Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2017,
20.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

jezikovni nasvet Kako je prav

Sreda, 1. 11. 2017, 20.10

6 let, 4 mesece

Kako je prav?

Včasih je manj več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Manj je več | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Ne, v tokratnem jezikovnem nasvetu ne bomo govorili o ličenju, kjer tudi velja pravilo iz naslova, ampak o pogostih jezikovnih napakah. Te bomo odpravili tako, da bomo izpustili odvečne besede.

Lektorji pri svojem delu pogosto naletimo na podobne napake. Včasih so te posledica prevelike želje avtorjev besedil, da bi se izražali bolj knjižno, dosežejo pa ravno nasprotni učinek. Na slog pisanja lahko vpliva tudi prevajanje iz tujega jezika.

Poglejmo si primere napačne rabe, ki so se prikradli našim novinarjem. Pri nekaterih povedih moramo samo izbrisati odvečne besede oziroma predloge, druge pa malce preoblikovati, da izboljšamo jezikovni slog.

S strani:

Pričakoval sem več agresivnosti s strani Juventusa. → Pričakoval sem več agresivnosti Juventusa.

Uradne potrditve nesreče s strani vodstva rudnika še ni bilo. → Vodstvo rudnika še ni uradno potrdilo nesreče.

Vrniti nazaj, nazaj/naprej:

Kako je bilo, ko ste se vrnili nazaj? → Kako je bilo, ko ste se vrnili?

Od marca 2018 naprej bo novi X2 na voljo v modelskih izvedbah xDrive 20i, xDrive 20d in xDrive 25d. → Od marca 2018 bo novi X2 na voljo v modelskih izvedbah xDrive 20i, xDrive 20d in xDrive 25d.

To se je zgodilo že dve leti nazaj. → To se je zgodilo že pred dvema letoma.

V višini/v vrednosti:

Gledališču mora plačati odškodnino v višini 30 tisoč evrov. → Gledališču mora plačati 30 tisoč evrov odškodnine.

Delati na čem:

Na tem smo že veliko delali. → S tem smo se že veliko ukvarjali.

Zdaj dela na doktoratu. → Zdaj dela doktorat.

Vsak dan delamo na tem, da bi Riiba postala kreativno-podjetniški center. → Vsak dan si prizadevamo (se trudimo), da bi Riiba postala kreativno-podjetniški center.

Odvečne besede preprosto izbrišite. | Foto: Simona Tavčar Odvečne besede preprosto izbrišite. Foto: Simona Tavčar

Pridobiti/izgubiti na:

Emina je bila prva tekmovalka v šovu The Biggest Loser Slovenija, ki je v preteklem tednu celo pridobila na teži. → Emina je bila prva tekmovalka v šovu The Biggest Loser Slovenija, ki je v preteklem tednu celo pridobila težo.

S takšno miselnostjo v državni upravi izgubljamo na konkurenčnosti. → S takšno miselnostjo v državni upravi izgubljamo konkurenčnost.

Upravljati s čim:

Gre za zasebno investicijsko družbo, ki od leta 2011 upravlja izključno z denarjem družine Soros. → Gre za zasebno investicijsko družbo, ki od leta 2011 upravlja izključno denar družine Soros.

Nekaj narediti kot prvi, drugi …:

Kot prva bosta na igrišče stopila četrti in prvi igralec sveta. → Prva bosta na igrišče stopila četrti in prvi igralec sveta.

Začeti/končati/nadaljevati s čim:

S sezono je zaradi strganih križnih vezi že končal center Ognjen Kuzmić. → Sezono je zaradi strganih križnih vezi že končal center Ognjen Kuzmić.

Sindikat bo prihodnji teden nadaljeval z aktivnostmi, ki jih je pred dnevi sprejel stavkovni odbor. → Sindikat bo prihodnji teden nadaljeval aktivnosti, ki jih je pred dnevi sprejel stavkovni odbor.

Vozimo proti nečemu ali pa v smeri nečesa, ne pa v smeri proti! | Foto: Jure Gregorčič Vozimo proti nečemu ali pa v smeri nečesa, ne pa v smeri proti! Foto: Jure Gregorčič

V smeri proti:

Na gorenjski avtocesti je zastoj pred cestninsko postajo Hrušica v smeri proti Avstriji dolg tri kilometre. → Na gorenjski avtocesti je zastoj pred cestninsko postajo Hrušica proti Avstriji (v smeri Avstrije) dolg tri kilometre.

V mesecu, v obdobju, v roku, v času:

V mesecu juniju je bila povprečna plača v Sloveniji 1.602 evra bruto in 1.045 evrov neto. → Junija je bila povprečna plača v Sloveniji 1.602 evra bruto in 1.045 evrov neto.

V vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji delodajalci v obdobju med oktobrom in decembrom 2017 pričakujejo rast zaposlovanja. → V vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji delodajalci med oktobrom in decembrom 2017 pričakujejo rast zaposlovanja.

Okoljsko in obrambno ministrstvo je pozvala, naj se v roku 15 dni odzoveta. → Okoljsko in obrambno ministrstvo je pozvala, naj se v 15 dneh odzoveta.

Dejstvo:

Niso pozabili na dejstvo, da morajo ostati dostopni široki množici. → Niso pozabili, da morajo ostati dostopni široki množici.

Navdušen je tudi nad dejstvom, da lahko trenira v svojem kajaku. → Navdušen je tudi nad tem, da lahko trenira v svojem kajaku.

V noči z danes na jutri:

Najmočnejše padavine in nalive lahko pričakujemo v noči s petka na soboto. → Najmočnejše padavine in nalive lahko pričakujemo v noči na soboto.

Še enkrat več:

Še enkrat več sem ugotovil, da je v Italiji šport številka ena nogomet. → Še enkrat sem ugotovil, da je v Italiji šport številka ena nogomet.

Podobnih nepravilnih zvez je res veliko. Vas kakšna še posebej moti, pa smo jo v članku izpustili?

V rubriki Kako je prav? odgovarjamo na vprašanja o jezikovnih dilemah. Če ste opazili kak zanimiv zapis ali drug jezikovni pojav, če imate vprašanje o slovenskem jeziku in slovnici, vabljeni, da nam pišete na kakojeprav@tsmedia.si.
Ne spreglejte