Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
20. 12. 2015,
21.28

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault

Nedelja, 20. 12. 2015, 21.28

8 let, 2 meseca

Serijski avtomobilski zmagovalec na dirkališču F1 v Barceloni postavil piko na i

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Brez bogatih stricev, a z veliko željo se je Boštjan Avbelj letos prvič usedel v dirkalni avtomobil in postal serijski zmagovalec. Z odliko je opravil tudi testiranje na progi F1 v Barceloni.

Oče motokrosista se je raje odločil za dirkaški avtomobil

Oče nekdanjega motokrosista Marjana Avblja, ki ga je na dirkah spremljal že kot otrok, se je z avtomobilskim športom začel spogledovati pri približno desetih letih. Postal je strasten navijač relija in prav dejstvo, da z avtomobili dirkajo v vseh vremenskih razmerah, mu je tudi pozneje dalo prednost pred začetkom športne kariere na dveh kolesih.

Po eni sezoni dirkanja Boštjan Avbelj še ni stari dirkaški maček, navadil pa se je okusa zmagovalnega šampanjca. Letos je na dirkah pokala Twingo zmagal kar osemkrat in bil dvakrat drugi. Ob tem je s pokalnim renault cliom zmagal še na vztrajnostni dirki prvenstva ESET-V4 v Brnu.

"Vsak dirkaški konec tedna sem po treningu vedel, da imam potencial za zmago, težko pa rečem, kaj je bilo odločilno za osem zmag. Vozil sem po svojih zmožnostih, čisto in hitro. Ne maram trkov in prerivanja. Predvsem sem vozil konstantno, brez napak in rezultati so prišli sami od sebe," je 24-letnik dokaj skromno komentiral pot do zaporednih zmag v letošnji sezoni.

Zmage niso bile naključne

Avblju sta vstop v avtomobilski šport letos omogočila razpis in izbor Racestar, kjer je bil med najboljšimi in si tako s pomočjo ekipe Lema Racing prislužil nastopanje v celotnem pokalu.

"Ta izbor, v katerem bo Slovenija še sodelovala, mi je zelo pomagal. Čeprav zadnji finalni izbor ni bil izpeljan, kot bi moral biti, sem si vseeno prislužil brezplačno dirko z renault twingom pri ekipi Lema Racing. Nekateri so dejali, da sem imel na prvih dveh dirkah nekaj sreče, a sem na preostalih treh zaporedoma pokazal, da moje zmage niso naključje. To je bilo dovolj, da mi je vodja ekipe Miro Marinšek pomagal izpeljati sezono do konca," se spominja Avbelj.

Slovenska dirkaška različica malčka iz Novega mesta je relativno poceni …

Renault še ni izdelal uradne dirkaške različice nove generacije twinga, ki tudi v serijski izvedbi še čaka na športno različico RS ali vsaj GT. Pokalnega twinga so izdelali prav pri ekipi Lema Racing, gre pa za podoben avtomobil, kot smo ga na Siol.net na hrvaškem dirkališču Grobnik vozili že v začetku leta.

"Stroški tekmovanja s twingom so minimalni v primerjavi s preostalimi dirkalniki. Ker se na dirkalniku uporablja veliko standardnih materialov, ni velikih stroškov oziroma nekaterih sploh ni. Z enim kompletom zavornih oblog smo vozili vso sezono, en komplet pnevmatik je zdržal dva dirkaška konca tedna. Ko dodamo majhno porabo goriva, dobimo najcenejše dirkanje, ki obstaja. Vseeno ponuja veliko užitka, predvsem pa se je mogoče s tem avtomobilom veliko naučiti," razlaga Avbelj.

Na pomembno testiranje se je odpeljal 1.400 kilometrov daleč

Kdor se v Sloveniji ukvarja s cestnohitrostnim avtomobilskim ali motociklističnim dirkanjem, je seveda obsojen na potovanja v tujino. Slovenija bo najbrž še dolgo ostala oaza v Evropski uniji, ki ne omogoča organizacije resnih avtomobilskih dirk.

Avbelj se je moral zato na zadnje dejanje svoje zelo uspešne krstne sezone odpeljati kar 1.400 kilometrov daleč do dirkališča Montmello pri Barceloni, kjer so prav pod okriljem domžalske ekipe Lema Racing potekala testiranja Your Drivers Academy.

"Vesel sem, da sem bil med povabljenimi, in glede udeležbe nisem prav nič okleval. Poleg Poljakov, Nemcev, Avstrijcev, Francozov in Portugalcev sem bil edini Slovenec. Testirali smo dva dni, in sicer s tremi pokalnimi renault clii generacije IV in pokalnim seat leonom. Namen testiranj je bil spoznavanje z avtomobili, študija vožnje prek telemetrije in izboljšanje časov na krog. V drugi dan smo se kvalificirali le najhitrejši, ekipa je spremenila nastavitve dirkalnikov, časi na krog so vedno bolj padali. Skupaj smo opravili pet voženj po osem krogov, kot najhitrejši sem končal štiri vožnje in z najboljšim časom letošnjih testiranj na Dunlopovih pnevmatikah. Vse pohvale gredo Mirku Marinšku in ekipi, saj o brezplačnem testu kjerkoli drugje lahko za zdaj le sanjamo."

V prihodnjem letu Avblju pokalni twingo najbrž ne bo več prinašal dovolj velikega športnega izziva. Njegov cilj je odpeljati srednjeevropsko prvenstvo ESET-V4 in španski pokal Renault Clio. Kot pravi sam, ni še nič stoodstotno potrjeno.

Ne spreglejte