Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
17.03

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

sosedje hrup Pravni telefon Pravni nasvet Pravni nasvet

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 17.03

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Zaradi hrupa pri sosedu ne morejo normalno živeti, ta hrupa ne želi zmanjšati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sosed, ki ima strojegradnjo, svojo dejavnost neprenehoma širi in s tem povečuje hrup v okolici, kjer stoji naša hiša. Naše prošnje, naj v času, ko smo z družino v hiši, zapira vrata delavnic, so brez uspeha, piše bralka in prosi za pravni nasvet, kakšne so njene pravice, s katerimi bi dosegla, da bi sosed zmanjšal hrup. 

Na vas se obračam po nasvet, kaj lahko storim glede hrupne dejavnosti soseda, ki se ukvarja s strojegradnjo. 

V letu 2009 smo kupili hišo na podeželju, sosed je imel takrat manjšo dejavnost in ni bila moteča. Spremembe so se začele leta 2012, ko je začel sosed dejavnost širiti: delavnice rastejo kot gobe po dežju, iztrebil je gozd in naredil nasip, na njem pa zgradil dodatne delavnice. S tem se je večal tudi hrup. Od naše hiše je vse oddaljeno dobrih 30 metrov in nas dosega z dveh smeri neba. Velikokrat sem ga prosila, da naj, ko smo doma, zapira vrata delavnic, a brez uspeha. V lanskem letu sem mu poslala tudi e-pošto in ga prosila za rešitev težave, zapiranje vrat in opravljanje dejavnosti v nočnem času. Dobila sem odgovor, da so bili tukaj pred nami in da sem s tem, ko sem kupila hišo, kupila tudi soglasje nekdanjega lastnika naše hiše.

Ker ne želim škodovati njegovi dejavnosti, ampak doseči le omejitev hrupa in s tem znosnejše življenje, sem se obrnila na inšpektorat po nasvet in seznanitev s pravicami. Težavo vidim v tem, da lahko inšpektor sosedu naloži meritve hrupa na njegove stroške. Sosed bo tako vedel za meritve in bo imel v tem obdobju izklopljene stroje ter zaprta vrata, tako pa bi bili rezultati v mejah dovoljenih vrednosti. Sosedova dejavnost traja od 6. ure zjutraj in do 22. ure zvečer, zadnje leto tudi ob sobotah. Naj omenim še, da smo hišo tri leta prodajali, kljub mnogo ogledom pa je nismo prodali ravno zaradi te dejavnosti. Prosim vas za nasvet in seznanitev z mojimi pravicami na tem področju.

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Lidija

 

V omenjenem primeru gre za težavo imisij (ki jih povzroča hrup), ki se širijo z ene nepremičnine na drugo oziroma več drugih nepremičnin. Zakon o tem določa, da mora lastnik nepremičnine pri njeni uporabi opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna, ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

Ker gre v konkretnem primeru za hrup, je treba z meritvami ugotoviti morebitno preseganje mejnih ravni, ki jih določa veljavna zakonodaja, kot so stranki pravilno svetovali na inšpektoratu. Seveda pa je treba merjenje oziroma merjenja hrupa izvesti v času, ko sosed izvaja dejavnost, saj so meritve v nasprotnem primeru pravno neveljavne. V skrajnem primeru bi stranki svetoval, da sama najame pooblaščeno družbo (seveda to pomeni določene stroške), ki bi izvedla meritve hrupa v času izvajanja sosedove dejavnosti, saj bo tako pridobila verodostojno meritev oziroma meritve in bo imela pozneje ob morebitni vložitvi tožbe na sodišče pravno podlago za tožbeni zahtevek na znižanje ravni hrupa na zakonsko dovoljeno mejo.

hrup | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Očitek soseda, ki izvaja dejavnost, da je stranka skupaj s hišo "kupila" tudi soglasje predhodnega lastnika, pa je pravno popolnoma neutemeljen, saj nima nikakršne zakonske podlage. Stranka, ki je hišo kupila, je lahko na podlagi veljavne zakonodaje obremenjena samo s tistimi stvarnimi pravicami na drugi stvari (največkrat so to stvarne služnosti oziroma stvarna bremena!), ki so bile v trenutku nakupa vpisane v zemljiški knjigi, nikoli pa ne more, brez svoje privolitve oziroma soglasja, vstopiti v obligacijsko pravne posle oziroma dana soglasja predhodnega lastnika lastniku sosednje nepremičnine, ki na njej izvaja dejavnost. 

Vendar mora lastnik sosednje nepremičnine ne glede na vse povedano zgoraj pri izvajanju zakonsko dovoljene dejavnosti (za kar mora imeti vsa potrebna dovoljenja!) upoštevati tudi mejne ravni hrupa, kot jih določa veljavna zakonodaja, oziroma mora pri ugotovitvi, da mejne ravni presega, hrup zmanjšati na zakonsko dovoljeno mejo, v nasprotnem primeru je lastniku sosednje nepremičnine tudi odškodninsko odgovoren za svoje protipravno ravnanje."

Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravnega položaja z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.  

Ne spreglejte