Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Kolumna

Torek,
20. 6. 2017,
7.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

7

Natisni članek

kolumna Žiga Turk

Torek, 20. 6. 2017, 7.12

6 let, 7 mesecev

Trgovci z bučami

Kolumna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

7

Žiga Turk.

Menda so težava fake news, potvorjene novice, pa alternativna dejstva in ruska propaganda. Morda. Da ljudje verjamejo vsemu in hkrati ničemur, pa ni kriva tu in tam kakšna izmišljotina, ampak tiste čisto običajne novice in odnos do njih. S temi neumnost počasi, a zanesljivo izriva pamet.

Turkom prepovedana pot

Ko ni bilo več nikjer nobenih migrantov, smo sprejeli zakon, ki pravi, da jih ne bomo sprejemali, če jih ne bomo mogli. Da ne bomo dovolili vstopa v državo ljudem, ki nimajo pravice vstopa v državo. Tedne je trajala živahna razprava v medijih in politični javnosti. Moževali so in sklenili, da se brez boja ne bodo vdali, ampak na cesti, ki pelje v staroslavne Butale, postavili napis: "Turkom prepovedana pot!" No, niso postavili znaka na pot, ampak spisali zakon, in niso prepovedali poti Turkom, ampak migrantom. Ker je obramba države tako podhranjena, da vojaki pred potjo na tuje misije množično obolevajo. Ima pa vojska denar za razvoj turnih smuči!

Podobno vero v moč papirja je pokazalo zniževanje cene drugega tira. Najprej so projekt znižali za DDV. Lahko potem za znanost dobimo 20 odstotkov več, na račun DDV? Iz seje v sejo je vlada s sklepi herojsko nižala ceno. Ceno, ne stroškov. Ne da bi bil kak kubik betona manj. Ne da bi bilo treba razstreliti kakšno skalo manj. Glavno orožje za zmago iluzije je bil, domnevam, Excel. Ima funkcijo "goal seek", kjer nastaviš, v kakšno vrednost bi rad, da se vse skupaj izračuna. Milijarda je preveč? Pa dajmo 800 milijonov. Preveč? Pa nastavimo na 700 milijonov.

Drugi tir podpira zveza društev upokojencev, ne pa zveza inženirjev. Na drugi tir se spoznajo ekonomisti, strojniki, presojevalci okolja, pravniki, samo gradbenikov nihče ničesar ne vpraša. Ti bi z računalniškim modeliranjem lahko predvideli vsako lopato, ki jo bo treba obrniti. Ampak kot bo povedal vsak inženir, bolj ko se projektira detajle, manjši prihranki so mogoči. In v grobem je projekt zapečen. Njegova glavna prednost ni v inženirski izvedbi, ampak v tem, da je tak, kot je, umeščen v prostor. Hitro znamo v prostor umeščati samo še črne gradnje in Magno.  

Na Štajerskem menjajo tisoč računalnikarjev za sto hektarjev zemlje, zemljo za 4.000 delovnih mest, 4.000 delovnih mest za 400 avtoličarjev, 400 avtoličarjev za vrečo obtolčenih jabolk in nekaj milijonov evrov. Teh ne bomo dobili, ampak plačali.


Preberite tudi:


Spremembi prostovoljnega v obvezno zdravstveno zavarovanje in njegovi podražitvi pravimo zdravstvena reforma. Čakajoč reformo ljudje od medicine bežijo k čarovništvu. Zavračajo cepljenje, češ da povzroča avtizem. Ne verjamejo v globalno segrevanje, verjamejo pa, da sledi letal na nebu pričajo, da nas brutalne neoliberalne korporacije zaprašujejo. Imeli bi zasebne koristi od posojil v švicarskih frankih, na vse davkoplačevalce pa bi prevalili škodo zaradi tečajnih razlik.

