Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
12.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

delnice J&T Petrol

Torek, 26. 9. 2017, 12.57

6 let, 6 mesecev

Slovaki: Adijo, Slovenija! Adijo, Petrol!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Ročke Petrol | Foto Petrol

Foto: Petrol

Drugi največji delničar Petrola, slovaško-češka finančna skupina J&T, se dokončno umika iz lastništva slovenske naftne družbe.

V J&T bodo namreč v oktobru začeli s postopkom prodaje 12,8-odstotnega deleža v Petrolu.

Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola | Foto: Sportida Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola Foto: Sportida Da se v J&T pripravljajo na izstop iz družbe, smo na Siol.net razkrili že konec avgusta. Tedaj v J&T niso bili dosegljivi za pojasnila. O svoji nameri so po naših informacijah že ta teden obvestili tudi Slovenski državni holding (SDH) kot največjega lastnika Petrola in upravo družbe, ki jo vodi Tomaž Berločnik. Tej so namreč delničarji na zadnji skupščini dali pooblastilo za nakup lastnih delnic.

Na sklep, po katerem lahko Petrol v prihodnjem letu in pol odkupi do deset odstotkov delnic družbe, je eden od delničarjev maja letos vložil izpodbojno tožbo. Gre za Petra Faleskinija, ki ima v lasti eno delnico, s Petrolom pa je že več let v sodnem sporu, zaradi katerega je nedavno prišel na prvo mesto davčnih dolžnikov. Sodišče o tožbi še ni odločilo.

Po sklepu skupščine cena, po kateri bi Petrol kupoval lastne delnice, ne sme biti višja od 422 evrov, kolikor je konec leta znašal dvanajstkratnik čistega dobička na delnico, in nižja od 142,7 evra, kar je polovica knjigovodske vrednosti delnice.


Preberite še:

Lastništvo Petrola spet na prepihu 

Državi devet milijonov evrov iz Petrola, Čehi ostali pred vrati


Umik J&T pomeni tudi konec obdobja, v katerem se je nekaj časa govorilo celo o možnosti sovražnega prevzema.

Lidia Glavina, predsednika uprave SDH | Foto: STA , Lidia Glavina, predsednika uprave SDH Foto: STA , Spomnimo, J&T je delnice pridobil v letih 2014 in 2015, z njihovimi nakupi pa razburil državni vrh. Svoje lastništvo so namreč v J&T skrivali za fiduciarnim računom, odprtim pri eni od čeških bank, in ciprskimi podjetji, ki so pred leti v vojni za hrvaško naftno družbo Ina kopičile delnice za madžarsko energetsko multinacionalko Mol. 

Informacije, da J&T tudi delnice Petrola kupuje za Mol, so v Bratislavi, kjer je sedež te finančne skupine, pozneje zanikali.

Največja lastnica Petrola je država, ki prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) obvladuje približno tretjino delnic. Tržna vrednost delnic v lasti J&T trenutno znaša dobrih sto milijonov evrov. 

Kdo vse še prodaja delnice Petrola? 

Ob deležu, ki ga ima v lasti J&T, so naprodaj še nekateri drugi paketi delnic:

  • dva odstotka delnic prodaja Nova KBM in
  • še letos bo 1,7 odstotka delnic Petrola prodala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Z lastniško stabilnostjo Petrola pa je povezana še dodatna negotovost. Še konec lanskega leta je bilo namreč na registrskih računih, ki so jih takrat ukinjali, kar 18 odstotkov delnic Petrola, ki jih mali delničarji niso prenesli na račune pri borznoposredniških družbah.

Ne spreglejte