Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
20.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar Dušan Mramor odstop Sebastjan Jeretič Marko Crnkovič

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 20.16

6 let, 7 mesecev

Zakaj Cerar ni sprejel Mramorjevega odstopa? "Ne ljubi se mu več kadrovati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pričakujem zelo hudo stopnjevanje medijskega pritiska, serijo afer in aferic. Začeli se bodo procesi, ki jim Cerar in njegova ekipa ne bodo kos, o nadaljevanju dela vlade pravi Sebastjan Jeretič.

Minister za finance Dušan Mramor je po aferi z dodatki za stalno pripravljenost predsedniku vlade Miru Cerarju ponudil odstop, a ga premier ni sprejel, ker naj bi šlo za napako iz časa, preden je Mramor postal minister. Njegovo ministrovanje pa je po Cerarjevih besedah v interesu Slovenije.

Jeretič: Užaljeni so ob vsaki kritiki na njihov račun "Treba je ločiti odločitev samo od posledic, ki jih nosi. Kot prvo, razlogi za to odločitev se skrivajo v trenutnem psihičnem stanju predsednika vlade. Oni so prepričani, da vlada dela fenomenalno in so užaljeni ob vsaki kritiki na njihov račun," pravi politični analitik Sebastjan Jeretič.

Jeretič meni, da je ravno to psihično stanje glavni razlog za to odločitev, "poleg dejstva, da je Dušan Mramor nekakšen premier v ozadju in ima zato tako ključen status." Povsem jasno je tudi, da ima Cerar pravico do take odločitve, saj je to njegova vlada in je on zanjo v celoti odgovoren, še pravi. Posledice te odločitve bodo precej hude.

"Pričakujem serijo afer in aferic " "Kljub prepričanju te vlade, da so mediji ostri do njih, menim, da tako mehkega odnosa medijev in javnosti ni imela še nobena vlada od časa Drnovška. To pomeni, da je bila javnost zelo tolerantna, ker smo vedeli, da so to novi, zeleni, neizkušeni ljudje," še pravi Jeretič.

Kot pravi, pričakuje zelo hudo stopnjevanje medijskega pritiska, serijo afer in aferic, "saj se bo zdaj razglabljalo čisto vsako zgodbo, ki jo bodo rušitelji vlade servirali." Začeli se bodo procesi, ki jim Cerar in njegova ekipa ne bodo kos. Nimajo ne izkušenj ne znanja, da bi se s takimi težavami soočali. Že do zdaj so pokazali, da so paranoični do ljudi, ki niso v Cerarjevem osebnem krogu, pravi Jeretič.

"Koalicije ne bodo rušili" Jeretič ne verjame, da bi koalicijski stranki šli v rušenje vlade. "Veliko bolj verjetna bi bila možnost, da se znotraj te parlamentarne večine oblikuje neka nova vlada. Da bi se pa to zgodilo, se morajo znotraj stranke SMC zgoditi določeni procesi. Dokler v največji vladni stranki ne bo prevladala ocena, da bi bilo pametno poiskati kako alternativo, bo ta vlada životarila še naprej."

Crnkovič: Cerar in Mramor sta dobro uigran tandem" Mramor je ponudil svoj odstop, čeprav je vedel, da ga Cerar ne bo sprejel, ker sta dobro uigran tandem, je prepričan publicist in urednik Marko Crnkovič. "Ampak ta taktika bo kratkoročno koristila Mramorju, Cerarju pa bo dolgoročno škodila."

"Cerarju se ne ljubi več kadrovati. Zamenjal je že celo vrsto ministrov," pravi Crnkovič. Dodaja pa, da po njegovem mnenju Mramor ni najslabši mogoči minister za finance. O njuni verodostojnosti pa pravi, da Cerar že do zdaj ni deloval kredibilno, Mramorju pa se to ne bo bistveno poznalo, ker je utrjen tehnokrat. "Še nekaj časa se bodo vsi (mediji) nad njim zgražali, potem pa bo minilo."

Zakaj menite, da to za Cerarja pomeni konec? "V mislih sem imel raven, na katero je vlada zdrknila s takimi napisi na premierjevem govorniškem pultu. Popolnoma komično," napis komentira Crnkovič.

Ne spreglejte