Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
11.18

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

davčne oaze nepremičnine Dunaj Kranjska stavbna družba Jože Anderlič

Četrtek, 15. 6. 2017, 11.18

6 let, 10 mesecev

Prikaz nasprotnih navedb

Prikaz nasprotnih navedb: Denar za megaprojekt Slovenca na Dunaju prišel iz davčne oaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Jože Anderlič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V zvezi s člankom "Denar za megaprojekt Slovenca na Dunaju prišle iz davčne oaze", ki smo ga na Siol.net objavili 6. junija 2017, smo prejeli zahtevo za prikaz nasprotnih navedb. Te objavljamo v obliki, kot smo jih prejeli, brez uredniških in lektorskih posegov. 

"Skladno s 26. členom Zakona o medijih odgovarjamo na neresnične in zavajajoče navedbe novinarjev Primoža Cirmana, Tomaža Modica in Vesne Vuković v prispevku Denar za megaprojekt Slovenca na Dunaju prišel iz davčne oaze, ki je bil dne 6. junija 2017 objavljen na portalu Siol.net (v nadaljevanju: »prispevek z dne 6. junija 2017«).

Nasprotno od navedb novinarjev z vso odgovornostjo in dokazljivo s številnimi dokumenti ter pisno komunikacijo odgovarjamo, da projekti g. Anderliča nikoli niso bili »nasedli« projekti. Vsi nedokončani projekti so še vedno v procesu razvoja in v realizaciji. Noben projekt nikoli ni bil prepuščen upnikom.

Nasprotno od navedb novinarjev, nobeno premoženje KSD ni bilo preneseno na podjetje g. Anderliča v Avstriji, niti ni bilo na podjetje g. Anderliča v Avstriji nikoli preneseno upravljanje parkirnih hiš.

Listine, na katere se novinarji sklicujejo v svojem prispevku z dne 6. junija 2017, in katere so novinarji pridobili na nezakonit način (saj gre za zasebne listine), so novinarji povzeli izven konteksta, vsled česar so njihove navedbe zavajajoče.

Navedbe novinarjev o posojilu g. Anderliču so zavajajoče, saj jih lahko bralec razume na način, da gre pri dejstvu, da banke posojajo nekomu denar, za nezakonite ali poslovno sporne odnose, ki niso v skladu z zakonodajo ali dobro poslovno prakso. Banke so g. Anderliču posodile količino denarja, ki jo navajajo novinarji, ker g. Anderlič izposojeni denar predčasno vrne in plača vse dogovorjene obresti.

Izjavo v zvezi s poplačilom lizinga pri hotelu Mons lahko bralec razume na način, da gre pri tem poslu za dogovore, ki niso v skladu z zakonodajo ali dobro poslovno prakso. Dogovor, na katerega se nanaša izjava, je zakonit in povrh vsega zelo dober posel za NLB glede na trenutne tržne razmere.

S prenosom naložb iz KID so bila na KSD prenesena tudi bančna posojila in nato večinoma predčasno poplačana, tako da ima na današnji dan KID maksimalno nezapadlih obveznosti v višini 2,2 milijona EUR in nobene nasedle naložbe. KSD ni nikoli imel neporavnane terjatve.

Navedba o višini bančnih posojil KSD je neresnična, saj iz javno dostopnih in preverljivih podatkov iz baze AJPES izhaja, da je KSD imela na dan 31.12.2015 19,6 milijona EUR bančnih posojil in ne 50,0 milijonov EUR, kot trdijo novinarji.

Navedbe o lasti nepremičnine Hotela Mons ne držijo, saj ta nikoli ni bila v lasti KSD. Vedno je bil lastnik Hypo Leasing, ki se je preimenoval v Heta Asset Resolution, KID pa je imela hotel v finančnem lizingu do spomladi 2017, ko je predčasno celoten preostali del vrednosti lizinga poplačala in odkupila hotel ter ga prodala Hotelu Mons d.o.o., ki je v posredni (in ne neposredni!) lasti g. Anderliča.

Navedbe o obveznostih družbe KID ne držijo, saj ima ta trenutno maksimalno 2,2 milijonov EUR nezapadlih obveznosti in nobene obveznosti do lizinških hiš, saj je obstajala samo ena in še ta je bila predčasno poplačana. Ne drži torej navedba, da ima KID 15 milijonov EUR obveznosti do lizinških hiš in bank ter 9 milijonov EUR drugih poslovnih obveznosti, kot to trdijo novinarji.

Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d.o.o., po pooblastilu g. Jožeta Anderliča"

Ne spreglejte