Piškotek za všečke

Težava je v tem, da predsednik republike zbira všečke na Instagramu. Ni pa bila težava, da hodi nekdanji predsednik osebno všečkat na magistrat. Da v Sloveniji ni svobode, so zlobna natolcevanja, saj si do 30. 6. lahko prosto izberemo novega osebnega dimnikarja. Izpolnjene so stoletne sanje Slovenije in "nje sinovi si prosto voljo vero in dimnikarje". Čakalne dobe za dimnikarje so krajše kot pri osebnem zobozdravniku.

Nekoč so se delali norca iz nekdanjega ministra, ki se je v neki TV-oddaji peljal po toboganu, danes gredo государственники na "posvet" in potem skupaj z ministrico za zdravje telovadijo. Kdor ne slodeluje™, ni Sloven'c. Zanj ne bo subvencij. In ne dovoljenj.

Predsednik vlade v eni sapi pove, da smo EU obljubili, da bomo NLB prodali, in da bomo obljubo držali, yada yada yada (vir), prodali pa ne bomo. Ker smo davkoplačevalci vanjo znosili preveč denarja, je zdaj premalo vredna. Namesto hladnega denarja od kupnine bomo davkoplačevalci dobili topel občutek, da je NLB ostala naša. Lahko se bomo sprehodili čez Trg republike, pogledali navzgor v stolpnico in si zadovoljno rekli: "To je pa tudi malo moje!" Največji domoljubi bodo lahko stopili prav do stavbe in tisti marmor pobožali.

Na RTV Slovenija bi razrešili vse, ki so sodelovali v državnem udaru proti predsedniku Erdoganu. Le da ni bilo državnega udara, ampak je bil intervju s Thompsonom, in ni bil Erdogan, ampak pridobitve revolucije. Uber ne more in ne more v Slovenijo, smo pa zato zelena referenčna država v digitalni Evropi.

Že en mesec je prva novica požar v Kemisu, pa razen za ograjo tovarne nikjer niso izmerili čezmernega onesnaženja. Razen tistega, ki je bilo v zemlji že od prej. Iz časov, za katere velja, da so bili lepši. In ko prispevka industrije k zdravju Vrhničanov nihče ni meril. To, da niso ničesar izmerili, je dokaz, da je vse strupeno. Kot je dokaz, da je Krambergerja ustrelil nekdo drug, dejstvo, da so našli puško "krivca", iz katere se je kadilo.

Kolumnistični eldorado

Človek bi rekel, da je država eldorado za kolumniste, ker neumnosti, ki jih kritični intelektualec potrebuje za svoje kritiziranje, zlepa ne zmanjka. Vsak od zgornjih stavkov bi bil lahko kolumna. Pa je smiselno? Ali pa je ves ta pisunski napor na internetu zgolj tekanje po kolesu, ki ga ima hrček v kletki in ga goni v krogu. Ne da bi se karkoli kamorkoli premaknilo. Izpuščanje pare iz ekonomlonca, da ne eksplodira? Šov Jerryja Springerja, kjer po TV gledaš večje neumnosti, kot se ti dogajajo doma, in si ponosen sam nase?

Skrajni desnici očitajo, da ruši zaupanje v politiko, v medije, v stroko. Se strinjam. Ni dobro, da na mesto zaupanja vstopijo sovraštvo do drugih in pripadnost avtoriteti. Ampak skrajnežev je malo. Nevaren je mainstream, nevarna je glavnina, ki čedalje manj zahtevni večini servira čedalje večje buče. Te buče postajajo čedalje bolj prodajani politični artikel. Na naslednjih volitvah bo šlo dobro trgovcem z bučami.

Svobodne družbe funkcionirajo bolje od nesvobodnih, ker je v njihov napredek vprežena pamet večjega števila ljudi. Pri nas delamo vse, da bi se skregali s pametjo. Ko sta bili dve kravi za en par, so se s pametjo skregali tudi Butalci. In ni zmagala pamet, ampak so zmagali Butalci.

Tudi mi bomo zmagali.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte