Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2017,
13.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

MERKUR Blaž Pesjak Pevec Simona Goriup stečaj Bojan Papič Heta Asset Resolution

Torek, 11. 4. 2017, 13.22

3 leta, 2 meseca

Razkrivamo: katero trgovino bi kupili slovenski dobavitelji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Merkur | Foto STA

Foto: STA

Čez manj kot 14 dni se izteče rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup družbe Merkur oziroma zdravega jedra iz stečajne mase nakelskega trgovca s tehničnim blagom.

Zanj se bodo po naših informacijah potegovali tudi skupina njegovih največjih dobaviteljev in upniki. V ta namen so ustanovili podjetje MMTN Investicije.

Za zdaj je v podjetju pet partnerjev: 

  • podjetje Glen v lasti nekdanjega lastnika Lesnine Bojana Papiča,
  • menedžerska družba JUB-H, ki obvladuje JUB, enega največjih proizvajalcev barv in ometov pri nas. Njen direktor je  Željko Kovačević,
  • transportno podjetje Avrigo Darka Martina Klariča,
  • trgovsko podjetje Ahac Romana Moškotevca in
  • podjetje Coma Andreja Šušteršiča in Zvonimirja Blatnika, ki dobavlja opremo za vodovod in kanalizacijo.

Obstaja velika verjetnost, da se bodo konzorciju v naslednjih dneh pridružila tudi druga večja slovenska podjetja, ki dobavljajo blago Merkurju.

Podjetje MMTN, ki ga vodi Miha Tavčar, finančni direktor Avriga, ima za zdaj le 200.000 evrov ustanovnega kapitala. Tudi statut dopušča, da do konca letošnjega leta v podjetje vstopijo novi solastniki.

Pričakovati gre, da kupnina ne more biti bistveno nižja od 28 milijonov evrov, kolikor je znašala na zadnjem razpisu. 

"Ne komentiram," je bil kratek Papič. Na pojasnila drugih vpletenih še čakamo.

Hrvaški Pevec se je umaknil zaradi ...

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je ponovni razpis za prodajo 100-odstotnega deleža v Merkurju objavila sredi marca. Rok za oddajo ponudb se izteče v četrtek prihodnji teden, pri čemer tokrat ni določena izklicna cena.

Vsi zainteresirani bodo o izidu obveščeni sredi maja. Po prejemu ponudb pa so možna pogajanja z njimi, saj je cilj Goriupove iztržiti čim višjo kupnino in s tem poplačati terjatve v stečajnem postopku.

Nov razpis je objavila po tem, ko je propadel prvi razpis, na katerem je od zainteresiranih pričakovala ponudbe v višini najmanj 28,55 milijona evrov.

Varščino je tedaj plačal hrvaški trgovec s tehničnim blagom Pevec, ki se na koncu ni odločil za oddajo zavezujoče ponudbe. V tistem času so namreč v Pevcu izbruhnili spori med večjimi lastniki. Lani imenovani predsednik uprave Jurica Lovrinčević je ob tem povedal, da sta bivša uprava in Hypo oškodovala državo za več kot pet milijonov evrov.

Zdravo jedro posluje z dobičkom

Merkur Trgovina, ki je naprodaj, je lani ustvarila več kot 212 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Dobiček iz poslovanja, ki je leta 2015 dosegel 3,3 milijona evrov, se je bistveno zvišal na znašal 7,2 milijona evrov. Čisti dobiček se je z 2,9 zvišal na 5,9 milijona evrov. 

Ob objavi poslovnih rezultatov je predsednik uprave Blaž Pesjak dejal, da so lani  ponovno dokazali, "da je Merkur prva izbira slovenskih kupcev za gradnjo in urejanje doma”.

Družba JUB se ukvarja s proizvodnjo barv in ometov.
 | Foto: STA , Družba JUB se ukvarja s proizvodnjo barv in ometov. Foto: STA , Minuli teden je potekala skupščina Merkurja Trgovine. Ker sta konec marca iz nadzornega sveta odstopila predsednik Bojan Papič in član Klemen Boštjančič, sta bila za nova nadzornika imenovana Peter Grašek in Domen Neffat. Papič je najverjetneje odstopil, da mu ne bi očitali nasprotja interesov pri naskoku na Merkur Trgovino.

Uprava in nadzorni svet Merkurja Trgovine sta ob tem skupščini (to je stečajni upraviteljici Merkurja) predlagala, da dobiček ostane nerazporejen, "kar predstavlja zmanjševanje potencialnih tveganj pred zaključkom prodajnega postopka”.

Naprodaj trgovski centri

V tem trenutku poteka tudi prodaja 13 trgovskih centrov v 11 mestih po Sloveniji, v katerih posluje Merkur Trgovina. Prodaja jih Heta, slaba banka nekdanjega Hypa. Rok za oddajo ponudb se je iztekel sredi marca. Januarja je Heta objavila tudi razpis za prodajo terjatev do Merkurja v stečaju v višini 34 milijonov evrov.

Za nakup trgovskih centrov se poteguje tudi Merkur Trgovina. Ta ima sedaj v lasti le dva centra, za preostale pa plačuje znižano najemnino v skladu z dogovorom o finančnem prestrukturiranju.

Stečaj Merkurja se je začel novembra 2014 po propadlem menedžerskem prevzemu in po neuspešni prvi prisilni poravnavi. V stečaju je bilo priznanih za več kot 360 milijonov evrov terjatev. Na pogorišču sta nastali dve družbi, in sicer Merkur Trgovina in Merkur Nepremičnine. Slednja ima v lasti nekaj centrov in drugih nepremičnin, ki jih prodaja.

Ne spreglejte