Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
9.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 9.33

7 let, 2 meseca

V Ribnici raste evropski robotski center

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Ribnici je lani začel nastajati evropski robotski center največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, japonske korporacije Yaskawa Electric.

Center bo tako postal strateški dobavitelj za vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja.

Leta 1996 so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Kot je povedal direktor in solastnik obeh podjetij Hubert Kosler, bodo v Motoman Robotecu lansko poslovanje, ki se za podjetji zaključi februarja, končali s 3,2 milijona evrov realizacije, v Yaskawa Ristru pa s sedem milijoni, medtem, ko nameravajo pri slednjem v prihodnjem letu ustvariti 12 do 15 milijonov evrov.

Letos naj bi zaposlili 30 novih ljudi V obeh podjetjih trenutno zaposlujejo 62 ljudi, še letos pa naj bi zaposlili do 30 novih, med njimi inženirje za potrebe projektiranja, razvoja informatike in vodenja projektov ter tehnični kader za proizvodne potrebe. Enako dinamiko zaposlovanja in rasti prihodkov načrtujejo še za prihodnji leti, je napovedal.

Razvojni mejniki že v letih 1990 in 1996 Po njegovih besedah so z nalogo pokrivanja slovenskega in jugoslovanskih trgov leta 1990 v Sloveniji ustanovili podjetje Motoman Robotec, ki bo letos spremenilo naziv v Yaskawa Slovenija, leta 1996 pa na pogorišču ribniškega Rika kot ločeno nemško enoto za proizvodnjo robotskih celic za evropsko avtomobilsko industrijo še Yaskawa Ristro.

Inženiring in proizvodnja se iz Münchna selita v Ribnico Zaradi zanesljivosti in konkurenčnosti obeh slovenskih podjetij, tako Kosler, so se lani pri Yaskawi Europe odločili, da bodo inženiring in njeno celotno proizvodnjo, ki sta dotlej potekala v Münchnu, preselili v Ribnico. S tem pa sta podjetji postali strateška dobavitelja, ki zalagata vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja, je pojasnil.

Dobro sodelovanje s fakultetami Ribniški podjetji vsa leta njunega delovanja dobro sodelujeta z ljubljanskimi in mariborskimi fakultetami, v zadnjem času pa tudi vse bolj z Inštitutom Josef Štefan. Ves čas tudi štipendirata inženirski kader, je še povedal Kosler.

Ne spreglejte