Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Natisni članek

jezikovni nasvet Kako je prav

Sreda, 16. 8. 2017, 13.32

6 let, 6 mesecev

Kako je prav?

Je voznik res podlegel poškodbam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Medij. Časopis. Revija. Medijska krajina. | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Bralec se sprašuje, kako je z ustreznostjo rabe besedne zveze podleči poškodbam in prislova tekom v medijih.

Pozdravljeni,
v medijih neprestano slišim oziroma berem, kako je ponesrečenec "podlegel poškodbam". Meni se to zdi narobe. Podležeš lahko skušnjavam ali podležeš pod avto, v hudi prometni nesreči pa lahko nekdo umre zaradi poškodb (ne podleže). Kakšna je vaša razlaga? Podobno je glede uporabe zveze "tekom dneva". Ne vem, kaj je to "tekom". Lahko pa bi rekli: "Jedel je z velikim tekom." Sicer pa se mi zdi, da bi morali uporabljati zvezo "čez dan" (je bilo vroče). Kakšna je vaša razlaga? Če imam prav, zakaj nihče ne opozori medijev na napačno rabo?
J. G.

Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) pri glagolu podleči navaja dva pomena, in sicer:

- kljub upiranju, pomislekom priti v položaj, da kaj odločilno vpliva na ravnanje, mišljenje (na primer: podlegel je njenim čarom, poezija je hitro podlegla tujim vplivom),

- umreti zaradi česa (na primer: podlegla je pljučnici, podlegel je poškodbam).

Ob drugem pomenu najdemo stilno-zvrstni kvalifikator publicistično, ki označuje besedo, pomen ali zvezo, značilno za dnevni in revijalni tisk ter za druge oblike javnega sporočanja.

Za napotek o normativnosti pobrskajmo po Slovenskem pravopisu. Kot lahko razberemo, je raba glagola podleči ustrezna v primerih, kot sta podleči boljšemu nasprotniku in podleči tujim vplivom, odsvetovana pa ravno v primerih, ki so prav tako kot v SSKJ označeni s kvalifikatorjem publicistično. Med njimi je tudi: podleči poškodbamumreti zaradi poškodb.

Voznik je podlegel poškodbam. Voznik je zaradi poškodb umrl.
Slavna igralka je podlegla raku. Slavna igralka je umrla za rakom.

Z iskanjem po korpusu Gigafida med slovenskimi novinarskimi besedili vendarle najdemo kar nekaj primerov besedne zveze podleči poškodbam. V posameznih časopisih, revijah in spletnih medijih se pojavljajo različno pogosto.

Zakaj je tako? Težko presodimo, ali gre pri izbiri izraza podleči v besednih zvezah s pomenom umreti za neupoštevanje norme zaradi nepoznavanja, za napako ali malomarnost ali za zavestno odločitev avtorjev besedil in lektorjev, da je ta izbira kljub normativni oznaki primerna sporočevalnim okoliščinam. S tem so pogosto povezani dvomi o pravilni interpretaciji oznake publicistično, ki spremlja tako SSKJ kot SP,  in vprašanja o (ne)aktualnosti jezikovnih priročnikov – ti so v trenutku, ko izidejo, že korak za jezikom in živostjo rabe.

Kakorkoli že, najmlajši normativni jezikovni priročnik, Slovenski pravopis iz leta 2001, takšno rabo v knjižnem jeziku odsvetuje.

Ste se že kdaj znašli v jezikovnem dvomu? Prva pomoč naših lektoric:

Kaj pa tekom?

Predlog tekom po Slovarju slovenskega knjižnega jezika v zvezi z rodilnikom izraža čas, v katerem se kaj dogaja; čas med dogajanjem.

Slovenski pravopis nas napotuje k izbiri manj zaznamovanih sredstev.

Kako bi lahko to povedali drugače? Oglejmo si nekaj primerov.

Tekom dopusta je ostala doma. Med dopustom je ostala doma.
Težave tekom šolanja so pogoste. Težave med šolanjem so pogoste./Težave v obdobju šolanja so pogoste.
Tekom časa se bo vse razjasnilo. Sčasoma se bo vse razjasnilo.
Odgovor boste prejeli tekom enega meseca. Odgovor boste prejeli v enem mesecu.

Ob tem omenimo še izraz v teku s pomenom časa trajanja časovne enote, dogajanja; v času, v obdobju, ki ga prav tako raje nadomestimo z manj zaznamovanimi izbirami, na primer: Preiskava se nadaljuje/teče (ni v teku), dokumente boste prejeli v enem tednu (ne v teku enega tedna).

V rubriki Kako je prav? odgovarjamo na vprašanja o jezikovnih dilemah. Če ste opazili kak zanimiv zapis ali drug jezikovni pojav, če imate vprašanje o slovenskem jeziku in slovnici, vabljeni, da nam pišete na kakojeprav@tsmedia.si. 
Ne spreglejte