Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

10

Natisni članek

kolumna LPP Miha Mazzini

Sreda, 15. 3. 2017, 12.25

6 let, 7 mesecev

LPP odgovarja Mihi Mazziniju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

10

V četrtek, 9. marca 2017, smo na Siol.net objavili kolumno Mihe Mazzinija z naslovom Zakaj je kakovost storitev v Sloveniji slaba?. Na kolumno so se odzvali v podjetju LPP, odgovor objavljamo v nadaljevanju. 

Spoštovani gospod Miha Mazzini,

zahvaljujemo se za vaše opažanje na Siol.net. Vsako mnenje potnika je za nas neprecenljiv vir informacij, ki nam dovoljuje izboljševati našo storitev, zato smo vaše pripombe natančno prebrali. 

V svoji kolumni trdite, da se ni mogoče zapeljati s kolesi na avtobusih. Vaša trditev ne drži. Na mestnih avtobusih se lahko potniki zapeljejo z zložljivimi kolesi. Za navadna kolesa pa velja, da morajo biti mestni avtobusi ustrezno opremljeni, saj bi drugače kolesa, ki niso pritrjena, ogrožala varnost potnikov. Več o tem v navodilih Z zložljivim kolesom na bus.

Razen z zložljivimi kolesi na avtobusih LPP se boste od letošnje pomladi dalje lahko na izbranih integriranih linijah do primestnih občin zapeljali tudi z navadnimi kolesi. Potniki bodo vedeli, kateri avtobus je ustrezen za potovanje s kolesom, ker bodo avtobusi ustrezno označeni v voznih redih. LPP nudi večjim skupinam potnikov tudi prikolico za prevoz 20 koles, ki jo lahko potniki najamejo.

Omenjate, da bi morale biti sheme linij na postajališčih večje, vozni redi vidnejši. Iz zadnjih raziskav o naših uporabnikih smo pridobili podatke, da je več kot 70 % naših potnikov na pametnih telefonih. Uporabljajo pretežno aplikacije za napovedi prihodov avtobusov, Google Transit, sheme linij, zemljevid mobilnosti in vozne rede. Ker želimo čim bolj varovati okolje, smo se zato odločili, da bomo do konca leta prenovili spletno stran in jo ustvarili čim bolj uporabnikom prijazno. Trenutno ponujamo na spletni strani www.lpp.si potnikom izvedenko Google Maps t. i. Google Transit aplikacijo, kjer vpišete točko A in točko B in vam sistem povezavo poišče sam, tj. prikaže v zemljevidu Ljubljane, nato navede, s katero linijo se lahko zapeljete in strošek ter čas potovanja. 

Povezave vam posredujemo tukaj:

Za potnike, ki ne uporabljajo spleta, je na voljo zemljevid mobilnosti v tiskani verziji, vedno so na voljo tudi tiskane sheme linij. Potniki lahko prejmejo omenjene tiskovine na našem Potniškem centru LPP na Slovenski cesti 56 na Bavarskem dvoru. 

Spregovorili ste tudi o naših voznikih. Vsako leto usposabljamo voznike za komunikacijo s potniki na posebnih seminarjih. Predstavljajo podjetje, zato je za njih vsekakor pomembno, da 3000 potnikov na dan, ki jih sprejmejo v svojem avtobusu, tudi ustrezno nagovorijo. Primer "bip, bip", ki ga navajate, ima tudi drugo plat medalje. Velikokrat je takšen primer s strani potnikov razumljen kot "švercanje drugega potnika", zato nas potniki na take primere vedno znova opozarjajo, ker želijo, da bi vsi potniki plačevali voznino, kot je treba. To, da je kartica potnika veljavna, pa je pomembno tudi za potnika. S tem, ko validira svojo kartico, je namreč tudi zavarovan za primere izrednih dogodkov. 

