Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
21. 9. 2017,
14.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

3

Natisni članek

Adris Grupa AZN Sergej Simoniti

Četrtek, 21. 9. 2017, 14.56

6 let, 7 mesecev

Najbogatejši Hrvat s tožbo nad Slovenijo

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

3

Toni Balažic, Denis Mancevič, Blaž Brodnjak, Sergej Simoniti, Janez Škrabec | Foto STA

Foto: STA

V hrvaškem Adrisu kljub rdeči luči regulatorja ne bodo odnehali in nadaljujejo boj za prevzem Save Re, naše druge največje zavarovalniške skupine.

Po tem, ko je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) tudi v drugo zavrnila izdajo soglasja za povečanje deleža v Savi Re do 33 odstotkov, so v Adrisu že vložili novo pritožbo.

"Informacija, da smo sprožili upravni spor zoper odločitev slovenske AZN, je točna. Dokler je postopek v teku, naših argumentov ne moremo razkriti," so pojasnili za Siol.net. Da je bila vložena tožba, so nam potrdili tudi na AZN.

Adris Anteja Vlahovića, ki že dalj časa neuspešno naskakuje Savo Re, trenutno obvladuje slabo petino delnic Save Re. Njena največja lastnica je država, ki skupaj s svojimi pokojninskimi in vzajemnimi skladi obvladuje okoli 40 odstotkov delnic.

So jih zavrnili zaradi Agrokorja?

Adris je poskušal dobiti soglasje regulatorja trga že drugič v letu dni.

Prvič je zanj zaprosil skupaj z družbo Croatia osiguranje, a mu ni uspelo. Na AZN so presodili, da je izpostavljenost Croatie osiguranje do hrvaških državnih vrednostnih papirjev preveliko tveganje za poslovanje naše druge največje zavarovalniške skupine.

Ante Vlahović, prvi mož Adrisa | Foto: Matej Povše Ante Vlahović, prvi mož Adrisa Foto: Matej Povše V drugo je Adris za dovoljenje zaprosil sam. A v vmesnem času je Adris in Croatio osiguranje doletela še ena velika težava: bankrot Agrokorja. 

Po do zdaj znanih podatkih naj bi skupna izpostavljenost Skupine Adris do Agrokorja znašala okoli 200 milijonov evrov.


Preberite še:

Eden od najbogatejših Hrvatov gre nad Savo Re – drugič 

Znova rdeča luč hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re


Odhajajoči direktor glasoval za

O izdaji dovoljenja odloča strokovni svet AZN, ki ima pet članov: ob Simonetiju so to še Gorazd Čibej, Primož Damjanovič, Andrej Zupančič in od aprila tudi Florjan Lorger.

Že ob prvem odločanju v zadevi Sava Re naj bi bila med njimi določena nesoglasja, vendar naj bi na koncu uradno soglasno odločili, da se Adrisu dovoljenje ne podeli.

Tokrat naj bi bilo drugače. Po naših informacijah je za izdajo soglasja glasoval direktor AZN Simoniti, ki je po zavrnitvi vloge javno povedal, da je politika poskušala vplivati na odločitev AZN, a hkrati poudarjal, da je bila ta strokovna.

Proti Adrisu je bila torej večina drugih članov, ki so blizu vladajoči Stranki modernega centra (SMC). Ta bolj ali manj odkrito nasprotuje Adrisovim načrtom v Savi Re.

AZN | Foto: STA , Foto: STA , Na vprašanje, ali je Simoniti glasoval za, na AZN niso odgovorili, češ da se "zapisnik o posvetovanju in glasovanju zapre v poseben ovitek, ki ga sme pregledati samo sodišče, ko odloča o upravnem sporu".

Simoniti, katerega obdobje na čelu agencije je najbolj zaznamoval Adris, v kratkem zapušča AZN.

Simoniti z novim letom prevzema vodenje državne zavarovalnice SID-PKZ. Neuradno naj bi ga pri tem podprla ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, članica vlade, ki nasprotuje Adrisovim načrtom v Savi Re.

Ne spreglejte