Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
18. 7. 2017,
15.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

4

Natisni članek

Aerodrom Maribor SHS Aviation Letališče Edvarda Rusjana Maribor ministrstvo za infrastrukturo

Torek, 18. 7. 2017, 15.54

6 let, 6 mesecev

Letališče Edvarda Rusjana Maribor

Zakaj mariborsko letališče še ni oživelo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

4

Letališče Maribor | Foto STA

Foto: STA

Lastniki Aerodroma Maribor, družba SHS Aviation, so na pet občin poslali pobudo za spremembo prostorskega načrta. S tem si želijo hitrejšega uresničevanja kratkoročnih načrtov, medtem ko so dolgoročni odvisni tudi od državnega prostorskega načrta. Za zdaj novi lastniki iz Kitajske še niso uresničili velikopoteznih obljub.

Podjetje Aerodromom Maribor ima od letošnjega leta novega lastnika. To je SHS Aviation, ki je družbo kupil od Delavske hranilnice. Gre za kitajske vlagatelje, ki prek Aerodroma Maribor upravljajo Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Čeprav so ob podpisu 15-letnega najema letališča, infrastrukture in pripadajoče opreme napovedovali velike načrte, se za zdaj obljube še niso uresničile.

Zdaj so na pet občin (Hoče - Slivnica, Rače - Fram, Miklavž na Dravskem polju, Starše in Maribor) poslali pobudo za spremembo prostorskega načrta, s katerim bodo lahko uresničili kratkoročne načrte.

Kratkoročni načrti: podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3.300 metrov, gradnja vozne steze, letalski center za simulacijsko usposabljanje ter majhen kompleks hotelskih apartmajev in drugih objektov, ki so potrebni za izvedbo temeljne vizije podjetja.

Počasna izvedba prostorskega načrta ne ustreza poslovnemu načrtu novega lastnika

Prvi mož SHS Aviation je Pang Siu Yin (levo). | Foto: STA , Prvi mož SHS Aviation je Pang Siu Yin (levo). Foto: STA , "Polni razvoj letališča se lahko uresniči le s postopkom spremembe državnega prostorskega načrta (DPN), kratkoročne operacije pa se lahko doseže s spremembami občinskih prostorskih načrtov (OPN)," so navedli pri SHS Aviation.

Po njihovih besedah sprejemanje državnega prostorskega načrta poteka počasneje, kot so pričakovali. Ocenjujejo, da ga ne bodo sprejeli pred koncem leta 2020.

"Takšna počasna izvedba potrebnega prostorskega načrta ne ustreza poslovnemu načrtu družbe," so zapisali pri SHS Aviation.

V prihodnjih tednih bodo novi upravljavci mariborskega letališča prej omenjenim občinam, vladi, Letalskemu centru Maribor in drugim pomembnim deležnikom predstavili vizijo razvoja.

"Družba SHS Aviation je prepričana, da predlagani razvojni načrt zelo vpliva na pozitiven gospodarski razvoj ne samo v občinah, temveč tudi na razvoj celotne regije," pravijo.

Z večanjem bodo potrebovali tudi dodatna zemljišča

S širjenjem površin za razvoj letališča bodo v prihodnje potrebna tudi dodatna zemljišča. "Pobuda je pripravljena v skladu z zakonodajo o varstvu voda ter zagotavlja kompenzacijske ukrepe in ukrepe za zaščito pred hrupom. Družba bo aktivno sodelovala pri reševanju tako imenovanih 'kompenzacijskih ukrepov za kmetijska zemljišča' in namestitvi Letalskega centra Maribor na tem območju," pravijo novi lastniki.


Prek mariborskega letališča v mesecu dni za en avtobus potnikov 

Kitajci napovedujejo: Iz Maribora že letos v 11 svetovnih mest


Dolgoročni načrti: podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3.500 metrov ter gradnja parkirne garaže, tovornega in logističnega centra. Poleg tega še: območje za letališke storitve, povečanje prostorov za hotelske apartmaje, ureditev nakupovalnega in poslovnega središča, območje za razstave in poslovne pisarne ter drugo pomembno infrastrukturo, ki je potrebna za razvoj Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Mariborsko letališče bo letos še brez čarterskih agencijskih poletov. | Foto: Marko Vanovšek Mariborsko letališče bo letos še brez čarterskih agencijskih poletov. Foto: Marko Vanovšek


S čim so Kitajce zmamili v Maribor 


Za zdaj še brez napovedanih poletov in novih letal

Pogodbo o najemu Letališča Edvarda Rusjana Maribor sta marca podpisala infrastrukturni minister Peter Gašperšič in novi lastnik aerodroma SHS Aviation. Ta državi na mesec prinese 95 tisoč evrov.

Prvi mož družbe s sedežem na Nizozemskem Pang Siu Yin je takrat napovedal, da bodo vložili vsaj 300 milijon evrov in da bodo predvidoma junija zagnali promet, ob tem pa kupili šestih letal.

V letošnjem letu je imelo mariborsko letališče le nekaj več kot 1.400 potnikov, čeprav so jih načrtovali 375 tisoč.

Zaradi prodajnih in vseh preostalih postopkov so na mariborskem letališču letos pozabili na dogovore s turističnimi agencijami, ki so iz Maribora večinoma letele na grške otoke in turško obalo. Med agencijami sta zadnja leta prednjačili zlasti Intelekta in Relax, sodelovali pa so tudi s Palmo in Kompasom. Skupaj so poskrbeli za nekaj tisoč potnikov predvsem iz severovzhodnega dela Slovenije.

Letalske povezave, ki so jih napovedali novi lastniki:

Evropa:

- London,

- Berlin,

- Hamburg,

- Barcelona,

- Zürich,

- Beograd,

- Split in

- Podgorica.

Kitajska:

- Xian,

- Chongqing in

- Nanchang.

 

Ne spreglejte