Svoje pripombe o naših storitvah lahko vedno podate na telefonsko številko 080 18 88, predlagamo, da to storite takoj, ko se je dogodek zgodil, in ob tem svojemu sogovorcu navedete naslednje podatke: kdaj se je zgodil, na kateri liniji, v kateri smeri ste se peljali in številko avtobusa, ter s tem preprečite, da bi se neljubi dogodki ponovili. V vsakem primeru bomo ustrezno ukrepali. 

LPP ne išče izgovorov, ko govorimo o toplejših temperaturah, gospodarskih krizah in projektih države, temveč navaja dejstva: vreme je toplejše,  gospodarska kriza je srednji razred osiromašila in da, pričakujemo nove projekte države in se nadejamo skupnih sinergij, ki bodo omogočile porast potnikov. Toplejše vreme omogoča kolesarjenje in pešačenje, manjše število opravljenih potovanj in obdobja višjih temperatur pa se iz leta v leto podaljšujejo. To pa ne pomeni, da imamo manj uporabnikov, nasprotno, imamo jih iz leta v leto več. Kot je razvidno iz podatkov, so naši uporabniki, ki so praviloma tudi zelo pozitivno naravnani do varovanja okolja, zaradi ugodnejših vremenskih razmer in kljub posedovanju veljavne terminske vozovnice pripravljeni svoje potovanje opraviti tudi s kolesom ali peš. Pomembno je razumeti mobilnost intermodalno. Kolesarjenje, kot že omenjeno, podpiramo –  poleg zgoraj navedenih pridobitev za potnike smo ustanovili tudi Kolesarsko društvo LPP. 

Za potnike smo se v desetih letih zelo zavzeli. Udobje voznega parka je izboljšano, prav tako so vozila okolju prijazna. Vozni park Ljubljanskega potniškega prometa je od leta 2007 dalje posodobljen s 138 vozili, ki izpolnjujejo najvišje standarde EURO-oznak. Več kot tretjino novih avtobusov poganja stisnjen zemeljski plin (po številu je avtobusov 68). Zadnji omenjeni del voznega parka omogoča nični izpust PM 10 delcev. Prav tako pripomorejo k čistemu zraku brez PM 10 delcev električni Kavalirji in električni vlakec Urban. Elektrifikacija voznega parka javnega mestnega prometa poteka tudi z 20 osebnimi vozili na elektriko – EURBANI, ki se testno pripravljajo na izvajanje storitve prevoza na klic kot dodatne storitve javnega mestnega prevoza. 

Potnikom smo prisluhnili tudi pri izvajanju drugih ukrepov. Prikazovalniki napovedi prihodov avtobusov postajajo standard, vzpostavili smo hitrejše in podaljšane  integrirane ali medkrajevne linije s primestnimi občinami, uvedli rumene pasove za avtobuse na nekaterih mestnih vpadnicah, posodobili sistem satelitskega vodenja avtobusov, novičarski sistem na avtobusih, vzpostavili spletno stran v angleškem jeziku, posodobili vozni park Kavalirjev, obnovili in razširili Potniški center LPP in številčno povečali prodajna mesta Urbane. Povezali smo linije s parkirišči P+R, ki vplivajo na zmanjšano števil avtomobilov v mestu, saj vozniki osebnih vozil parkirajo na obrobju in se lahko z avtobusi pripeljejo do drugih lokacij v mestu (parkirnina do 23.59 istega dne in dve voznini za mestni avtobus znašata 1,20 EUR). 

V nadaljevanju pošiljamo podrobnejši pregled podatkov o uporabnikih in potovanjih z avtobusi LPP:

 | Foto:

Iz tabele je razvidno, da smo kljub manjšemu številu potovanj v zadnjih letih beležili porast uporabnikov mestnega prometa. Zaradi navedenega v zadnjih letih kljub nekoliko manjšemu številu potovanj nismo zabeležili nižjih prihodkov iz naslova prodanih vozovnic.

Lep pozdrav,

Peter Horvat,
direktor podjetja 
Ljubljanski potniški promet

Ne spreglejte