Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
11. 1. 2017,
7.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

3

Natisni članek

Stožice Grep

Sreda, 11. 1. 2017, 7.31

6 let, 7 mesecev

NLB lov za ostanki graditelja Stožic začenja s šlamparijo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

3

Grep, Stožice. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Upniki podjetja Grep so imeli tri mesece časa, da v stečaju graditelja Stožic prijavijo svoje terjatve. Državna NLB, ki je v Grepu nasedla z 51 milijoni evrov, je ta rok pri eni od terjatev zamudila. 

V NLB dogodka ne komentirajo, iz sklepa sodišča pa izhaja, da so imeli upniki čas za prijavo terjatev do 30. decembra. Sodišče je prijavo terjatve in ločitvene pravice od NLB prejelo 4. januarja (poslana je bila dan prej s priporočeno pošto).

"Ker je bila prijava terjatve oddana na pošto po izteku roka za prijavo terjatev, je prepozna," je sklenilo sodišče in prijavo zavrnilo.

Dodajmo, da to ni prvič, da NLB izgublja zaradi malomarnosti. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lani maja izgubila sodni spor s T-2 glede zavarovanja svojih terjatev - sodišče je sklenilo, da terjatve DUTB niso zavarovane, ker NLB in Banka Celje zavarovanja nista vpisali v Ajpesov register. 


Preberite še:

Zadnji poskus reševanja graditelja Stožic pred stečajem​


Del terjatve zapadel, večino rešuje zakon

V NLB dogajanja okrog novoletnih praznikov ne komentirajo. | Foto: Matej Leskovšek V NLB dogajanja okrog novoletnih praznikov ne komentirajo. Foto: Matej Leskovšek Na vprašanja, koliko je zavrnjena terjatev vredna in kakšne so posledice napake, v NLB ne odgovarjajo. Kot pravijo, poslovnih odnosov s strankami ne komentirajo.

Tudi stečajna upraviteljica Grepa Lucija Klampfer nam višine terjatve ni izdala.

Pojasnila pa nam je da, je manjši del terjatve, ki ni bil zavarovan, zaradi zamujenega roka res prenehal. Večji del pa se nanaša na obveznost, zavarovano s hipoteko, ki bo kljub zamujenemu roku vpisana na seznam terjatev, tako da bo NLB v stečaju lahko terjala poplačilo. Od zadnje spremembe stečajne zakonodaje leta 2014 namreč velja, da se terjatve s hipoteko v stečajnem postopku samodejno vpišejo na seznam, tudi če niso prijavljene.

Eden večjih dolžnikov

Čeprav NLB rešuje upnikom bolj naklonjena zakonodaja, pa je skrb vzbujajoče, kako ravnajo v stečaju podjetja, ki je banki izkopalo 51-milijonsko luknjo. 

NLB je bila namreč ena glavnih financerk gradnje kompleksa Stožice, največjega projekta ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Konzorcij sedmih bank je gradnjo trgovinskega dela financiral z okoli 110 milijoni evrov, od tega je NLB dala 51 milijonov.

Grep je nato zašel v finančne težave in denarja ni vrnil, pred dvema letoma pa je NLB celotno terjatev prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Grep je bil s tem enajsti največji dolžnik med tistimi, katerih terjatve so bile prenesene na DUTB (mesto pred njim je bil s 54 milijoni evrov njegov polovični lastnik Energoplan, ki je od včeraj ponovno v prisilni poravnavi).

Kaj sploh lahko pričakujejo upniki?

Praktično edino premoženje Grepa, ki je bil leta na robu stečaja, lansko leto pa končal s 147,5 milijona evrov negativnega kapitala (za toliko so obveznosti presegale premoženje podjetja), je nedokončan trgovski del Stožic. Prodaja tega bo glavni vir za delno poplačilo bančnih upnic.

Za nakup se zanima podjetje Rastoder trgovca z bananami Izeta Rastoderja, ki je septembra tudi zahteval stečaj Grepa. Do nepremičnine naj bi Rastoder prišel z odkupom bančnih terjatev do Grepa. S tem bi postal največji upnik in lahko trgovski del odkupil v okviru prodaje, ki se lahko v stečaju izpelje z javno dražbo ali zavezujočim zbiranjem ponudb. Ker je pri prodaji nepremičnine ključno mnenje upniškega odbora, bi tudi v primeru prodaje na dražbi Rastoder kot največji upnik le stežka izgubil.

Rastoder je lani že odkupil za 23,5 milijona evrov terjatev Gorenjske banke in SID banke do Grepa. Maja je z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) sklenil še pogodbo o prodaji 84 milijonov evrov bančnih terjatev do Grepa. Po nekaterih informacijah naj bi za ta paket odštel le 15 milijonov evrov, a terjatve DUTB do zdaj še niso prepisane na novega lastnika.  

Fotogalerija
1 / 10
Ne spreglejte