Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
15.54

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Visionect gostinstvo

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 15.54

10 mesecev, 2 tedna

Edini natakar, ki je kasko zavarovan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veste, da ime služabnika iz serije Princ z Bel Aira nosi tudi eden od slovenskih izdelkov? Slovenski Geoffrey vam postreže kavo, torto, sladoled, pa tudi prelet svetovnih novic.

Zgodba dlančnika Geoffreyja, ki ste ga verjetno že videli v kakšnem lokalu, sega šest let nazaj, v čas, "ko niti ni bilo primerljivih dlančnikov, ko še nismo poznali iPadov, Kindlov." "Delali smo za arhitekturni biro kot IT-svetovalci in dobili investitorja, ki si je želel zgraditi pametni hotel, popolnoma brez zaposlenih," nam je povedal Matej Zalar, eden od treh "očetov" Geoffreyja. A zaradi težave, kako bo gost brez pomoči osebja sploh komuniciral z neznanim okoljem, so predlagali razvoj tablice in kmalu spoznali, da bi se le-to lahko uporabilo tudi drugje – v gostinstvu: "Zdelo se nam je super, seveda, komu se pa da sedeti in čakati, osebni stik je dober, ampak v 90 odstotkih je slab."

Prodaja pozabljeno pijačo in hrano Geoffrey poleg razbremenitve natakarja v gneči kot tudi t. i. mrtvih hodov in skrajšanja obrata mize prinaša povečan dohodek, saj v lokalih, kjer strežbi pomaga tudi Geoffrey – največ jih je v Ljubljani in na Prevaljah –, opažajo poleg pozitivnega učinka Geoffreyja tudi porast prodaje določenih artiklov, ki prej niso veljali za "vroče blago".

Ker smo bili študentje, nihče ni hotel delati z nami Na začetku so imeli kar precej težav: "Nismo imeli kredibilnosti, ker smo bili trije študentje." Zato so ubrali pot dokazovanja prek tekmovanj, na katerih so bili vedno uspešni. "Nihče ni hotel delati z nami, ker nismo imeli projektov, torej nismo imeli referenc," težavo pa je predstavljal tudi sam izdelek, ker podobnega takrat še ni bilo na trgu. "Izračunali smo si tri mesce in od 30 do 40 tisoč evrov, si rekli "to ni tako nedosegljivo", a kmalu naleteli na težave. Od avgusta lani, ko so postali del zgodbe tveganega kapitala, se je precej spremenilo. Poleg zunanjega finančnega investitorja imajo več zaposlenih, več naročil in dokaz, da Geoffrey "dela". Preostale projekte so opustili in se osredotočili na Geoffreyja, ki bo v prihodnje dobil še več karakterja in šaljivost.

Hitro se nauči novih jezikov Zaradi "delovnega okolja" je Geoffrey precej robusten in odporen proti vsem mogočim vremenskim pogojem. "Nobena tablica ni tako robustna," pravi Matej Zalar. Je vodoodporna do enega metra in je tudi edina, ki jo v gostinskem okolju hoče kasko zavarovati zavarovalnica. Geoffrey, fizično varovan z jekleno žičko in podstavkom, vam namreč kaj prida ne bo pomagal, če ga boste vzeli domov – namenjen je zgolj prenašanju informacij natakarju. Tudi tujih jezikov se zlahka nauči, težavo mu dela le arabščina, ker je treba zaradi narave pisave obrniti celoten "interface".

Tablica Visionecta tudi v Avstraliji Od letošnjega januarja je prek Geoffreya naročilo že več kot 60.000 gostov. V osnovi so se odločili za tujino, uspešni so v Nemčiji in Franciji, Slovenija, kjer ga dnevno uporablja 1.000 ljudi, pa je le "testni trg", na katerem je mogoče dokazati, da stvar deluje. Sicer pa si lahko malce večjo tablico, ki prihaja iz istega podjetja kot Geoffrey, Visionect, vsak dan ogledajo Avstralci – na njih so prikazana razna obvestila in opozorila v cestnem prometu.

Pogumno naprej! Ker gre za precej preprosto sestavljanje komponent, ki jih uvažajo iz vseh kotičkov sveta, testne dlančnike sestavljajo kar v svojih prostorih. Zaradi zagotavljanja kakovosti in stroškovne učinkovitosti končne dlančnike, tiste, ki se prodajajo gostincem, sestavljajo v posebej za to namenjenih proizvodnih prostorih, prav tako v Sloveniji. Poleg razvijalcev, ki dnevno skrbijo za boljšega Geoffreyja, boste šli v njihovih prostorih težko mimo dokončanih izdelkov, kot tudi tistih, ki še čakajo na dokončanje. Pozitiven, marljiv in pogumen duh podjetja Visionect je čutiti ob vstopu v prostore, kar potrdi tudi naš sogovornik: "No guts, no glory, in iti do konca." Slovenci smo preveč obsojajoči, ko pride do poraza. Vstati je treba in čim prej poskusiti znova, je prepričan.

Ne spreglejte