Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
21. 3. 2017,
14.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

startup podjetje start up

Torek, 21. 3. 2017, 14.59

6 let, 6 mesecev

V Slovenijo prihaja nov način financiranja startup podjetij

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Funderbeam SEE | Foto STA

Foto: STA

Slovenci smo na Kickstarterju v svetovnem vrhu po zbranih sredstvih na prebivalca. Slovenski startupi letno zberejo toliko sredstev kot Italija s 60 milijoni prebivalcev oz. šestkrat več kot Hrvaška. Z novo platformo za množično financiranje si lahko mlada podjetja obetajo še več zagonskega kapitala, s tem pa hitrejšo rast in razvoj.

V Sloveniji pospešeno nastajajo številna mlada podjetja, ki za doseganje uspešne podjetniške zgodbe in poslovanje največkrat najbolj potrebujejo kapital. Slovenci smo v samem svetovnem vrhu po zbranih sredstvih na prebivalca na Kickstarterju. Lani so na različnih platformah za množično financiranje skupaj zbrali 1,8 milijona evrov. Prvo kampanjo na Kickstarterju so prijavili leta 2012, do danes pa so skupaj zbrali že skoraj pet milijonov evrov.

Zaradi velikega števila obetavnih startupov se je Ljubljanska borza odločila, da platformo množičnega financiranja Funderbeam razširi tudi v Slovenijo in številnim mladim podjetjem s potencialom omogoči možnost pridobitve kapitala. Zagrebška borza, ki je lastnica Ljubljanske borze, je namreč z estonskim podjetjem Funderbeam lansko jesen ustanovila skupno podjetje Funderbeam SEE.

Kaj je Funderbeam?

Funderbeam je platforma množičnega financiranja za startup podjetja. Je posrednik v združevanju kapitala in startup podjetij. Od bolj znanih platform, kot so Kickstarter, Indiegogo, Adrifund in druge, se razlikuje v tem, da vlagatelji vstopijo v samo lastništvo startupa. Takoj po začetni fazi lahko na sekundarnem trgu že trgujejo s svojimi deleži v teh podjetjih.

"Hrvaški startupi so bili v začetku delovanja platforme zadržani, saj projekta niso poznali. Ko so se prepričali o delovanju platforme, ki je zelo preprosto, transparentno in dostopno prek spleta, je zanimanja zanjo bistveno naraslo," pojasnjuje direktor podjetja Funderbeam SEE Damir Bićanić. | Foto: STA , "Hrvaški startupi so bili v začetku delovanja platforme zadržani, saj projekta niso poznali. Ko so se prepričali o delovanju platforme, ki je zelo preprosto, transparentno in dostopno prek spleta, je zanimanja zanjo bistveno naraslo," pojasnjuje direktor podjetja Funderbeam SEE Damir Bićanić. Foto: STA , Dostop do startupov imajo investitorji z vsega sveta, zato startupi pri zbiranju kapitala niso omejeni le na lokalne poslovne angele in institucionalne vlagatelje. Trenutno so na platformi prisotni vlagatelji iz 82 držav, od fizičnih oseb do institucionalnih vlagateljev. V zadnjem obdobju je vse več azijskih.

Startupi kot gonilna sila gospodarstva v prihodnjih desetletjih

Na Ljubljanski borzi si želijo, da bi mlada podjetja postala glavna gonilna sila gospodarstva v desetletjih, ki prihajajo. S tem inovativnim modelom zbiranja kapitala bodo podprli razvoj njihovih poslovnih idej ter  profesionalnim vlagateljem omogočil sodelovanje in investiranje v podjetja, v katerih uspeh verjamejo.

Platforma Funderbeam je uveljavljena v številnih evropskih državah, v začetku leta je zaživela na Hrvaškem, danes pa so predstavili širitev na slovenski trg. Vodstvo Ljubljanske borze pogovore z Agencijo za trg vrednostnih papirjev začenja prav danes, trgovanje na platformi pa že poteka. Startupi se lahko že danes priključijo platformi in izpeljejo projekt.

Slovenski kapitalski trg ne sledi startupom

"Ljubljanska borza za zdaj igra zgolj vlogo informacijske točke. V prihodnje si želimo, da bi borza postala vstopna točka in lokalni partner za slovenska startup podjetja. Zainteresiranim podjetjem želimo pomagati pri pridobivanju sredstev na platformi, slovenskim vlagateljem pa zagotoviti pomoč," je dejal predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec. V dozdajšnjih pogovorih s slovenskimi inkubatorji, tehnološkimi parki in pospeševalniki so zaznali veliko zanimanja za platformo.

"Želim si, da bi bil slovenski kapitalski trg vsaj približno toliko uspešen kot slovenska startup podjetja," je dejal predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec. | Foto: STA , "Želim si, da bi bil slovenski kapitalski trg vsaj približno toliko uspešen kot slovenska startup podjetja," je dejal predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec. Foto: STA , "Želim si, da bi bil slovenski kapitalski trg vsaj približno toliko uspešen kot slovenska startup podjetja," je dejal Ipavec. Dodal je, da se že resno pogovarjajo s prvim slovenskim startupom, ki želi prek Funderbeama pridobiti sredstva, a imena ni hotel izdati.

Na Hrvaškem s prvim projektom že presegli cilje

Direktor podjetja Funderbeam SEE Damir Bićanić je poudaril, da so s prvim projektom hrvaškega startupa še pred koncem kampanje zbrali več kot 400 tisoč evrov, kar je več, kot so si zadali.

Do zdaj so v projekt pametne klopi enaidvajsetletnega podjetnika Ivana Mrvoša investirali vlagatelji iz Japonske, Vietnama, Velike Britanije, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Danske, Nemčije, Hrvaške in Estonije. Med njimi so tako fizični kot institucionalni vlagatelji, direktor neke savdskoarabske družbe je na primer vložil deset tisoč evrov. Minimalni vložek sicer znaša sto evrov.

Start-upi | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Hrvaški startupi so bili v začetku delovanja Funderbeama zadržani, saj projekta niso poznali. Ko so se prepričali o lastništvu in delovanju platforme, ki je zelo preprosto, transparentno in dostopno prek spleta, je zanimanje bistveno naraslo," je pojasnil Bićanić. Strošek startupa za uspešno izvedeno kampanjo znaša do tri odstotke zbranega denarja, v primeru neuspeha pa stroškov ni.

Bićanić dodaja, da je platforma trenutno edina na svetu, ki ponuja vlaganje, trgovanje in vpogled v podatke startupov hkrati.

Ne spreglejte