Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
15.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 26. 2. 2014, 15.28

7 let, 2 meseca

Najbolj iskani poklici v Evropski uniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skoraj 150 brezposelnih na prosto delovno mesto. Takšna je realna slika slovenskega trga delovne sile. Možnosti za zaposlitev v domovini so majhne, zato mnogi že pogledujejo čez mejo.

Zaposlitvene možnosti v državah Evropske unije so "kar velike", navajajo v evropski službi za zaposlovanje (EURES). Osnovni pogoji za delo v tujini so: - jezikovno znanje, - izkušnje, - primerna izobrazba za poklice, ki jih primanjkuje.

Kateri poklici imajo največ možnosti Povpraševanje v državah Evropske unije je tako po nizko- kot visokokvalificiranih kadrih, največ po znanjih s področja računalništva, strojništva, elektra in telekomunikacij, po zdravnikih, medicinskih sestrah in negovalcih, pa tudi po kuharjih in natakarjih ter mizarjih, vodovodnih inštalaterjih, varilcih krovcih, polagalcih ploščic, mizarjih, operaterjih in programerjih na računalniško vodenih orodjarskih strojih.

Kam se najbolj splača iti Največ zaposlitvenih možnosti se po navedbah svetovalcev EURES za Slovence ponuja v Avstriji, Italiji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

Čeprav tam možnosti za zaposlitev so, to še ne pomeni, da službe kar padajo z neba. V iskanje dela v tujini je treba vložiti ogromno truda, pozanimati pa se je treba tudi o drugih okoliščinah dela in življenja v tujini.

Svetovalci EURES opozarjajo predvsem na podatke o: - višini plače, - stroških nastanitve, - drugih življenjskih stroških.

Kandidati se morajo že prej pozanimati, ali bodo v tujini lahko dostojno živeli, pravi svetovalka Andreja Strmole in dodaja, da morajo "razmišljati tudi o zadostnih finančnih sredstvih za pot do delodajalca in za obdobje do prve plače".

Postopki nič drugačni kot v Sloveniji Sami postopki iskanja dela v tujini niso nič drugačni kot v Sloveniji, pravijo svetovalci. Na razpisano delovno mesto je treba poslati prijavo z življenjepisom, če kandidat vzbudi pozornost delodajalca, ga ta povabi na razgovor, ki pa zaradi razdalje največkrat poteka po telefonu ali prek Skypa.

"Če nam uspe, se z delodajalcem dogovorimo tudi za zaposlitvene razgovore v Sloveniji, saj je osebno srečanje med strankama najbolj pristen in učinkovit način dogovora o zaposlitvi," še dodaja Andreja Strmole.

Ne spreglejte