Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
8. 9. 2017,
11.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

4

Natisni članek

Bahrajn Kostarika Mehika ZDA Velika Britanija Donald Trump brexit delo bivanje

Petek, 8. 9. 2017, 11.34

6 let, 6 mesecev

Razmišljate o odhodu iz Slovenije? V teh državah vas bodo najbolj veseli.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

4

Bahrajn | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

ZDA in Velika Britanija izgubljata sloves priljubljenih držav za bivanje in delo izseljencev. Vrh lestvice zasedajo Bahrajn, Kostarika in Mehika, med evropskimi državami prednjačijo Malta, Češka in Nizozemska. Katere države so najboljše in najslabše za bivanje in delo izseljencev?

V letu 2015 se je iz Slovenije po letu 1991 izselilo rekordno število državljanov Slovenije. Med njimi je skoraj vsak tretji star od 25 do 34 let, kar je največji delež mladih po letu 2004.

Največ slovenskih izseljencev (26,3 odstotka) gre v Avstrijo, ta se po raziskavi Expat Insider uvršča nekje na sredino najbolj zaželenih držav na svetu. Kako so izseljenci iz drugih držav zadovoljni z bivanjem v Sloveniji, raziskava ne razkriva.


Morda vas zanima še:

V katere države se je najbolje preseliti, če želite uspešno delovno kariero


Kot izsledke raziskave, v kateri je sodelovalo 13 tisoč izseljencev iz 166 držav, povzema poslovni portal Bloomberg, sodelujoči prosti pad ZDA in Velike Britanije na lestvici pripisujejo izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA in brexitu.

Novoizvoljeni predsednik ZDA je močno zamajal ugled svoje države pri izseljencih. | Foto: Reuters Novoizvoljeni predsednik ZDA je močno zamajal ugled svoje države pri izseljencih. Foto: Reuters V ZDA se kakovost življenja zmanjšuje predvsem zaradi dostopa do zdravstvenih storitev in otroškega varstva, v Veliki Britaniji pa so največja težava drage nepremičnine. Državi dojemajo kot manj prijazni do tujcev in manj politično stabilni.

Anketo vsako leto opravlja nemška organizacija InterNations, ki povezuje 2,8 milijona izseljencev z vsega sveta, ki so vseh profilov. Od direktorjev, delavcev, študentov do upokojencev, ki so zapustili svojo domovino. Teh je po raziskavah podjetja Finaccord po vsem svetu okoli 50 milijonov, v prihodnjih petih letih naj bi se njihovo število povečalo za dodatnih 10 milijonov ljudi.

Bahrajn osamljena država v Perzijskem zalivu

Anketiranci so letos na vrh lestvice uvrstili Bahrajn. Po njihovem mnenju gre za najbolj prijazno državo do delavcev in družin, ki se v državi počutijo dobrodošle. Bahrajn se je na vrh sicer povzpel z lanskega 19. mesta in močno prekaša sosednje države v Perzijskem zalivu, kot so Kuvajt, Savdska Arabija in Katar. Te so letos končale na dnu lestvice 65 držav, ki so jih izseljenci ocenjevali.

Nad dnu seznama sta se zaradi gospodarskih težav znašli še Grčija in Italija.

Najboljše države za izseljence | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Avstralija ni več obljubljena dežela

Uvrstitev je letos najbolj poslabšala Avstralija. Medtem ko se je tradicionalno uvrščala med 10 najboljših držav za življenje, je letos presenetljivo padla na 34. mesto. Izseljenci vzroke pripisujejo zaposlovanju, karieri, delovnemu času in poslabšanju razmerja med poklicnim in zasebnim življenjem.

Kitajska odlična za poklicno kariero, preostalo močno šepa

Ena od bolj priljubljenih destinacij za delo postaja Kitajska, kjer je dve tretjini sodelujočih izjemno zadovoljnih s svojo kariero. Kljub temu so jo zaradi slabe kakovosti življenja, k čemur spadajo onesnaženost, kakovost in cena zdravstvenih storitev ter izobraževanja, uvrstili šele na 55. mesto.

Čeprav so anketiranci izrazili zadovoljstvo z ustvarjanjem poklicne kariere na Kitajskem, je ta zaradi slabe kakovosti življenja pristala na repu lestvice. | Foto: Reuters Čeprav so anketiranci izrazili zadovoljstvo z ustvarjanjem poklicne kariere na Kitajskem, je ta zaradi slabe kakovosti življenja pristala na repu lestvice. Foto: Reuters

Tajvan, ki je lani kraljeval na lestvici najbolj priljubljenih držav, je letos zasedel četrto mesto. Medtem ko se je Singapur letos povzpel v najboljšo deseterico, je njegov večni tekmec Hongkong pristal na 39. mestu.

Brexit pokopal vzdušje v Veliki Britaniji

Združeno kraljestvo je po lanski odločitvi o izhodu iz Evropske unije izgubilo kar 21 mest in pristalo na 54. mestu. Čeprav je imelo pred junijskim referendumom 77 odstotkov izseljencev pozitivno mnenje o politični stabilnosti kraljestva, jih je letos o tem prepričanih le slaba polovica.

Velika Britanija je zaradi brexita nazadovala za 17 mest in se uvrstila tik pred Kitajsko. | Foto: Reuters Velika Britanija je zaradi brexita nazadovala za 17 mest in se uvrstila tik pred Kitajsko. Foto: Reuters Tudi z odnosom do tujcev na Otoku je zadovoljna le polovica izseljencev, motita pa jih še šibak funt in naraščajoča inflacija. Dve tretjini anketiranih je nezadovoljnih z dragimi stanovanjskimi nepremičninami.

V ZDA se ne počutijo več dobrodošle

ZDA so se letos uvrstile šele na 43. mesto, kar je 17 mest slabše kot lani. Medtem ko je bilo o politični stabilnosti ZDA še lani prepričanih dve tretjini tam živečih izseljencev, jih je letos le še tretjina, 72 odstotkom izseljencev se zdi zdravstvena oskrba nedosegljiva, urejeno prometno infrastrukturo hvali zgolj 15 odstotkov izseljencev, otroško varstvo pa je slabo dostopno. Pred tremi leti se je v ZDA dobrodošle počutilo 84 odstotkov priseljencev, danes je takšnih trikrat manj.

Svetla točka ZDA ostaja optimistično naravnano razpoloženje izseljencev zaradi gospodarstva.

Ne spreglejte