Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
5. 3. 2017,
17.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

13

Natisni članek

Slovenske železnice grafiti Dušan Mes

Nedelja, 5. 3. 2017, 17.31

6 let, 6 mesecev

Slovenske železnice z novo pridobitvijo nad grafitarje

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

13

Vlak | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Letos se bodo Slovenske železnice (SŽ) lahko z novo pridobitvijo borile proti grafitarjem, ki za platno uporabljajo njihove vlake. Na razpisu iščejo ponudnika antigrafitne folije, s katero bo čiščenje hitrejše in cenejše.

Na številnih potniških vagonih Slovenskih železnic je čez prvotno barvo narisan grafit. Njihovo odstranjevanje je zamudno in za eno garnituro vlaka stane okoli pet tisoč evrov, v kar je všteta tudi poslovna škoda.

"Vlak je treba izločiti iz prometa in ga dostaviti v centralne delavnice. V prvi fazi je treba s posebnimi geli garnituro pripraviti na čiščenje, v drugi fazi pa s čistili odstraniti osnovne barvne nanose in z visokotlačnim kompresorjem površino sprati," razlaga Tanja Svetek Milanović iz Slovenskih železnic.

Letos so se zaradi stroškov in zamudnega opravila odločili za razpis, na katerem iščejo ponudnika z antigrafitno folijo. Razpis se je končal 17. januarja, ker nobena ponudba ni bila dovolj nizka, pa so razpis podaljšali do 6. marca.

Kaj pričakujejo od izbranega ponudnika?

Z novo antigrafitno folijo bo grafite veliko lažje odstraniti, so prepričani pri Slovenskih železnicah. | Foto: Tina Deu Z novo antigrafitno folijo bo grafite veliko lažje odstraniti, so prepričani pri Slovenskih železnicah. Foto: Tina Deu Z novo antigrafitno folijo seveda pri SŽ ne bodo mogli preprečiti grafitarjem, da ne bi še naprej risali po vagonih, bo pa njihove stvaritve veliko lažje odstraniti.

"Folija bo imela sedemletno življenjsko dobo. Vsak mesec bo polepljena ena potniška garnitura," pojasnjuje Svetek Milanovićeva iz Slovenskih železnic.


Morda vas zanima še:

Bo birokracija pregnala Pipistrel iz Evropske unije? 

Bančnik, ki naj bi naredil milijonsko škodo: NLB ga je odpustila, a ga je morala vzeti nazaj

Burni časi pred Alenko Žnidaršič Kranjc


Nad grafitarje tudi z dodatnimi kamerami

"Znotraj skupine SŽ načrtujemo dodatne videonadzorne sisteme na območjih, kjer se grafiti večkrat pojavijo, pogostejše obhode varnostnikov in preventivne akcije. Ko se na vlakih pojavijo grafiti, o tem obvestimo policijo in vložimo kazensko ovadbo, žal pa so storilci v večini primerov neznani," o drugih preventivnih ukrepih pravi Svetek Milanovićeva.

Najpogosteje so tarče vlaki na območju Ljubljane, Zidanega Mosta, Celja, Maribora, Murske Sobote, Pivke, Jesenic in Nove Gorice.

Kmalu tudi dvonadstropni vagoni

Letos bodo SŽ izvedle razpis za nakup 25 novih vlakov, od katerih bo deset dvonadstropnih potniških vlakov. Pet od njih bo dizelskih, preostali pa električni. Na slovenskih tirih bi jih lahko videli prihodnje leto.

V letošnjem letu naj bi stekel razpis za nakup 25 novih vlakov. | Foto: Bor Slana V letošnjem letu naj bi stekel razpis za nakup 25 novih vlakov. Foto: Bor Slana

Številke v letu 2015: potnikov manj, prihodkov več

V letu 2015 je po zadnjih znanih podatkih potniški promet SŽ prepeljal nekaj več kot 14 milijonov in pol potnikov, kar je najmanj v zadnjih štirih letih. Prav tako najnižja v zadnjih štirih letih je bila zasedenost sedežev na vlakih (24,6-odstotna), na vsakem vlaku pa je bilo v povprečju 75 ljudi (povprečna kapaciteta je 179 sedežev), kar je prav tako najnižja številka v zadnjih štirih letih.

V nasprotju s potniškim prometom je Skupina Slovenske železnice, ki jo vodi Dušan Mes, v letu 2015 poslovala z dobičkom. Ustvarila je več kot 580 milijonov prihodkov, dobiček pa je znašal 23,7 milijona evrov.

Ne spreglejte