Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

3

Natisni članek

časnik Večer Marko Crnkovič Fokuspokus

Sreda, 15. 2. 2017, 13.05

6 let, 6 mesecev

Zakaj je portal Marka Crnkoviča dobil novega lastnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

3

Marko Crnkovič | Foto STA

Foto: STA

Spletna revija Fokuspokus, ki jo ureja publicist in novinar Marko Crnkovič, je dobila novega lastnika.

Večinski delež v podjetju Medium Media, ki upravlja spletno revijo, je kupila časopisna hiša Večer, izdajateljica tretjega največjega dnevnoinformativnega časopisa v državi. Koliko je odštela za pridobitev večinskega deleža v podjetju, še preverjamo.

Na Fokuspokus mnenja, komentarje in druge vsebine objavljajo znana imena, kot so Vesna Vuk Godina, Miha Šalehar, Jože Damijan, Miran Ališič in drugi.

Tisoč naročnikov

Časopisna hiša Večer je postala večinska lastnica podjetja, ki izdaja spletno revijo Fokuspokus. | Foto: STA , Časopisna hiša Večer je postala večinska lastnica podjetja, ki izdaja spletno revijo Fokuspokus. Foto: STA , V dveh letih delovanja je Fokuspokus pridobil nekaj manj kot tisoč naročnikov. To je precej manj od načrtovanega. Kot končni cilj so si sicer zastavili 5.000 naročnikov.

Število naročnikov je tudi dosti nižje kot v začetku delovanja portala, ko so se lahko na vsebine naročali za vsega nekaj evrov. Po zadnjih podatkih letna naročnina na vsebine znaša slabih 21 evrov, večina obstoječih bralcev pa se odloči za obnovitev naročnine.

Glavna težava Fokuspokusa je, da še vedno posluje z izgubo, torej da z naročninami in drugimi prihodki ne zbere dovolj denarja, da bi poravnal stroške. Prvotno so načrtovali, da bi postal rentabilen v od dveh do treh letih, vendar se bo vse skupaj zamaknilo za nekaj let.

"Potrebovali smo splošno vsebino"

"Fokuspokus trenutno pokriva od 70 do 80 odstotkov stroškov delovanja. Manjkajoča sredstva moramo dodajati lastniki," nam je povedal Aljoša Domijan, solastnik in dozdajšnji direktor podjetja. Domijan je sicer solastnik uveljavljene spletne trgovine EnaA.

Nerentabilnost je razlog, da so se odločili za iskanje novega strateškega partnerja. "Fokuspokus se je uveljavil med zahtevnejšimi bralci oziroma intelektualci. Manjkal nam je partner, ki ima splošno občinstvo, kar je Večer," je pojasnil Domijan.

"Fokuspokus je medij, ki nima veliko stroškov. Ostajamo pri začetnem konceptu, da gredo vsi prihodki avtorjem, ki objavljajo vsebine," je dodal.

Crnkovič ostaja odgovorni urednik

Od sodelovanja z Večerom si torej na Fokuspokusu obetajo nove vsebine. Po drugi strani bodo imeli tisti, ki objavljajo vsebine na Fokuspokusu, možnost pisanja za Večer.

"Večer bo tudi upravljavsko prevzel vodenje in finance podjetja. Odgovorni urednik (Crnkovič, op. p.) ostaja, saj se je Večer strinjal z njegovim konceptom," je dejal Domijan. Ta je položaj direktorja prepustil Aleksandru Bratini, ki na Večeru vodi področje razvoja.

Partnerji so bili Oblak, KD Group …

To je že tretja večja lastniška sprememba v podjetju Medium Media.

Ob zagonu medijskega projekta v letu 2015 so bili partnerji trije: Domijan, časnik Finance in eno od podjetij v lasti radijskega mogotca Lea Oblaka.

Po le nekaj mesecih se je Oblak poslovil. Svoj 30-odstotni delež je prodal skupini KD Group. Tudi ta se ni dolgo obdržala v lastništvu. Po manj kot letu dni je tudi KD Group prodal svoj delež. Prevzela sta ga Domijan in Finance, ki imata po vstopu Večera v lastništvo vsak po 24,5-odstotni delež podjetja Medium Media.

Crnkovič v osebnem stečaju

Crnkovič, ki ni solastnik medijskega projekta, je sicer od avgusta 2015 v postopku osebnega stečaja. 

Terjatve je prijavilo 11 upnikov, ki so od znanega kolumnista neuspešno zahtevali plačilo skoraj 150 tisoč evrov. Veliko večino tega je prijavila njegova nekdanja žena Nina Bevk, ki je pozneje neuspešno ugovarjala osebnemu stečaju in odpustu dolgov.

Dolžan je tudi državi, in sicer nekaj manj kot 12 tisoč evrov.

Ne spreglejte