Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
1. 12. 2015,
15.19

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Humanitarček Humanitarček Ninna Kozorog brezdomci december

Torek, 1. 12. 2015, 15.19

4 leta, 6 mesecev

Katera bodo danes vaša tri mala pozitivna dejanja?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Že tretje leto zapored boste lahko vsak dan 30 zaporednih dni storili vsaj eno srčno dejanje in se s tem pridružili največji Humanitarčkovi akciji 30 dni za 30 srčnih dejanj.

Vsak posameznik lahko vsak dan poskrbi za iskrice v očeh drugih in postavi vrednote pred vrednosti. Tako pri ljudeh spodbujajo srčnost v društvu Humanitarček. Decembra vsak dan na svojo stran na Facebooku in stran društva zapišejo eno idejo za dejanje, ki ga lahko izvede vsak posameznik.

Danes si izberite tri mala dejanja na poti v službo ali nasploh skozi dan

Pomagajte komu odnesti vrečke iz trgovine v avto, skuhajte kavico svojemu sodelavcu ali tisto iz službenega avtomata ponudite najbližjemu brezdomcu, delite s prijateljem svojo čokolado, zjutraj postrgajte led še s sosedovega avta … Malih dejanj je veliko in skozi dan lahko vsak naredi tri, so prepričani v društvu Humanitarček.

Od kod ideja?

Kot pravi Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček, so idejo dobili, ko so se ob vedno večji usmerjenosti k materializmu in prazničnim nakupom spraševali, kaj so vrednote, h katerim zares stremimo. Ideja je bila, da bi se v prazničnih dneh spomnili tudi marginalnih skupin na primer invalidov, upokojencev, brezdomcev, in tudi njim polepšali praznike.

Kakšna so ta vsakodnevna dejanja?

Včerajšnji prvi decembrski dan je bil namenjen izpovedovanju ljubezni našim najbližjim. Kot pravijo v društvu, hodimo drug mimo drugega in ljudi okrog nas jemljemo za samoumevne. Na ta dan smo si tako lahko izbrali pet oseb in jim povedali, da jih imamo radi. Če smo bolj sramežljivi, smo jim to lahko pokazali tudi z objemom ali kako drugače.

Predsednica društva pravi: "Akcije so zasnovane tako, da jih lahko izvede kdorkoli, ne glede na starost, spol, kraj bivanja, stanje na tekočem računu …"

Najprej lokalno, zaradi pozitivnega odziva je akcija vsako leto širša

"Že prvo leto smo imeli zelo velik odziv po celotni Sloveniji. Na dan brezdomcev so se nam pridružila številna zavetišča za brezdomce, na dan živali pa skoraj vsa slovenska živalska zavetišča in nam poročala o svojih aktivnostih," o akciji pravi Ninna Kozorog.

Pridružujejo se jim šole, vrtci in jim aktivno poročajo o tem, kaj so lepega naredili. Kot pravi, imajo več kot tisoč aktivnih sledilcev, ki spremljajo, kakšno idejo objavijo večer prej. S komentarji na njihovi strani na Facebooku ali po e-pošti jim sporočajo, kako sodelujejo.

Pripravljajo tudi druge dogodke. 18. decembra imajo dan za otroke, 20. decembra dan starostnikov, 22. decembra dan, ko bodo delili objeme.

V okviru akcije tudi Skriti božiček brezdomcu

Od prvega decembra se lahko na Humanitarčkovi spletni strani prijavite za akcijo Skritega božička brezdomcu. Ob prijavi prejmete avtentično pismo brezdomca z njegovimi željami. Na podlagi želja pripravite darilo in ga predate Humanitarčkovemu božičku, ki bo darila razdelil na Božičkovanju za brezdomce 21. decembra. Lani so s pomočjo Nadškofijske Karitas osrečili več kot 70 brezdomcev.

Ne spreglejte