Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
11.08

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

2

Natisni članek

Alpen Invest Zavarovalnica Triglav stečaj trgovski center Heta MERKUR

Četrtek, 20. 4. 2017, 11.08

3 leta, 2 meseca

Razkrivamo, kdo bi kupil Merkur in kdo njegove trgovske centre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

2

Merkur | Foto STA

Foto: STA

Danes je zadnji dan za oddajo ponudbe za nakup Merkurja, našega največjega trgovca s tehničnim blagom, ki so ga banke in dobavitelji pred kratkim sanirali in dvignili nazaj na noge.

Po naših informacijah je do zdaj prispela ena nezavezujoča ponudba za stoodstotni delež v družbi Merkur Trgovina, ki predstavlja zdravo jedro v stečajni masi starega Merkurja.

Oddala jo je skupina nekaterih največjih Merkurjevih dobaviteljev in upnikov, ki je v ta namen ustanovila podjetje MMTN Investicije. Med njimi sta podjetje Glen v solasti nekdanjega lastnika Lesnine Bojana Papiča in menedžerska družba JUB-H, ki obvladuje JUB, enega največjih proizvajalcev barv in ometov pri nas.

O tem, kdo vse je še v konzorciju za prevzem Merkurja in kdo bi se mu lahko še pridružil, si preberite -> Razkrivamo: katero trgovino bi kupili slovenski dobavitelji

Za Merkur se je konec lanskega leta resno zanimal tudi hrvaški trgovec s tehničnim blagom Pevec, ki pa po naših informacijah ne bo oddal ponudbe. V zadnjem času so namreč v Pevcu izbruhnili hudi spori med večjimi lastniki.

Za Merkur pričakovala 28 milijonov evrov

"Danes je še mogoče oddati nezavezujočo ponudbo. Ko se bo iztekel rok, jih bomo pregledali in se odločili, ali bomo ponudnikom omogočili skrbni pregled dokumentacije. V nadaljevanju so mogoča pogajanja o ceni. Odvisno od tega, kakšne ponudbe bomo prejeli," je pojasnila stečajna upraviteljica Simona Goriup.

Koliko denarja bo treba odšteti za nakup Merkurja, še ni znano, saj izklicna cena v aktualnem razpisu ni določena. Kupnina, ki jo lahko pričakuje Goriupova, naj bi bila nekoliko nižja od 28 milijonov evrov, kolikor je znašala na prvem razpisu.

Stečaj Merkurja se je začel novembra 2014 po propadlem menedžerskem prevzemu in po neuspešni prvi prisilni poravnavi. Na pogorišču sta nastali dve družbi, in sicer Merkur Trgovina in Merkur Nepremičnine. | Foto: Matej Povše Stečaj Merkurja se je začel novembra 2014 po propadlem menedžerskem prevzemu in po neuspešni prvi prisilni poravnavi. Na pogorišču sta nastali dve družbi, in sicer Merkur Trgovina in Merkur Nepremičnine. Foto: Matej Povše Družba, ki je na prodaj, resda povečuje obseg prihodkov in dobiček, vendar obstaja tveganje, da se bo v bližnji prihodnosti poslovanje poslabšalo, kar vpliva na vrednost v očeh zainteresiranih kupcev. 

Merkur namreč za trgovske centre, v katerih posluje, po dogovoru z upniki plačuje znižano najemnino, kar mu je po eni strani omogočilo hitrejšo sanacijo, po drugi pa zaradi tega dosega višji dobiček iz poslovanja. Ugodne najemne pogodbe se dokončno iztečejo leta 2019, lastnik trgovskih centrov pa se bo zelo verjetno odločil za zvišanje najemnine.

V tej luči je pomembna informacija, da bi lahko Merkurjevi trgovski centri že v kratkem dobili drugega lastnika. Družba Heta, slaba banka nekdanjega Hypa, namreč v tem trenutku prodaja 13 trgovskih centrov v 11 mestih po Sloveniji, v katerih posluje Merkur Trgovina.

Velik interes domačih in tujih vlagateljev

Rok za oddajo ponudb bi se prvotno moral izteči jutri, vendar so se v Heti iz neznanega razloga odločili za njegovo podaljšanje do 28. aprila. Po neuradnih informacijah je dokumentacijo dvignilo kar 20 zainteresiranih vlagateljev, Heta pa naj bi prejela do sedem nezavezujočih ponudb.

Kot smo izvedeli, naj bi se za nakup trgovskih centrov zanimali:

  • finančna družba Alpen Invest Dejana Rajbarja in Aleša Škoberneta, ki sta v preteklosti sodelovala z ameriškim skladom York, za financiranje tega posla pa iščeta drugega financerja,
  • družba Trigal, ki sta jo ustanovila Zavarovalnica Triglav in nemško podjetje KGAL, namenjeno alternativnim naložbam, kot so nepremičnine,
  • nepremičninski sklad, ki ga upravlja zasebni sklad tveganega kapitala Carlyle Group, ter
  • Merkur Trgovina, ki je življenjsko odvisna od trgovskih centrov, njihov nakup je v njenem strateškem interesu, za to pa ima na voljo dovolj presežnih sredstev in denarnega toka.

Tudi Goriupova priznava, da je zaradi vzporedne prodaje trgovskih centrov zanimanje za nakup Merkurja manjše oziroma so vlagatelji bolj previdni.

V Heti naj bi za trgovske centre pričakovali ponudbe od 30 do 60 milijonov evrov. Vlagatelji, ki so zainteresirani zanje, naj bi si obetali kar od 10- do 12-odstotni letni donos.

Ne spreglejte