Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Deu

Nedelja,
13. 11. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Malta potovanje Tina Deu kolumna

Nedelja, 13. 11. 2016, 20.05

6 let, 6 mesecev

Eksotični izlet v tople kraje. Ampak ne na način, kot smo si predstavljali.

Tina Deu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Tina Deu in družina na Malti | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Takoj ko sem končala faks, sem eno zimo preživela v toplih krajih. Tja sem odletela, ko je v Ljubljani začelo po malem zmrzovati, in se vrnila enkrat na začetku marca.

Poznam ljudi, ki to počnejo vsako zimo. Recimo Frenka, ki sicer kroži v drugi smeri in rad pove, da njegova garderoba ne premore dolgih hlač. Frenk je avstralski Hrvat, ki mu je življenje podarilo večno poletje.

Pol leta vodi kamp na manjšem Jadranskem otoku, ki ga je pred leti podedovala njegova žena, drugo polovico pa preživi tam spodaj. Ves čas v kratkih hlačah. Ko se odpravi nazaj v Avstralijo, to pomeni konec poletnih počitnic za nas.

Razen če tedna poletja ne ukradeš med jesenskimi počitnicami.

Dober recept

Lansko jesen smo šli na Sicilijo. Pravzaprav do takrat sploh nismo vedeli, kaj naj med krompirjevimi počitnicami. Razen da greš pač na pokopališče. Zdaj, ko smo jo v toplejše kraje pobrisali že drugič, se nam te počitnice ne zdijo več tako neuporabne. To je dober recept, ki pomaga preživeti zimo.

Pomembno je, da greš na jug, kjer je konec oktobra več kot 20 stopinj Celzija. Pa da ima država, kamor potujemo, morje in plaže, ki so do kopalcev prijazne tudi, ko sta pri nas že tema in mraz.


Preberite še:

-> Prej in potem: vmes pa 14 let zakona
-> Ali otroke preveč hvalimo?
-> Ko inšpekcija ljubljanski šoli prepove ekskurzijo na Dunaj


Kam?

Na počitnice na Tajsko bova šla sama, ko bova stara. Pa še to ni stoodstotno. Otroci naj se pa kar sami znajdejo. Petčlanska družina je drag špas. Vse te ljudi spraviti na letalo in z njimi odleteti na drugo stran Zemlje stane célo premoženje.

Saj ne, da bi vse skupaj zelo natančno načrtovali, ker v bistvu smo sedli na prvo letalo, s katerim je bilo mogoče za zmerno ceno poleteti proti jugu. Pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih ne velja, da te peljejo, kamor želiš, temveč da greš ti tja, kamor letijo oni. Recimo na Malto. Poleti na ta sredozemski otok so zunaj sezone poceni, cene tam pa približno enake kot doma.

Malta tudi ni daleč. Polet je iz Benetk in traja dobro uro. Morje ima v tem času prijetnih 23 stopinj Celzija, zrak pa še kakšno stopinjo več. Kratke hlače imaš lahko oblečene tudi zvečer, saj je razlika med dnevno in nočno temperaturo majhna.

Scena je sicer bolj na hojladri, tema je že ob petih, ampak to naši družini ustreza bolj kot idilični otoki na drugem koncu zemeljske oble. Ali pa se s tem vsaj tolažimo. Jasno, vse ni perfektno, ampak manj je itak več. Pa pomembno je, da smo skupaj.

Kdaj?

Poleti se tja stekajo trume turistov, za katere mi ni jasno, kam jih sploh spravijo. Površina Malte je namreč 63-krat manjša od Slovenije, prebivalcev ima petkrat manj, na leto pa jo obišče skoraj za eno Slovenijo turistov.

Od septembra dalje tam srečaš padalce, kot smo bili mi, in trume britanskih penzionistov, ki sem bežijo pred zimo na Otoku. Radi prepevajo po barih s karaokami, ki so na vsakem vogalu. V njih je gneča tudi v tem letnem času. Prav tako na plažah, v muzejih in na ulicah "večjih" mest. Poletje na Malti ne more biti zelo prijetno. Oktober in november pa sta.

V enem od zalivov na Malti so na začetku osemdesetih posneli film o Popaju z Robinom Williamsom v glavni vlogi. Kulise še vedno stojijo | Foto: Osebni arhiv V enem od zalivov na Malti so na začetku osemdesetih posneli film o Popaju z Robinom Williamsom v glavni vlogi. Kulise še vedno stojijo Foto: Osebni arhiv

Drugačna eksotika

Sploh če se odločiš, da se po malteških cestah ne boš prevažal v najetem avtomobilu. Za javni prevoz je dobro poskrbljeno, zato skoraj ni razloga, da bi se spuščal še v to avanturo. Vožnja po levi te stane precej živcev, lahko pa tudi zmečkan blatnik ali dva, ki ti ju, ko avto vrneš, pošteno zaračunajo.

Predstavljajte si, da se vozite gor in dol po južni Italiji, pri čemer je vse obratno. No, tako je na Malti. Ves čas komaj čakaš, da boš parkiral. Pa še to je težko, ker Malta spada med države z največ avtomobili na prebivalca na svetu, ne pa tudi med države z največ parkirišči. To je ta drugačna eksotika.

300 dni sonca na leto

Sonce sije 300 dni na leto, kar je tudi eden od razlogov, da je Malta ena od 17 svetovnih držav, ki nima niti ene reke. Tega ne bi opazila, če se ne bi ob prečkanju enega od mestnih trgov, ki je bil obkrožen z redkimi drevesi, srednjemu sinu direkt na nos pokakal ptič. Jasno, če ni rek, ni dreves, če ni dreves, ptiči nimajo kam. Senčniki na vrtovih lokalov ob trgu ostajajo odprti, tudi ko pade mrak. Ker nikoli ne veš, kaj lahko prileti z neba.

Popaj, nimfa iz Odiseje in zastava z Lune

Sicer pa je Malta znana tudi po tem, da je v enem od njenih zalivov Robert Altman na začetku osemdesetih posnel film o Popaju z Robinom Williamsom v glavni vlogi. Kulise še vedno stojijo in so čista eksotika. Ker danes vse to narediš na računalnik. Da so jih spravili skupaj, so menda potrebovali kar osem ton žebljev.

Poleg Popajevega rojstnega kraja je otroke fascinirala še malteška zastava, ki je leta 1969 odšla na dolgo pot na Luno in jo je nato ameriški predsednik Nixon skupaj s tremi koščki Lune podaril malteškemu ljudstvu. Mene pa legenda, da je na Malti živela nesmrtna nimfa Kalipso, z njo pa sedem let tudi Odisej, ki ga je v zameno za nesmrtnost hotela za moža, pa ji na koncu ni uspelo.

Malta je znana še po marsičem, ampak to že povsod piše. Nas pritegne drugačna eksotika in dejstvo, da imaš lahko pozno jeseni še vedno oblečene kratke hlače. Že premišljujemo, kam jo mahnemo prihodnje leto.

 

Ne spreglejte