Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
13.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Banka Koper

Natisni članek

advertorial Banka Koper

Torek, 29. 11. 2016, 13.30

2 meseca, 2 tedna

S finančnim lizingom do takojšnjega uresničenja želja

Kako brez vreče denarja takoj do tako želenega novega avtomobila?

Vsebino omogoča Banka Koper
Leasing za avto | Foto Banka Koper

Foto: Banka Koper

Finančni lizing (leasing) je idealna rešitev za vse, ki želijo čim prej do novega vozila, a obenem želijo nabavne stroške prerazporediti čez daljše časovno obdobje.

Uresničitev želje o novem avtomobilu ni več pogojena s takojšnjim plačilom celotne kupnine oziroma privarčevanim denarjem zanj. Finančni lizing kupcu omogoča takojšen začetek uporabe izbranega novega vozila, kupnino pa bo glede na svoje želje ter finančne izračune in zmožnosti poravnal v izbranem časovnem obdobju, ki je pri ponudbi finančnega lizinga Banke Koper od 12 do 72 mesecev.

Finančni lizing ponuja tudi številne druge prednosti ob nabavi novega (ali rabljenega) vozila – tudi v primerjavi s klasičnimi bančnimi posojili. Najlažje jih je pojasniti prek vprašanj, ki jih pred sklenitvijo pogodbe o lizingu zainteresirani kupci najpogosteje zastavljajo finančnim strokovnjakom Banke Koper.

Kaj sploh je finančni lizing?

Finančni lizing je oblika financiranja nakupa izbranega predmeta, v našem primeru avtomobila. Lizingojemalec, to je kupec, izbere predmet lizinga, v našem primeru avtomobil, ki ga nato lizingodajalec, v našem primeru Banka Koper, kupi in lizingojemalcu izroči v uporabo. Lizingojemalec s podpisom pogodbe postane le ekonomski lastnik predmeta, pravno lastništvo pa ostaja pri lizingodajalcu dokler lizingojemalec ne poplača vseh svojih pogodbenih obveznosti. Takrat bo lizingodajalec izdal dovoljenje za prenos pravnega lastništva na (zdaj že bivšega) lizingojemalca.

Zakaj je finančni lizing za kupca boljša izbira od bančnega posojila?

Kupec se pri finančnem lizingu lahko odloči za nakup višje vrednosti kot pri bančnem posojilu. Nakup in dostop do izbranega predmeta sta pri finančnem lizingu za kupca preprostejša in hitrejša, tudi zato, ker je financiranje zavarovano kar z izbranim predmetom nakupa, v našem primeru avtomobilom.

Finančni lizing ponuja tudi številne druge prednosti ob nabavi novega (ali rabljenega) vozila – tudi v primerjavi s klasičnimi bančnimi posojili.  | Foto: Banka Koper Finančni lizing ponuja tudi številne druge prednosti ob nabavi novega (ali rabljenega) vozila – tudi v primerjavi s klasičnimi bančnimi posojili. Foto: Banka Koper

Katere dokumente potrebujem za odobritev lizinga?

Potrebni so vloga za odobritev financiranja, predračun dobavitelja (prodajalca) za predmet financiranja, ki je naslovljen na banko kot kupca, izvirnik osebnega dokumenta na vpogled, potrdilo o davčni številki, kopije zadnjih treh plačilnih list ter izpolnjen in potrjen obrazec »Potrdilo o plači« oz. »Pogodba o zaposlitvi«. V nekaterih primerih bo banka glede na okoliščine morda zahtevala dodatno dokumentacijo.

Koliko znaša polog in kaj vpliva na njegovo višino?

Za nova osebna vozila znaša polog najmanj 10 odstotkov bruto vrednosti, za rabljena osebna vozila in ostale premičnine pa najmanj 20 odstotkov skupne nabavne vrednosti.

Kateri stroški so povezani s sklenitvijo lizing pogodbe?

Ti so natančno opredeljeni v Tarifi Banke Koper. Strošek odobritve je v primerjavi s stroškom odobritve bančnega posojila v enakem znesku zelo konkurenčen.

Ali lahko obveznosti iz lizinga odplačam predčasno?

Da, kadarkoli, čeprav je prav možnost odplačevanja v mesečnih obrokih ena od največjih ugodnosti, zaradi katere se kupci odločajo za finančni lizing.

Ali lahko pridobim finančni lizing za rabljeno vozilo?

Da. Za sklenitev dogovora upoštevamo boniteto stranke in starost vozila, lahko osebnega ali tovornega.

Kdo skrbi za registracijo in zavarovanje vozila v času trajanja finančnega najema?

Najemnik. Ker je v tem obdobju pravni lastnik vozila leasingodajalec, bo ta najemniku izdal pooblastilo za registracijo. Pravni lastnik zahteva, da morajo imeti vsa vozila v finančnem najemu sklenjeno veljavno kasko zavarovanje, kar bo najemnik dokazal s kopijo zavarovalne police.

Ali je po sklenitvi pogodbe o finančnem najemu mogoče spremeniti dobo finančnega najema?

Trajanje finančnega lizinga je bistvena sestavina pogodbe. To je dogovorjeno ob sklenitvi pogodbe in vpliva na celoten dogovor. Sprememba sicer je možna, vendar ni preprosta. Vse zapadle terjatve prosilca morajo obvezno biti poravnane, o želeni spremembi pa bo banka odločala po preučitvi vloge.

Kako se obrestuje lizing?

Lizing za fizične osebe se obrestuje po referenčni obrestni meri, sestavljeni iz referenčne obrestne mere EURIBOR in nespremenljivega pribitka, ki v tem primeru znaša 3,90 odstotka letno. Ob odobritvi uporabimo 6-mesečni EURIBOR na prvi dan meseca odobritve in velja za obračun obresti za obdobje, ki je enako ročnosti EURIBOR-ja.

Kaj je EURIBOR?

EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) je medbančna obrestna mera, po kateri si reprezentativne banke iz evro območja medsebojno ponujajo depozite (posojajo denar) za določeno ročnost.

Kje lahko sklenem pogodbo o finančnem lizingu?

Prek spletnega kontaktnega obrazca za naročilo ponudbe se lahko dogovorimo za termin srečanja, lahko pa se obrnete tudi na katerokoli poslovalnico Banke Koper ali na leasing center Banke Koper v Kopru, Ljubljani ali Mariboru. Uporabniki spletne banke IN Banke Koper svoje povpraševanje lahko oddajo tudi na ta način.

Ne spreglejte