Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2016,
17.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Franjo Bobinac Gorenje Miro Cerar

Četrtek, 4. 8. 2016, 17.38

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Cerar že prej vedel o skrbnem pregledu Gorenja s strani Panasonica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Gorenje | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V zgodbi o odloženi objavi informacije o skrbnem pregledu Gorenja s strani japonskega Panasonica zdaj odmeva še razkritje o predhodni obveščenosti premierja Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o tej aktivnosti tretjega največjega lastnika velenjske družbe.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je o skrbnem pregledu japonske korporacije seznanil Cerarja in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška, je danes poročalo Delo.

V Cerarjevem kabinetu so potrdili, da se je premier z Bobincem 20. julija sestal kot s članom posvetovalne skupine predsednika vlade s področja gospodarstva. Takrat ga je Bobinac tudi seznanil s skrbnim pregledom Gorenja.

Kot so pojasnili, je Cerar Bobincu izrazil svoje pričakovanje, da postopek poteka zakonito in v skladu s poslovnimi in strokovnimi standardi. Ob tem pa so spomnili, da je skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov za nadzor teh aktivnosti pristojna Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Da Gorenje informacije o podpisu sporazumov o skrbnem pregledu ne bo takoj objavilo, je sicer vodstvo ATVP vedelo, saj je odlog po zakonu pod določenimi pogoji dovoljen.

Za nadzor so vedeli že 8. julija

Dogovor med Panasonicom in Gorenjem po podatkih Dela sicer podrobno razčlenjuje obveznosti japonskega koncerna v primeru prevzema Gorenja, ter to, kako bo takrat Gorenje znotraj koncerna ostalo avtonomno podjetje s svojimi blagovnimi znamkami in s sedežem v Velenju.

Delo je danes zapisalo še, da so v nadzornem svetu in upravi Gorenja o aktivnostih Japoncev vedeli že na dan skupščine podjetja 8. julija, saj so se nadzorniki na to temo sestali tik pred skupščino, na kateri pa o skrbnem pregledu ni bilo govora.

Miro Cerar | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Gorenje Cerarju podatek o skrbnem pregledu razkrilo kot zaupen

V Gorenju so potrdili, da je predsednik uprave Franjo Bobinac premierju Miru Cerarju 20. julija povedal o skrbnem pregledu, ki ga izvaja japonski Panasonic. Vendar pa so to razkrili kot zaupen podatek z opozorilom, da gre za poslovno skrivnost in varovano informacijo, ki še ni bila objavljena.

Informacijo o skrbnem pregledu so razkrili samo osebam, ki jih zavezuje obveznost zaupnosti. "Predsednik vlade je že po svoji funkciji tak podatek dolžan varovati kot tajen, saj bi z razkritjem tega podatka lahko nastale škodljive posledice. Razkritje neobjavljene notranje informacije osebi, ki jo zavezuje obveznost zaupnosti, dovoljuje zakon o trgu finančnih instrumentov," so še navedli v Gorenju.

Ne spreglejte