Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
28. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

infografika Forbes lestvica top 10 prihodki dobiček vrednost podjetje Evropa Slovenija shell Daimler Volkswagen ZDA Kitajska Nestle Gazprom Apple

Sreda, 28. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Forbesova lestvica najvrednejših podjetij na svetu

Na vrhu seznama največjih podjetij v Evropi novo ime

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
največje podjetje v Evropi 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med tem ko ostaja največje podjejte na svetu isto kot lani, je na prvem mestu največjih podjetij v Evropi novo ime. Med največjimi podjetji v Sloveniji menjava na desetem mestu.

Na vsakoletni lestvici največjih javnih podjetij finančnega medija Forbes najdemo največja podjetja na svetu glede na prihodke od prodaje, dobiček, sredstva in tržno vrednost. Izmed 2000 podjetij na lestvici, jih je 469 s sedežem v Evropi in nobenega podjetja iz Slovenije.

Brexit poskrbel za menjavo na vrhu v Evropi

V letu 2016 je bilo največje podjejte med evropskimi HSBC Holdings. Gre za podjetje, ki se ukvarja z bančništvom in ima sedež v Veliki Britaniji. HSBC je po referendumu o izstopu Velike Britanije iz Evropske Unije začel izgubljati tla pod nogami. Rezultat brexita je padec po lestvici iz 14. mesta med največjimi podjetji na svetu v letu 2016, na 48. mesto v letu 2017.

V Evropi izgublja tudi avtomobilski gigant Volkswagen, padec po lestvici katerega gre na račun škandala z emisijami izpušnih plinov. Pred afero je bilo podjejte na lestvici največjih leta 2015 uvrščeno na 14. mesto. Leta 2016 je Volkswagen na lestvici največjih izgubil osem mest in letos še dodatnih šest.

Klub nizkim cenam nafte se ja na vrh povzpelo naftno podjetje

Največje podjejte v Evropi v letu 2017 je podjetje Shell, naftno podjetje s sedežem na Nizozemskem. Podjetje se ukvarja z raziskovanjem, pridobivanjem in predelavo energentov, tako iz nafte in plina kot obnovljivih virov. Glede na leto 2016 so na lestvici največjih podjetij na svetu napredovali iz 50 na 20 mesto in iz 12. na prvo mesto med podjetji iz Evrope.

V zadnjem letu so imeli 209 milijard evrov prihodkov na račun prodaje in dobiček v višini 4,2 milijarde evrov. Samo štiri podjetja na svetu so v letu 2017 imela višje prihodke na račun prodaje. Po višina dobička, se je podjejte Shell uvrstilo na 112. mesto med največjimi podjetji na svetu.

 

Edina podjetja v top 25 v Evropi, ki se ukvarjajo s proizvodnjo avtomobilov so Nemška

Med največjimi 25 podjetji v Evropi jih največ, to je osem prihaja iz Nemčije. Pet podjetij je Švicarskih in štiri s sedežem v Franciji. Med največjimi desetimi podjetji iz Evrope je največ, to so tri podjetja s sedežem v Nemčiji in Franciji.

Vsa tri največja podjetja v top 25, ki se ukvarjajo s proizvodnjo avtomobilov prihajajo iz Nemčije. Največ podjetij (pet), ki se je uvrstilo med top 25 v Evropi se ukvarja z bančništvom. Štiri izmed največjih podjetij v Evropi se ukvarjajo z nafto in plinom, ter štiri z zavarovalništvom. V top 10 Evropskih podjetjih najdemo največ, to je tri podjetja v skupini nafta in plin.

Prihodki zrasli le trem izmed desetih največjih evropskih podjetij

Na lestvici največjih podjetij v Evropi 2017 so tri podjejta, z višjimi prihodki od prodaje kot leto prej. Dve podjetji sta iz sveta zavarovalništva (Allianz in Axa group), ter podjetje Daimler, ki se ukvarja z proizvodnjo avtomobilov in tovornjakov. Rast dobička je povečalo osem izmed top 10 podjetij v Evropi, to ni uspelo podjetjema Volkswagen group in Nestle. Pet podjetij je imelo na letni ravni kljub padcu prihodkov višje dobičke kot leto prej.

Kljub skoraj desetletje dolgi finančni krizi na račun bank, je med desetimi največjimi podjetji na svetu dve tretjini bank. | Foto: Reuters Kljub skoraj desetletje dolgi finančni krizi na račun bank, je med desetimi največjimi podjetji na svetu dve tretjini bank. Foto: Reuters Na vrhu sveta ameriške in kitajske banke

Tako kot v letu 2016 je največje podjejte na svetu industrijska in komercialna kitajska banka ICBC. Podjetje je na lestvici 2017 podjetje z najvišjimi sredstvi in drugo med vsemi na svetu glede na ustvarjen dobiček. Med desetimi največjimi podjetji na svetu jih prihaja pet iz ZDA, štiri iz Kitajske in eno iz Japonske.

Sedem največjih podjetij na svetu se ukvarja z bančništvom. Eno podjetje služi z investicijami v svetu financ, eno podjetje je tehnološko in na repu vrha lestvice najdemo proizvajalca avtomobilov Toyoto.

V letu 2017 je bilo podjetje z najvišjimi prihodki od prodaje ameriška veleblagovnica Wal-Mart. Največ dobička je ustvaril tehnološki gigant Apple, ki je tudi podjejte z najvišjo tržno vrednostjo. Z največ sredstvi izmed največjih podjetij razpolaga kitajska banka ICBC.

V Sloveniji podobno kot leto prej

V Sloveniji je med desetimi največjimi podjetij glede na prihodke na lestvici v primerjavi z letom prej ena menjava. Na desetem mestu je v letu 2016 namesto podjetja OMV Slovenija pristala skupina Impol. Polovica desetih največjih podjetij je v letu 2016 imela višje prihodke kot leto prej in polovica manjše.

Ne spreglejte