Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
11.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 11.32

7 let, 2 meseca

Spor glede skupščin Pivovarne Laško se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gospodarski spor, v katerem Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) toži Pivovarno Laško zaradi sprejetih sklepov na skupščini 31. avgusta 2009, se nadaljuje.

Gre za ponovljeno skupščino, na kateri delničarji niso podelili razrešnice upravi na čelu z Boškom Šrotom in nadzornikom za leto 2008 in ki je povezana s t.i. stopniščno skupščino. Pivovarna Laško je sklep Okrožnega sodišča v Celju, da se postopek v tem gospodarskem sporu, ki je bil prekinjen 19. marca lani, z 20. decembrom lani nadaljuje, prejela v četrtek, je družba objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Višje sodišče zavrnilo pritožbo VZMD in družbe Electa Spor, v katerem VZMD izpodbija na ponovljeni skupščini 31. avgusta 2009 sprejete sklepe, je bil zaradi obravnave povezanega spora glede t.i. stopniščne skupščine, ki je bila izvedena 29. maja 2009, prekinjen. Potem ko je Višje sodišče v Celju decembra lani kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo VZMD in družbe Electa zoper sodbo Okrožnega sodišča v Celju, da so sklepi t.i. stopniščne skupščine Pivovarne Laško nični - s čimer je sodba okrožnega sodišča postala pravnomočna -, pa se postopek lahko nadaljuje.

Predstavnik VZMD je že na skupščini 31. avgusta 2009 napovedal izpodbojne tožbe na vse takrat sprejete sklepe, med katerimi je bilo tudi imenovanje Aleksandra Svetelška, Marjana Mačkoška, Vladimirja Malenkoviča in Antona Turnška v nov nadzorni svet. Za predsednika VZMD Kristjana Verbiča je bila takratna skupščina nelegalna, kar je skušal dokazovati skozi sodne postopke, saj je bila takrat majska t.i. stopniščna skupščina že vpisana v sodni register.

Verbič napoveduje revizijo vseh postopkov Potem ko je sodba sodišča, da so bili sklepi t.i. stopniščne skupščine nični, postala pravnomočna, predsednik VZMD Verbič zdaj napoveduje vložitev zahteve za revizijo vseh postopkov. Hkrati je za STA menil, da ne more isti sodnik, ki se je glede enake zadeve že opredeljeval, ponovno odločati o enaki zadevi. Zato si v VZMD prizadevajo, da bi bil primer prestavljen s celjskega sodišča.

Pivovarna Laško je, kot je znano, takrat še pod vodstvom Boška Šrota, preklicala za 29. maj 2009 sklicano skupščino. Mali delničarji so nato na pobudo VZMD izvedli skupščino na stopnicah pred vhodom v dvorano, kjer naj bi bila skupščina družbe. Tako izvedena skupščina je nato sprožila vrsto pravnih postopkov.

Ne spreglejte