urbančič poročil s hčerko takratnega lastnika, do leta 1899. Zadnja lastnika gradu iz vrst rodbine sta bila brata Edvard Urbančič (1855-datum smrti ni znan) in Viktor Urbančič oziroma Viktor von Urbantschitsch (1847-1921). Viktor von Urbantschitsch se je rodil na Dunaju in je oče Rudolfa von Urbantschitscha oziroma pradedek igralca Christopha Waltza. Viktor von Urbantschitsch je bil znan otorinolaringolog. Je tudi prvi iz rodbine Urbančič, ki si je v priimek dodal plemiški "von". Foto: Bor Slana

Mlada pesnica Josipina

Daljna sorodnica Christopha Waltza je tudi Josipina Urbančič Turnograjska, ki je bila ena prvih pesnic in pisateljic na Slovenskem. Rodila se je leta 1833 v Preddvoru, umrla pa je zelo mlada, leta 1854, in sicer zaradi posledic težkega poroda in ošpic.

Josipina Turnograjska (1833-1854) je bila sestrična Edvarda Urbančiča, ki je oče na Dunaju rojenega Viktorja von Urbantschitscha (1847-1921).  | Foto: commons.wikimedia.org Josipina Turnograjska (1833-1854) je bila sestrična Edvarda Urbančiča, ki je oče na Dunaju rojenega Viktorja von Urbantschitscha (1847-1921). Foto: commons.wikimedia.org

Njen mož je bil pravnik Lovro Toman, eden od vodilnih slovenskih narodnih buditeljev. Nemci so zaradi Tomana, ki je bil poslanec v kranjskem deželnem zboru in dunajskem državnem zboru, Kranjsko večkrat zaničljivo poimenovali Tomanija (nem. Tomanien).

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Dakota Johnson je hčerka dveh znanih igralcev, Dona Johnsona in Melanie Griffith. Znana  je postala po tem, ko je zaigrala v filmu Petdeset odtenkov sive.  | Foto: Reuters Dakota Johnson je hčerka dveh znanih igralcev, Dona Johnsona in Melanie Griffith. Znana je postala po tem, ko je zaigrala v filmu Petdeset odtenkov sive. Foto: Reuters Leta 1582 je papež Gregor XIII. uvedel nov koledar – po njem imenovan gregorijanski koledar. Ta koledar so najprej sprejele katoliške dežele, pozneje pa se je razširil po vsem svetu. 

Leta 1830 se je južni, katoliški del odcepil od Nizozemske in razglasil Kraljevino Belgijo. 

Leta 1883 je prvič zapeljal vlak orient ekspres, prvi potniški vlak, ki je vozil na dolgi razdalji. Povezoval je mesti Pariz in Istanbul. 

Leta 1895 se je rodil ameriški igralec in komik Buster Keaton

Leta 1923 se je rodil ameriški filmski igralec Charlton Heston

Leta 1946 se je rodila ameriška igralka Susan Sarandon

Leta 1949 se je rodil ameriški igralec Armand Assante

Leta 1952 je ameriški kardiolog Paul Zoll razvil prvi srčni spodbujevalnik. 

Leta 1957 je Sovjetska zveza izstrelila prvi zemeljski – Sputnik I

Leta 1967 se je rodil ameriški igralec Liev Schreiber

Leta 1975 se je rodil slovenski jadralec in olimpijec Vasilij Žbogar

Leta 1976 se je rodila ameriška igralka Alicia Silverstone

Leta 1989 se je rodila ameriška igralka Dakota Johnson, ki je postala znana s filmom Petdeset odtenkov sive. 

Leta 2011 je ustavno sodišče razveljavilo poimenovanje nove ljubljanske ceste po Josipu Brozu - Titu.

Leta 2012 je priljubljeno spletno družbeno omrežje Facebook doseglo milijardo uporabnikov.

Ne spreglejte