Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2013,
8.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ekonomska svoboda

Sreda, 18. 9. 2013, 8.52

7 let, 2 meseca

V Grčiji več ekonomske svobode kot v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija se glede na ekonomsko svobodo med 152 uvršča na 97. mesto, kar je še pet mest slabše kot lani. Na vrhu lestvice je Hongkong, na repu Venezuela.

Glavni razlogi ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujega lastništva in investicij ter šibka pravna država, navaja društvo Svetilnik.

Največ ekonomske svobode na svetu imajo v Hongk Kongu, ki je ocenjen z 8,97 od 10 točk. Sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Švica in Združeni arabski emirati. V Evropski uniji ima ekonomija največ svobode na Finskem, v Veliki Britaniji in na Danskem, med nekdanjimi jugoslovanskimi državam i pa Črna gora, Makedonija in Hrvaška. Na repu lestvice so Venezuela, Burma, Republika Kongo, Zimbabve in Čad.

Slovenija črni madež EU Slovenija se z oceno 6,59 nahaja na 97. mestu, višje se je uvrstila celo Grčija, med državami nekdanje Jugoslavije pa je prehitela le Srbijo.

Glede na poročilo sta gospodarska rast in blaginja za večino Slovencev le še sanje, medtem ko se vsak dan soočajo z bitko za preživetje, pravi predsednica Svetilnika Tanja Štumberger Poročnik. Kot pravi, je težava v velikem državnem aparatu in namesto da bi krčili tega, vlada razmišlja le o novih in višjih davkih.

Ekonomska blaginja vpliva na kakovost življenja Povezava med ekonomsko svobodo in kakovostjo življenja je nesporna, poudarja Fred McMahon, predstojnik katedre za raziskovanje ekonomske svobode na inštitutu v Kanadi. Po podatkih poročila je za 10 odstotkov najrevnejše populacije v državah z največ ekonomske svobode povprečen dohodek v letu 2011 znašal dobrih 7900 evrov, v ekonomsko najmanj svobodnih državah pa slabih 700 evrov. Raziskava je sicer pokazala, da državljani ekonomsko svobodnejših držav ne uživajo le večje blaginje, temveč tudi večjo politično in civilno svobodo, njihova življenjska doba pa je daljša.

Ne spreglejte